dimarts, 29 d’abril de 2008

Aigua (dedicat a l’Anònim)

“Cadascú porta l’aigua al seu molí, per deixar sec el seu veí”.

Dita popular

A l’últim article, el Sr. o la Sra. Anònim comença i acaba el seu comentari amb un “perdoneu”. No cal que hi insisteixis. No sé per què t’hauria de perdonar o no perdonar.

Continua amb una altra pregunta: “Coneixeu el pla estratègic de l’actual Govern pel que fa a l’aigua?” No. Però sí que conec el que està passant, que és el que aquí hem criticat. D’altra banda, només faltaria que el Govern no hagués portat a terme actuacions per reduir el consum d’aigua; només faltaria que a les escoles no es conscienciés la canalla sobre el problema de l’aigua. A més, tenir un pla estratègic no és garantia de res i suposo que amb una planificació no s’hauria d’haver arribat a l’episodi esperpèntic del senyor Baltasar, per exemple.

Si tens un pla, en teoria no hauries d’improvisar, ni fer pedaços, ni fer el ridícul, ni plantejar la pitjor opció (treure aigua del Segre just allà on no n'hi ha).

Sí, ridícul. Fins avui mateix, en què el Govern i els partits que el componen demostren una falta de cohesió esparveradora. ERC s’absté en la votació del decret per minitransvasar (he, he), anirà a la manifestació contra la minipunxadeta i com a membre del Govern diu a la minitransfusió. Bravo! El Senyor Zaragoza diu que el transavasament del Segre es farà tant sí com no (el no vol dir l’oposició del ZP) i l’endemà l’opció Segre queda descartada. El Baltasar menteix al Parlament, diu que no sap qui ha clavat aquelles estaques humiliants, renya el diccionari i ens vol fer colar els maleïts eufemismes, com això de la cultura de l’aigua (que no cal que vagi amb majúscules, amic Anònim). Això és màrqueting pijoprogre que a mi no m’enganya. Bé, diuen que Iniciativa es debat entre el i l’abstenció; encara s’acabaran decantant per un sí crític gloriós.

I em véns a dir que llegeixi el pla del nostre Govern? Quin pla? El que permet que es perdin milers de litres d’aigua per la canonada trencada de Badalona? El pla que vol que ens convertim en delators dels nostres veïns? El pla que preveu multes per omplir la piscina o regar l’hort sense tenir inspectors? A més, si defenses aquest Govern unionista estàs defensant que no puguem decidir si fem un transavasament o no; perquè els temes importants es decideixen a Madrit, oi que sí?

L’Anònim diu que per “primer cop en trenta anys un govern actua pensant en el futur i mira com el tracteu”. Mira, això ja fa riure una mica i no continuaré perquè, com diuen a les Illes, és com fer retxes dins s’aigo (esforçar-se en va). No ens entendrem pas.

Als polítics que van ser condecorats com a antitransvasistes i com a defensors de l’enlluernadora i buida nova cultura de l’aigua i que ara són al Govern els escau perfectament una altra dita: “No es pot dir mai d’aquesta aigua no en beuré.”

Apasiau.

16 comentaris:

vpamies ha dit...

Marc, a banda de la convicció i claredat d'idees... fas anar les dites i parèmies amb un mestratge que em fa enveja i tot. :-)

josefina ha dit...

Quin article més bo, afededéu.

reflexions en català ha dit...

Anònim,

L'autor de l'article sóc jo, Marc Cortès Minguet. No cal que diguis "perdoneu". Pots dir "perdona" o pots fer servir la segona persona del singular, i no la segona del plural.


Víctor,

El mestre ets tu.


Josefina,

Això ho dius perquè ets la meva xicota.

Salut.

Núria Tomàs ha dit...

Fantàstic l'escrit. Veig que compartim moltes coses sobre el tema de l'aigua. Ahir en parlava en el meu bloc. El Congrés ja ho ha aprovat i ningú a dit que no!!! En lloc d'aigua ja hem begut oli...

