dimecres, 13 de juny de 2007

'La seva'


Quan ens vam decidir a fer aquest bloc, les quatre mans ens vam proposar de fotre canya a la seva, una televisió que en l’àmbit informatiu ha perdut el nord totalment (esperem que no sigui definitivament).

Fa uns mesos, davant la pèrdua important d’audiència dels informatius, es van fer una sèrie de canvis perquè tot continuï igual. Que si nova responsable, que si el Pellicer, que si informatius més curts... Res.

Agustí Bordas i Cuscó, conseller de polítiques del Govern federal canadenc, es queixava l’altre dia a El Singular Digital de l’espanyolització de TV3: “Per què hem d'aguantar notícies quasi bé irrellevants per als catalans? Per posar-los un exemple, m'agradaria citar-los les 6 primeres notícies del telenotícies vespre de dilluns a cura d'en Ramon Pellicer (l'admirador de la socialista Ségolène Royal):

1) Judici de l'11/M a Madrid;
2) Crisi del PSOE a Madrid i dimissió del responsable regional Rafael Simancas (amb declaracions del mateix Simancas, el secretari d'Organització del PSOE, Pepe Blanco, i el secretari general del PP, Ángel Acebes);
3) Les dades de l'atur a l'Estat espanyol (amb declaracions del ministre de Treball, Jesús Caldera, i de Paola Jiménez, coordinadora confederal de Comunicació de la UGT). En aquesta notícia es fa esment de les dades a Catalunya durant 3 segons i 4 dècimes;
4) Nou tractament per al càncer de fetge descobert per científics de l'Hospital Clínic (notícia de 30 segons);
5) Trasplantament d'una mà a València;
6) Atracament i tiroteig en una oficina de CajaGranada a Motril (Granada).”

Per què TV3 emet aquesta notícia de Granada o moltes de semblants? Jo crec que no en saben més, que en general els periodistes són bastant dolentets i treballen com a autòmats, sense sentit crític. Tirem d’agències i au! I parlem de coses que no siguin provincianes.

Els esports són un escàndol. A l’entrenament del Madrid el Beckam no sé què ha fet, el Fernando Alonso es prepara per a la cursa de diumenge, el Calderón no ha fet cap punt a la NBA... Tot en clau espanyola i d'una ridiculesa exasperant.

Per veure un informatiu a l’espanyola, ja tenim altres canals, nois!

Algun dia parlarem més a bastament de l’addicció que tenen molts periodistes al catanyol. De la falta de respecte que tenen per la seva llengua, la seva eina de treball fonamental.

Quan no llegeixen les notícies, de cada quatre paraules en diuen dues de malament, i quan llegeixen el telepromter, gairebé sempre podreu sentir les paraules i expressions que més s’assemblen al castellà (com registre en comptes d’escorcoll, en breu en lloc d’aviat, etc.).

Tot plegat és fruit d’una barreja de mediocritat, comoditat, complex d’inferioritat i desconeixement de la tradició periodística i cultural catalanes (quants periodistes han llegit mai algun exemplar de la magnífica revista d’abans de la guerra Mirador?). El referent és El País, i com que el país és el seu, doncs la informació és la seva.

Només volem una televisió nacional catalana. Costa tant?

11 comentaris:

Joan Arnera ha dit...

Bravo per l'article, i felicitats pel bloc a quatre mans (però potser hauríeu de visualitzar qui de tots dos escriu cada article, no?). No defalliu!
Sobre TV3 la veritat és que cada dia es podrien escriure coses sobre els seus disbarats. La llista de notícies i l'òptica hispano-cèntrica que revelen és quelcom diari. Jo directament he deixat de mirar els TN, per la simple raó que em fotien de mal humor (i no ho dic de broma).
Salut!

reflexions en català ha dit...

Recollim el teu suggeriment, Joan. Potser sí que ens haurem d'identificar.

Endavant les atxes!

Salut.


Marc

albert ha dit...

Quatre mans: em sembla del tot encertat el que dieu, i l'altre dia jo estava fent la mateixa valoració amb els de casa. Hi ha televisions que cada dia s'allunyen més dels seus telespectadors, sembla com si tinguessin complex d'inferiroritat pel fet de ser una televisió d'àmbit català. Això sí, després fan grans reivindicacions perquè no tanqui el repetidor del País Valencià. Paradoxes de la política comunicativa!

reflexions en català ha dit...

