diumenge, 12 d’agost de 2007

La meva lluita perduda


Mireu, al meu estat actual de decepció i frustració nacionals, s'hi suma un estat molt similar que em toca de molt més a prop, perquè és el meu poble. (Sóc la Josefina). Aquesta foto que veieu és feta d'aquest matí. És el bloc de pisos que construeixen al Pla, el primer bloc de pisos, i que és motiu de denúncies a Urbanisme, de queixes dels veïns, de desànim i d'impotència perquè ningú està donant la cara per una obra que, ordinacions urbanístiques en mà, és escandalosament irregular.

Les nostres normatives urbanístiques són de l'any de la quica, això per començar. Però és que si m'he de creure l'alcalde, en cinc anys que diu que fa que van començar a treballar en el pla urbanístic, encara ara no en tenim.

Però les ordinacions vigents diuen el que diuen: primer de tot deixen clar que qualsevol obra nova ha de ser respectuosa i ha d'estar integrada amb l'entorn. Què us sembla, a la vista de la foto? Penseu que just al darrere hi ha una casa centenària que ara ha quedat completament tapada. Em pregunto també: és respectuós i harmònic autoritzar la construcció d'un bloc de 24 pisos en un POBLE? En un poble on fins ara només s'hi havien construït de nova planta xalets i cases adossades... No hauria sigut més normal, lògic, adequat i de sentit comú construir-hi un parell de rengleres de cases adossades?

Les ordinacions diuen també que cap nou edifici podrà superar la planta baixa i els dos pisos. Què me'n dieu? El terreny era pendent, l'han aplanat des del punt més alt que han pogut, s'han inventat una planta soterrani i al damunt hi han construït tres plantes més els altells del teulat. I encara, si us fixeu al mig de la fotografia, hi ha una espècie de torre amb teulat pla on s'hi compten cinc alçades!

Tampoc s'ha respectat la distància que les noves edificacions han de mantenir respecte del carrer: ho va haver de fer el meu pare quan va construir la quadra fa 30 anys, ho va haver de fer el senyor que s'hi va construir un xalet fa cinc anys, però a l'aquests no els ha calgut. Per què? Ah, misteris!

A la foto no es veu, però a la part de darrere de l'edifici hi ha un camí particular. Els tres veïns implicats han hagut d'emblicar-se amb advocats per fer prevaldre els seus drets però tot i això no s'han pogut estalviar que l'edifici nou tingui finestres i balcons que donin al seu camí.

El projecte que s'està acabant de construir no és el mateix que ens van ensenyar a l'ajuntament quan hi vam anar a l'abril, i de fet sembla ser que ha anat canviant segons passava el temps...

Els veïns vam enviar cadascú una carta al Departament d'Urbanisme a finals de maig-inicis de juny. Certificada. Sabem que a Urbanisme la van rebre. Ningú fins ara s'ha posat en contacte amb nosaltres. Hi ha una denúncia interposada per una constructora anterior que volia fer 12 pisos i li ho van negar perquè deien que no complia amb la normativa vigent (!!???!!!), però als veïns ningú ens ha fet cas. Aquests dies he fet una sèrie de fotografies al bloc en qüestió perquè les volem enviar a la Generalitat. Ens servirà d'alguna cosa? Què cal fer en una situació similar, quan ajuntament i constructors van agafadets de la mà i els veïns que no combreguen amb les maneres de fer de l'alcalde surten perjudicats de totes les situacions?

La impotència, la ràbia i la indignació que sentim és tan gran, que suposo que és això el que encara ens fa pensar en alguna alternativa...

6 comentaris:

josefina ha dit...

Ah, i m'he descuidat de dir una cosa: el projecte preveu fer una piscina privada. Com que anem tan bé d'aigua!

Dessmond ha dit...

El pitjor de creixement urbanísitc no és el creixement en sí. Són la bírria d'arquitectura que es produeix. Que un país, poble creixi és símptoma de salut.
Ara, incomplir la normativa vigent és molt greu. Potser hauríau d'aixecar acta del que s'està fent. Val la seva pasta, que consti.
A la Ribera d'Urgellet aneu malament d'aigua?

josefina ha dit...

Sí Dessmond, al nostre municipi anem bastant malament d'aigua, d'aparcaments, i de d'altres coses bàsiques si es vol créixer com s'està fent. Heu de pensar que a hores d'ara s'està construint a totes les bandes del poble: a nord, a sud, a est i a oest. Fa un parell d'anys es va construir un dipòsit d'aigua més gran però sembla ser que del tot insuficient en el cas que vingui tanta gent nova de cop. També passa el mateix en un altre poble del municipi, a la Parròquia, on deixen construir set cases adossades en un lloc on no hi havia cap vial. A la Parròquia els problemes d'aigua hi són encara més greus, però tot va passant...
Aixecar acta què vol dir exactament? Anar a un advocat i que se n'encarregui? I ens pot servir d'alguna cosa, realment? Gràcies pel suggeriment, jo prou que ho comentaré.

Harvester Of Sorrow ha dit...

Ànims i no defalliu, que això no es pot permetre. Es comença per un bloc de pisos i s'acaba amb un camp de golf sota la finestra i amb 800 xalets per a barcelonautes que volen "retrobar-se" amb la natura els caps de setmana...

No estaria malament que anéssiu a un advocat, o que un notari aixequés acta de les irregularitats. Serveixen per a més coses que per fer-li la brometa a en Mas...

mal arriada ha dit...

quan les instal·lacions comencin a petar, i petin les tuberies canyeries i demés, aviam qui en serà el reponsable. Arribarà que aquests pisos no els voldrà ningú, perquè no hi haurà ni aigua ni llum. I au!

Salòria ha dit...

Caram caram com estan les coses pel Pla, amb tantes promocions de cases parellades, pisos, nius, niuets i cases de fusta.

Que no es pensin pas els que han fet malbé el poble que no els arribarà el dia...
Als andorrans últimament els costa tenir la boca tancada i donen noms quan els ho demanen (que ho preguntin als ex-alcaldes de Ciempozuelos, je,je. Aquests també en sabien de parar la mà).

Les sentències pels desordres urbanístics del Pla comencen a arribar, la justícia és lenta, però va fent via. Jo si estigués a l'ajuntament no les tindria pas totes...

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...