Núria

Anònim ha dit...

algun dia descobrireu que no esteu en posssessió de la veritat absoluta, que al món les altres idees, opinions i inclús sensacions diferents de les vostres també poden se acertades, o tenir un punt de fonament...i aquell dia sereu més feliços.
I marc, si et plau, no t'enfadis tant, home.
un altre anònim que pensa com l'original

Núria Tomàs ha dit...

Quin mal als ulls. Falta una "h" en el meu comentari. No tinc perdó...

vpamies ha dit...

Marc, no et queixis que tens uns anònims força civilitzats i educats, que fins i tot demanen perdó.

Els que corren pels blocs del meu estimat Vallès són bastant més sàtrapes.

josefina ha dit...

anònim de les 9.21: per què serà que quan se us replica amb arguments tan evidents sempre sortiu amb la història de la veritat absoluta i patatim patatam. Canseu molt, la veritat.

Aquí ningú diu que estigui en possessió de la veritat absoluta, sinó que s'expressen unes idees. Malament aniríem que no ho poguéssim fer. Deixeu córrer aquests arguments tan simplistes i feu una mica d'autocrítica, que us anirà bé.

marc ha dit...

Anònim,

Saps què? Que no m'enfado gens. Com vols que m'enfadi amb algú que s'amaga i em presenta un argumentari tan sucós com el teu o el d'altres anònims? Al contrari, em feu gràcia. Una mica de llàstima, també, però mai aconseguireu emprenyar-me. Ho sento.

Només m'enfado amb la gent quer m'estimo i amb el que tenen poder de decisió.

I gràcies per preocupar-te per la meva felicitat, que no depèn en absolut de la possibilitat de descobrir que no estic en possessió de la veritat absoluta.

Ah! De debò que no estic en possessió de la veritat absoluta? No fotis! Ara sí que m'has ben fotut...


"La veritat es viu, no se'ensenya."
Hermann Hesse

Anònim ha dit...

Sense voler entrar a la polèmica (absurda i estèril) en la què esteu amb l'Anònim, voldria posar un granet de sorra en la discussió sobrel'aigua. Es veritat, en la meva modesta opinió, el que diu el o la anònim sobre el pla estratègic de l'aigua. Marc, tu mateix acceptes que no el coneixes però que elque t'ocupa és criticar el que ha passat amb el tema del segre i demés.Doncs jo t'ho explico en dues ratlles.
1. El pla preveu dues desaladores que s'estan construïnt i que en el plaç de 1-2 anys resolen el problema de l'aigua de la zona metropolitana per a com a mínim 20 anys.
2. Plans de millora ràpida i obligatòria de recs en totes les conques catalanes (per cert, fet bastant a semblança del que tu demanes: el model israelí que jo conec bastant bé per haver-hi treballat. Et puc dir per la teva tranquil.litat que el que es planteja aquí a 10 anys vista ho pot inclús millorar.
3. Potenciar a través d'ajudes, subvencions....la modernitxzació i reparació de totes les xarxes urbanes d'aigua.
4. Revisió de preus en l'aigua de boca.
5. Reutilització d'aigues residuals tant per al consum humà com, i sobre tot, per l'ús industrial.
6. Recuperació d'acuífers a tot el país, procès que ja ha començat.

No segueixo perquè són molts els punts on ja s'està treballant, per tots ells conformen el que (com també bé diu l'anònim) el Sr. Pedro Arrojo va anomenar Nova Cultura de lAigua.
Bé, salut i força en la discrepància i en la discussió
XaviPS

marc ha dit...

XaviPS,

Tens raó, és una polèmica absurda i estèril, però no em puc aguantar, hehe.

He dit que no coneixia el pla, però bona part del que m'expliques ja ho sabia. I repeteixo el mateix que abans: només faltaria que no s'haguessin emprès accions per afrontar el problema de l'aigua. No crec que hàgim de donar les gràcies al Govern per això. És la seva feina.

De tota manera, em sembla innegable que els nostres governants actue tard i malament, perquè tant els aqüífers com les dessaladores no són una realitat. En canvi, la sequera és una realitat que coneixen fins i tot els nens de deu anys i ja fa anys que s'avia del problema que tenim.

A part d'això, un pla ha de ser molt més que un conjunt d'actuacions. Ha de reflectir un model de país que jo no veig per enlloc. Amb ciment no arreglarem el problema. Volem pagesos que gastin molta aigua? Volem que hi hagi pagesos que cuidin el territori perquè els pixapins puguin dir 'que maco'?