Exacte: volem que TV3 arribi al País Valencià per explicar-los el 'noticiero' en català.

Anònim ha dit...

Un comentari sobre la foto del manelic... hòstia sí realment fa por! I aquest mana molt?

reflexions en català (marc) ha dit...

El Puigcercós primer diu que està preparat per ser el número u a les pròximes eleccions nacionals, i tot seguit surt a demanar més exigència al govern espanyol. Ara, justament ara, quan han perdut milers de vots, hi ha molta gent emprenyada i l'home es postula com a líder d'E.

Es pensa que ens llepem el dit. Es posa al mig del Carretero i del Carod per salvar el partit i el país.

I ara el Monti i el Carod "insten Puigcercós a no desestabilitzar el tripartit".

Au, aneu a pastar fang, home.

Marco perfil per si de cas, oi? I què has fet fins ara?

reflexions en català ha dit...

Arrel del que comentàvem sobre la Nostra, i com a mostra, els esports del Telenotícies vespre d'avui mateix. La presentadora diu (més o menys, que les paraules exactes tampoc les he memoritzat: "el Madrid ja es veia campió de lliga la setmana passada i ara potser no ho serà perquè la FIFA obliga el seu jugador Robinho a jugar aquest cap de setmana amb la seva selecció". Dóna pas al presentador d'esports que introdueix, com no, un vídeo preparat pel corresponsal de TV3 a Madrid (versió esports), i ja tenim notícia, amb talls de veu del Roberto Carlos dient que és una injustícia i que el Madrid faci el favor de pagar un bitllet en un avió privat perquè el jugador en qüestió pugui jugar el partit del Bernabeu i després marxar corrents cap a Madrid. Bé, I A MI QUÈ PEBROTS M'IMPORTA????

Això és una notícia que perfectament podria obrir la secció d'esports d'Antena 3. D'Antena 3, amics, d'Antena 3!!!!!

Anònim ha dit...

I aquest qui és? El Llop del Manelic? També mana molt com l'altre?

reflexions en català ha dit...

Sí que mana, sí. A mi aquest tio em fa por. És el que va demanar ordre i disciplina davant els corrents crítics del partit.

Ordre i disciplina = carregar-se les persones que discrepen.

Llegeix una de les perles del bloc en què la rahola parla d'ell.

Anònim ha dit...

Carai amb la Rahola... sí sí que e sdeixa anar... on puc llegir tot el text complert al qual pertanyen aquestes magnífiques frases?

reflexions en català ha dit...

www.elsingulardigital.com:

Rahola ja va advertir Carod que Puigcercós "li tallaria el coll"

Rahola ja va advertir Carod que Puigcercós “li tallaria el coll” La periodista Pilar Rahola ha opinat sobre el debat en la direcció d’ERC i ha advertit que quan ella va marxar d’ERC “l’última cosa que vaig dir-li a Carod-Rovira és que ara Puigcercós et tallarà el coll a tu”. En declaracions al programa Minoria Absoluta de Rac-1, Rahola ha assenyalat que Joan Puigcercós es dedica “al complot intern i li funciona” i que “es rodeja de gent destralera com Xavier Vendrell”. Rahola ha dit de Vendrell que “és un mamporrero de la política” i que forma part de “la gent que serveix per fer joc brut”. Segons Rahola, Vendrell “no arribaria lluny en l’empresa privada o la universitària però sí en la política”. La periodista ha dit que Vendrell “fa molts anys que difama”, “sempre ha dit bestieses” i l’ha responsabilitzat de ser “l’artífex de la guerra bruta contra Àngel Colom” de qui va fer dossiers de premsa que incloïen “la vida privada i orientació sexual” de l’exdirigent d’ERC i líder del Partit per la Independència. Segons Rahola, ERC és “un partit polític saturnià que devora els seus fills cada cinc o sis anys” a més de “foragitar els seus propis èxits”. Rahola ha advertit que “partirem si volem fer la revolució des del cotxe oficial”.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...