dissabte, 30 de juny de 2007

"Primero en español"


Ahir a la nit vaig veure un reportatge sobre la festa d’àmbit europeu que se celebra pel Dia de l’orgull gai. Aquest any la fan al quilòmetre zero.

La cantant Marta Sánchez era l’encarregada de llegir el manifest, però no ho va poder fer perquè –ai las!– els organitzadors van preveure que primer es fes en anglès i després en espanyol.

Em sembla que la gent cridava ¡Primero en español! ¡Primero en español!

Doncs bé, primer va haver de ser en espanyol, i la senyora Sánchez, una mica emprenyadeta, no s’ho podia creure.

Acabo de fer una volteta pels diaris digitals espanyols i la majoria no parlen d’aquesta anècdota. Només El Mundo hi dedica un parell de frases al final de la notícia: “A las nueve en punto de la noche, Marta Sánchez subió al escenario con la intención leer el pregón de las fiestas en inglés -ya que este año Madrid es la capital del Europride- pero, entre abucheos y pitos, el público exigió que se invirtiera el orden y que primero se leyera en español.”

Què hauria passat si l’acte s’hagués fet a Barcelona? Els homosexuals, que són tan tolerants i tan intolerants com els heterosexuals, haurien boicotejat la lectura del manifest en anglès? No ho sé, com tampoc no sé si després de l’anglès hauria tocat el torn del català, potser massa provincià en un acte d’escala europea.

Si la reacció hagués estat la mateixa que a Madrid, estic segur que els nacionalistes espanyols haurien posat el crit al cel.

Ells, plurilingües, oberts i cosmopolites no han fet gaire el ridícul, no... No són més provincians que els catalinos, no...

Suposo que els diaris espanyols ho deuen veure com una reacció normal. Estamos en España.

En fi, amb aquesta gent no s’hi pot fer res.

Primero en español. No ho oblidem.

1 comentari:

reflexions en català (josefina) ha dit...

Abans que res, els homosexuals són persones humanes. I per tant és evident que en molts d'ells també es desperta aquest estat d'intolerància. NOmés faltarie que el fet de ser homosexual pressuposés que ets el més tolerant del món. Per tant, fora caretes de tot tipus i adonem-nos tots plegats que a tot arreu hi ha de tot.
I respecte a l'episodi de la llengua, estic totalment d'acord amb el que dius. Però em poso algunes preguntes: si a Barcelona el discurs s'hagués fet primer en castellà hi hauria hagut una xiulada similar? No ho sé. Si s'hagués fet en anglès com va passar a Madrid, hi hauria hagut xiulada? També en tinc els meus dubtes.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...