Més coses. En aquest bloc he criticat sobretot la incompetència en la gestió de la crisi, no he dit mai que estigui en contra de fer un transavment. El que he dit és que el senyor Baltasar va triar una opció que un assessor seu va qualificar de la pitjor. També m'he emprenyat per les mentides, per la humiliació de les estaques i per la falta de criteri del Govern i dels partits que el formen.

Jo no sé si el transvasament de l'Ebre és una bona opció o no. Els afectats diuen que no els sobra aigua i el govern diu que sí.

El que tinc clar és que d'aquest govern no me'n fio gens ni mica. Quan menteixen una vegada què pots esperar?

Xavi, si Catalunya tingués un pla com déu mana, un pla aplicat (no aplicable o en curs d'aplicar) seria impossible tanta improvisació, tant enfrontament, tanta discussió sobre els camps de golf, les multes per regar, el reg per inundació, les ajudes als pagesos per canvia de sistema de reg, vaixells des d'Almeria, ara Segre ara no, ara punxada ara captació temporal...

Pel que fa a l'eufemisme 'nova cultura de l'aigua', el que em molesta és l'apropiació indeguda que fa la pretesa esquerra d'aquestes expressions que semblen crear una realitat que no existeix.
És com el patriotisme social, la capatació temporal i tants d'altres.

Em fot ràbia veure el Saura cantant les excel·lències de la nova cultura de l'aigua i després comprovar la buidor que hi ha al darrere.

Bé, deixem-ho aquí de moment. Me'n vaig a fer un trago d'aigua de boca (una altra ximpleria) i cap a l'hort.

Salut.

Anònim ha dit...

Quin article més bo, afededéu!

(Anònim Puigmalet, per servir-lo)

robsup2007 ha dit...

