dimarts, 23 d’octubre de 2007

aixarnoles

(aixarnola f. guspira de foc, espurna.)

(Dedicat a la Ruth, amant de les vacil·lacions lingüístiques.)

A la premsa d’avui llegeixo que “la cadena de televisió Al-Jazira emet una gravació en què el líder d'Al-Qaida, Ossama Bin Laden, anima els insurgents a l'Iraq a unir-se i evitar les divisions”.

En alguns diaris escriuen Ussama (El Psoeriódico) i en d’altres, Ossama (Avui), com també podem llegir Iàssir i Iàsser. Aquestes vacil·lacions són degudes al fet que no hi ha una equivalència exacta entre les vocals del català i les de l’àrab.

Bin, que significa fill de, no porta guionet. Hauria d’anar en minúscula quan s’escriu el nom complet (Ussama bin Laden), cosa que no fan els diaris esmentats, i en majúscula si es troba en posició inicial (No trobaran Bin Laden perquè no existeix).

L’article al (Al-Fatah: ‘la Reconquesta’) també segueix aquest últim criteri (Hàfiz al-Assad, que és un nom de persona; i Al-Dawha, que és un nom de lloc). En canvi, porta sempre guionet.

I ara se m'acut un pregunta que us trasllado en forma d'enquesta. Bin Laden existeix?

9 comentaris:

albert ha dit...

Hola nois i noies.

Ho escric aquí, tot i que ja sé que ho hauria d'haver fet dues entrades anteriors, però molt en temo que allí passarà ja desapercebuda.

Us recomano llegir l'entrevista que avui publiquem a Xavier Rull. http://www.bondia.ad/artman/publish/article_10959.shtml
La teníem prevista publicar dies enrere, però la mort de l'excap de Govern ens va saturar les pàgines. Així, doncs, hem decidit fer-ho avui també com a colofó de les Jornades Lingüístiques de la setmana passada. Aprofito per felicitar les organitzadors, tant pel que fa a la coordinació com pel que fa al contingut de les xerrades i tallers. Crec que ha estat una bona manera de traslladar a tot aquell que ha estat interessat en el tema l'estat de la nostra llengua. Nosaltres hem intentat difondre al màxim el seu contingut dia rere dia. Ens hem quedat curts, segur, però ho hem intentat.

De nou, felicitats

marc ha dit...

El Xavi Rull és un autèntic crac. Encara no he llegit l'entrevista, però ho faré de seguida.

Les Jornades van ser molt interessants. Llàstima que molts professors no poguessin o no volguessin assistir a les xerrades i als tallers que estaven pensats per a ells. Els de l'IEC ens van felicitar per les ponències que vam fes des d'aquí. També sabem fer bona feina!

Gràcies a tu també per la difusió. En algun periòdic no vam ni existir...

Salut!

ury ha dit...

No sé si Bin Laden existeix, però intueixo que l'Albert sí que en té alguna idea. Està pagat per la CIA i ara ens vol distreure l'atenció amb un autobombo que no li cal, a la seva criatura. Terriblement sospitós.

Dessmond ha dit...

Bin Laden és un interés creat pels americans amb l'objectiu de provocar guerres de forma que tota la indústria americana pugui reactivar-se, ara que ja no hi ha la Unió Soviètica. I si no és per aìxò serà per una altra cosa. Com si no sabèssim com són aquests americans!

Puigmalet ha dit...

M'he quedat encantat amb el poema lituà... Al fill del Laden que el bombin, i al que tiran bombes que els rebombin.

Albert Roig ha dit...

Jajajaja... Ury ja saps que si tu no t'estimes ningú t'estimarà! És a dir, quee si tu no et sents orgullós del teu mitjà, de la feina que fan els redactors que hi treballen i del que publiques, ningú ho farà per tu.

A part d'això, desmenteixo rotundament que tingui res a veure amb Bin Laden... a veure si ara em perseguiran per pressumpte talp relacionat amb ell.

Betty ha dit...

Molt interessant aquest article... M'ha agradat saber-ho, per "escriure" amb propietat! Feia dies que no m'aventurava a escriure cap comentari, però de tant en tant vaig passant a fer la visiteta. Segueixo mirant el que encara no he vist!

I Bin Laden... deu ser que sí que existeix.

Salutacions!

reflexions en català (marc) ha dit...

Hola, Betty, jo de tant en tant també et visito. El que passa és que com més va, més augmenta la meva llista d'enllaços a blocaires. Acabaré boig.

És possible que el senyor Bin Laden encara respiri. El que no em crec de cap manera és tot el que ens venen sobre ell i Al-Qaida.

Salut!

ruth ha dit...

Gràcies per la dedicatòria, jeje
Un altre exemple semblant, La Vanguardia sempre parlave de Boris Eltsin i El Periódico de Yeltsin.
?!?!??!?!
Tant costa posar-se d'acord, que l'IEC o qui hagi de ser, fixi una forma, la mantingui i la gent foti cas?

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...