divendres, 25 de gener de 2008

aixarnoles

(aixarnola f. guspira de foc, espurna.)

Els diaris no en parlen, però avui és un dia molt important:

“Per Sant Pau, l’hivern se’n va o s’hi ajau.”
“Si plou per Sant Pau, hivern adéu-siau, i si fa sol, ve un hivern nou.”
“Sant Pau serè, tot l’any anirà bé. Sant Pau mullat, tot l’any esbarriat.”

Encara pot ser pitjor...

“Sant Pau ventós, fam, guerres i plors.”
(Es creu que sant Pau regeix els vents.)

“Sant Pau nevat, any de fam assegurat.”


Nens prodigi i corders amb sort

Es veu que els infants que neixen el 25 de gener tenen poders per guarir. Amb la seva saliva poden curar el mal de queixal. Us deixaríeu ensalivar els queixals?

Els pastors també creuen/creien que als corders nascuts el dia de la Conversió de sant Pau no els ataca/atacava cap animal. Però potser els atacaven els altres corders. De fet, si fossis corder, et fiaries d’un company respectat per llops i óssos?


Alt com un sant Pau?
A la web
www.molletvalles.net diuen que “en una de les epístoles es descriu [sant Pau] com un home petit. D’on ve, doncs, alt com un sant Pau? [...] Els grans mestres de la pintura clàssica el presenten com un home alt, de cara allargada i barba abundant, potser perquè creien que per la seva important tasca li corresponia una alçada també destacada. Alguns expliquen que l’expressió prové d’una antiga festa popular que es feia el 25 de gener, dia de la conversió de sant Pau, a la zona de l’església barcelonina de Sant Pau del Camp i en la qual un home disfressat de sant Pau havia de brandir una espasa enorme. Per poder sostenir-la, calia que l’home fos d’una corpulència considerable.”

Ara només falta que el Papa es decideixi a obrir el sarcòfag de sant Pau per comprovar si era alt o no. Una possibilitat que es va plantejar l’any passat i de la qual no s’ha parlat més.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Noi, molt interessant, aquest article paulí. La història de "l'alt com un Sant Pau" és molt bona i versemblant. Sant Pau només és alt en català?

Pau tinguem tota la vida!

reflexions en català ha dit...

Bona pregunta, Oriol. A veure si algun dels cracs que volten per aquí ens pot ajudar.

Pau tinguem.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...