Hola.
Analitzaré el texte que has posat i així l’anònim aquest li poden quedar clares unes quantes coses.
“A l’últim article, el Sr. o la Sra. Anònim comença i acaba el seu comentari amb un “perdoneu”. No cal que hi insisteixis. No sé per què t’hauria de perdonar o no perdonar”.
“Continua amb una altra pregunta: “Coneixeu el pla estratègic de l’actual Govern pel que fa a l’aigua?” No. Però sí que conec el que està passant, que és el que aquí hem criticat. D’altra banda, només faltaria que el Govern no hagués portat a terme actuacions per reduir el consum d’aigua; només faltaria que a les escoles no es conscienciés la canalla sobre el problema de l’aigua. A més, tenir un pla estratègic no és garantia de res i suposo que amb una planificació no s’hauria d’haver arribat a l’episodi esperpèntic del senyor Baltasar, per exemple”.
Comentari: El pla estratègic del govern es suposa que és la Nova Cultura de l’Aigua, la qual consisteix bàsicament en la construcció de desalinitzadores, un ús adequat dels aquïfers, la reutilització d’aigües residuals (depuradores) i una conciènciació i/o ús adequat dels recursos hídrics. Coincideixo totalment amb això i de fet sempre han sigut propostes meves. Ara bé, de tot això ¿Què és el que hem pogut veure que s’hagi fet? Res, absolutament res, tot han sigut projectes però sense portar-los la pràctica al llarg de tots aquests anys. Nomès paraules buides les quals se’ls va emportar el vent, perque les paraules són això, paraules i no fets, que és el que necessiten els ciutadans: SOL.LUCIONS ALS SEUS PROBLEMES.
“Si tens un pla, en teoria no hauries d’improvisar, ni fer pedaços, ni fer el ridícul, ni plantejar la pitjor opció (treure aigua del Segre just allà on no n'hi ha)”.
Comentari: Completament d’acord.
“Sí, ridícul. Fins avui mateix, en què el Govern i els partits que el componen demostren una falta de cohesió esparveradora. ERC s’absté en la votació del decret per minitransvasar (he, he), anirà a la manifestació contra la minipunxadeta i com a membre del Govern diu sí a la minitransfusió. Bravo! El Senyor Zaragoza diu que el transavasament del Segre es farà tant sí com no (el no vol dir l’oposició del ZP) i l’endemà l’opció Segre queda descartada. El Baltasar menteix al Parlament, diu que no sap qui ha clavat aquelles estaques humiliants, renya el diccionari i ens vol fer colar els maleïts eufemismes, com això de la cultura de l’aigua (que no cal que vagi amb majúscules, amic Anònim). Això és màrqueting pijoprogre que a mi no m’enganya. Bé, diuen que Iniciativa es debat entre el sí i l’abstenció; encara s’acabaran decantant per un sí crític gloriós”.
Comentari: Tot cert. Però a mès, si durant aquests darrers anys s’haguèssin portat a cap les mesures de prevenció adequades ara no estaríen amb aquestes. Ara s’enpassen les signatures del “Compromís per l’Ebre i diuen que no és un transvasament, sinò una captació d’aigua temporal. Sense comentaris. I el pitjor de tot és que diuen que sortiràn al carrer per protestar, però en canvi l’aproven al si del govern. ¿Això s’entèn?.
“I em véns a dir que llegeixi el pla del nostre Govern? Quin pla? El que permet que es perdin milers de litres d’aigua per la canonada trencada de Badalona? El pla que vol que ens convertim en delators dels nostres veïns? El pla que preveu multes per omplir la piscina o regar l’hort sense tenir inspectors? A més, si defenses aquest Govern unionista estàs defensant que no puguem decidir si fem un transavasament o no; perquè els temes importants es decideixen a Madrit, oi que sí?”
Comentari: També d’acord. L’asumpte de la canonada de Badalona encara sense sol.lució i perdent milers de litres cada día (un 20% del total). I la resta de les coses lamentable. ¿Què és que si tens un pou privat tampoc pots omplir la teva piscina ni regar el teu hort si no venen inspectors baltasarencs?. Altre cosa és restringir l’ús dels recurs hídrics en cas d’una manca de gran seriositat a llocs els quals no són indispensables per la població (que és la que ens ha d’importar), com per eixemple els camps de golf.
“L’Anònim diu que per “primer cop en trenta anys un govern actua pensant en el futur i mira com el tracteu”. Mira, això ja fa riure una mica i no continuaré perquè, com diuen a les Illes, és com fer retxes dins s’aigo (esforçar-se en va). No ens entendrem pas”.
Comentari: ¿Pensant en el futur?? MAI DELS MAIS!!!!. Les mentides del futur!!!. Pensar en el futur és prendre les mesures de previsió i/o prevenció adequades des del primer día. Les mesures del futur no són incomplir els documents signats com el “Compromís per l’Ebre” o intentant agafar aigua del Segre amb nocturnitat i alevosía i diguent el Baltasar i els d’ICV que no sap res sobre les estaques aparegudes a Prats i Sansor. Resulta que ni lo de l’Ebre ni el Segre són transvasaments, sinò captacions d’aigua temporal. ¿De què van?. ¿Això són mesures de futur?. No sé quin concepte tindrà l’anònim aquest sobre el futur...
“Als polítics que van ser condecorats com a antitransvasistes i com a defensors de l’enlluernadora i buida nova cultura de l’aigua i que ara són al Govern els escau perfectament una altra dita: “No es pot dir mai d’aquesta aigua no en beuré.”
Comentari: Havent ja pres les mesures adequades anys enrere és que això no caldría fer-lo ara. Precisament com es tenía un compromís el que s’havía de fer èra haver pres les mesures adequades amb tal de que qualsevol cosa d’aquestes ni tan qualsevol li fos capaç a ningú a passar-se’l pel cap cap traïció a les Terres de l’Ebre.
Un salut

Robert

marc ha dit...

La Núria Tomàs té aquesta reflexió al seu bloc: "potser que ja és hora de que tots ens replantegem el model de societat que tenim i que l’adeqüem a les característiques del territori".

reflexions en català ha dit...

Robert, veig que coincidim bastant. A veure quan t'apuntes al col·lectiu ultraliberal, antiprogressista i filoconvergent de Blocs amb estrella.

reflexions en català ha dit...

Així m'agrada, Puigmalet. Ja em coneixes una mica, eh, punyetero?

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...