dijous, 20 de març de 2008

Tot un detall

Des de les deu del matí del Dijous Sant fins a la mateixa hora del Dissabte Sant no es podia (o sigui: les dones no podien) fer cap tipus de neteja a les cases ni tampoc no es podien fer els llits. Quan els escolans feien sonar els carraus pels carrers, era l’hora de desar l’escombra un parell de dies.

No es tractava, però, d’un reconeixement a la mestressa de casa ni d’unes jornades d’alliberament, sinó que es creia que així les formigues i altres insectes fugien de les cases.

El Dissabte Sant al matí, les dones anaven a l’església a recollir aigua beneïda. Quan tornaven a casa, espargien l’aigua pel terra amb una branca de boix. Després hi passaven l’escombra mentre deien: “Xinxa, xinxa surt del forat, que Nostre Senyor ja ha ressuscitat.”


(Font: Eva Julián. Hereus i cabalers. Andorra la Vella, 1997)

3 comentaris:

vpamies ha dit...

I segur que aquests mètodes eren més efectius que els actuals mataformigues.

Ho provaré i no escombrarem a casa fins Dissabte Sant, a veure si funciona. Ja t'ho diré!

Dessmond ha dit...

L'únic que fuig del cau en aquests dies són els diumengers o més coneguts per dominguerus.

joliu ha dit...

Doncs conec cases on l'escombra només surt un dissabte de cada dos. Potser ho fan per les formigues...

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...