dijous, 8 de novembre de 2007

Eurovisió

Aquesta setmana s'ha fet públic que Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA), la millor i única cadena púbica d'Andorra, ha decidit privatitzar gestió de la participació a Eurovisió: "Una discogràfica es farà càrrec de la major part de les despeses i farà la promoció a canvi d’elegir l’artista", deien a la premsa. L'artista serà la catalana Gisela. I a més, "la cançó amb la qual participaria Gisela seria en anglès, tot i que podria tenir algunes frases en català".


No sóc andorrà. Sóc català i fa deu anys que treballo al País dels Pirineus. Hi he viscut set anys, després dels quals em vaig traslladar a l'Alt Urgell. Andorra me l'estimo perquè m'alegra, em fa patir, em fa emprenyar i treballo amb il·lusió (encara) per promoure un dels pilars fonamentals (encara) de la idiosincràsia del país: el català. Això és el que ens fa germans i el que dóna sentit a la reflexió de Saramago: "La meva pàtria és la llengua portguesa."


Crec que a Eurovisió hi haurien d’anar ciutadans d’Andorra, amb passaport o sense, i si no es troba ningú amb prou qualitat, potser el millor seria deixar-ho estar.


Aquests dies he llegit articles i editorials en contra de la privatització de la participació andorrana a Eurovisió i sobre la decisió de portar-hi una cantant catalana; fins i tot hi ha algú que espera “que aquesta productora catalana no estigui subjecta a algun fi polític aliè a Andorra”. Home, jo crec que l’únic fi que hi ha, malauradament, és el comercial. I dic malauradament perquè aquesta és la política que s’emprèn molt sovint a Andorra en qüestions culturals. Només cal veure la programació de concerts per posar-se a plorar. On és la promoció de la nostra llengua?


El que no he sabut trobar són opinions ni comentaris sobre la possibilitat que la representant d’Andorra canti en anglès (tornem-hi amb la perspectiva comercial). Això ja em semblaria un despropòsit immens i fins i tot contrari a la funció que té encomanada la televisió púbica. A la pàgina web de Ràdio i Televisió d’Andorra, el director general diu que “per a la ràdio i televisió que tinc l’honor de dirigir, hi ha uns principis d’obligat compliment que detallo a continuació: […] La promoció de la llengua, així com l’execució de la missió cultural, educativa i social pròpia d’Andorra”.


Cantant en anglès es faria una grandíssima promoció del català, oi?


Complex d'inferioritat, menyspreu i la pasta com a únic obligat compliment?


5 comentaris:

maiol sanaüja ha dit...

m'he enllaçat?

Puigmalet ha dit...

L'espectacle d'Eurovision fa temps que no reflecteix la realitat cultural d'Europa, ni la qualitat musical, per sort. Però això no és tan greu com que un govern (mitjançant les televinsions públiques) sigui còmplice d'enviar-hi un 'representant del país' (que així es presenten) que no és del país i que canta en una llengua que tampoc és la del país, ni tan sols la de la cantant. Absolutament surrealista.

reflexions en català ha dit...

Maiol, ja estàs fitxat.


Puigmalet, esperem que tot això acabi sent una broma de mal gust.

ury ha dit...

Aquest cap de setmana he tornat a Andorra i he trobat molt malestar amb el tema. Si més no, entre la professió.

Jo crec que era de calaix que, tard o d'hora, hi aniria algú de Catalunya. El problema és que ha estat molt d'hora -sense esgotar la llista d'artistes del país-. I que no es canti en català em sembla un error de grans proporcions.

És evident que tampoc així guanyarem, de manera que millor vendre les singularitats del país... i estimular els immigrants, ni que sigui a través d'una cançó.

Ningú és Perfecte ha dit...

el dia deu es fa la presentació oficial. està més que dat i beneït.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...