dilluns, 11 de juny de 2007

Definició gradual amb conclusió d'arrel quadrada

Un dels significats del verb penjar és el que un alumne (o una alumna) va convertir en art en una seqüència magistral d’un examen. La teniu aquí al costadet. Genial, no?

Un altre dels significats de penjar és imputar una cosa a algú (exemple enigmàtic del diccionari: Totes les malifetes que es cometen les pengen al pastor). Però si suspenem un examen, diem, curiosament, que m’han penjat de matemàtiques. És el mateix que dir m’han suspès les matemàtiques en comptes de he suspès les matemàtiques.

També podem dir: Em sembla que aprovaré tres assignatures, en suspendré sis i en tinc dos que pengen (estan en suspens).

El nou diccionari normatiu incorpora a l’entrada de penjar el significat de transferir fitxers d’un client a un servidor. Així, pengem una foto a Internet, però no hi pengem els hàbits.

El diccionari diu que penjar-se en algú vol dir no separar-se’n; no és el mateix que estar penjat per algú, que sembla que no és gaire normatiu. I penjar-se a les orelles d’algú és el que fem amb el nostre cap per demanar-li insistentment un augment de sou.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...