dimecres, 23 de juliol de 2008

Lesbians 'versus' lesbianes

.
Al Patufet d’avui hi ha una notícia d’aquelles que fan estiu. La firma un tal El Periódico, que vés a saber si és un becari o algun catxondo de la plantilla que ens ha fet aquest regal abans de marxar de vacances a la Costa de la Suor.


El titular i el subtítol són seductors:

Lesbos perd la batalla per quedar-se el terme ‘lesbiana’

Un tribunal rebutja la petició de tres illencs que la paraula
només s’usi com a gentilici


L’entradeta de la notícia és de manual, una autèntica joia, no sé si tant com els protagonistes:

“Les lesbianes que van a Lesbos a buscar sol, platja i el penya-segat des d’on es va llançar a l’abisme Safo –la poeta suïcida que al segle VI abans de Crist va cantar en els seus versos ‘amor entre dones– es podran continuar dient ‘lesbianes’ en públic sense por que les altres lesbianes, les nascudes a la petita illa grega del mar Egeu, desenfundin una sentència i els diguin que no ho poden fer.”

Estiu refrescant, vaja.

Doncs això: tres lesbians sonats (sóc el primer humà que diu aquestes tres paraules seguides?) van presentar una denúncia per demanar que els grecs només utilitzin el terme lesbiana “com a gentilici, ja que la confusió amb l’altre sentit ofenia els habitants del lloc”.

Consideracions:

1. Sembla que els lesbians que viuen del turisme no hi estan gaire d’acord ja que “per a la major part dels nascuts a Lesbos, inclòs l’alcalde, la segona accepció de la paraula no comporta cap greuge, i fins i tot suposa un avantatge, ja que l’illa s’ha convertit per a algunes lesbianes en el que vindria a ser Torremolinos per al turisme juvenil”, segons El Periódico.

2. Els polonesos també podrien presentar una denúncia per l’altre sentit del seu gentilici, que els agermana amb els catalanets.

3. Com es pot ser tan friqui per presentar una denúncia com aquesta?

4. Com pot ser que aquesta fricada surti en un diari pretesament seriós i a sobre rebi aquest tractament tan d’agost? És que no em trec del cap aquesta frase: “es podran continuar dient ‘lesbianes’ en públic sense por que els diguin que no ho poden fer”.

5. Sóc incapaç d’imaginar aquesta situació: dues lesbianes dient-se lesbiana en públic.

6. El redactor no permet que la realitat li espatlli una bona notícia perquè la sentència hauria afectat Grècia, i ell, en canvi, diu que “les lesbianes que van a Lesbos es podran continuar dient ‘lesbianes...”; o sigui, totes les del món mundial. És que si no la notícia ja no té gràcia i tal.

7. Què hauria passat si el jutge, abans de marxar de vacances, s’hagués venjat del món i hagués donat la raó als denunciants? Doncs a córrer tots: diccionaris nous, presentadors de la televisió grega parlant d’una manifestació per reclamar els drets de les tríbades a Atenes, policies de carrer i comandos de fatxes vigilant que les turistes lesbianes de Grècia no diguin en públic que són lesbianes...

8. En fi, que estic fatal. Però abans d’acabar aquest despropòsit, tres inquietuds més:

9. Per què de les lesbianes també se’n diu tortilleres i bolleres?

10. Hi ha alguna dona que abans va ser home i que ara sigui lesbiana? O algun home que vulgui ser dona i lesbiana?

11. Són necessàries, aquestes notícies i les ganes de fer notis guais?


Si us plau, que s’acabi l’estiu!


_________

Ah! Els catalans, sempre atents i curosos, podem fer servir els termes lesbi i lèsbia per referir-nos als habitants de Lesbos, i així podem deixar les lesbianes en pau. No és el mateix però potser satisfaria els tres lesbians sonats i, a més, com que som tan políticament correctes i modernills, podríem plantejar-ho al Francino: mira, farem el contrari del que volen els fatxes: les lesbianes continuaran sent lesbianes i als lesbians els direm lesbis. Sona bé, no?
.

10 comentaris:

Salvador ha dit...

Marc, no has pres massa el sol avui? ;-)

reflexions en català ha dit...

No, el que passa és que ningú no necessita tant unes vacances com la persona que n'acaba de fer.

hehe

josefina ha dit...

Estàs fatal carinyo!! Però també genial!!!

Anònim ha dit...

Fatalíssim et veig, sí, però aquestes reflexions són prou catxondes. Està molt bé, aquesta entrada!

Els lingüistes agafeu tanta mania als periodistes que després no ens en deixeu passar ni una. La notícia té el seu què i no està mal desenvolupada, home! Una mica de fresqueta ja va bé... i si a sobre és capaç d'inspirar un escrit com el teu, només podem dir:

"Llarga vida a les noticietes d'estiu!" (El problema, amic, és que d'aquestes cada cop n'hi ha més la resta de l'any.)

vpamies ha dit...

És un cas semblant a les denominacions d'origen, no?

Per això no ens deixen dir-ne conyac del Torres 10, ni xampany de l'Hereu de Raventós i Blanc.

Però aquest cop l'universalisme ha pogut al localisme.

David Gálvez Casellas ha dit...

Les reflexions que ens fas avui estan MOLT bé. Això d'estirar d'aquesta mena de fils lingüístics et surt molt bé.

Per cert, quant al punt 10 ("Hi ha alguna dona que abans va ser home i que ara sigui lesbiana? O algun home que vulgui ser dona i lesbiana?). La resposta és doble i afirmativa. Ep, que no hagi passat (encara) al Pla no vol dir que no hagi passat.

David Gálvez Casellas ha dit...

"Habitualmente tendemos a creer que una persona se cambia de sexo principalmente para adaptar su homosexualidad a un estatus de normalización heterosexual. Nada más lejos de la realidad, como demuestra la existencia de diferentes orientaciones sexuales en personas transexuales. La identidad de género por un lado y la orientación sexual por otro son diferentes aspectos de la esfera sexual de la personalidad, independientes entre sí. Existen todo tipo de combinaciones."

Article complet a http://www.mujerpalabra.net/pensamiento/derivadas/pensamiento_articulos_juana_lesbianismo.htm

David Gálvez Casellas ha dit...

Més notis d'estiu:

"Otro blog que acaba convertido en libro vuelve a ser noticia en Japón después del éxito que tuvo el diario-blog de Densha Otoko “El hombre del tren”, donde se relata la historia de un chiflado que consigue cortejar a un bombón con el que coincide diariamente en el tren. Supuestamente basado en hechos reales autobiográficos, el libro titulado “Harukarin Blog” relata las vivencias de un hombre de 23 años que afirma haberse hecho una operación de cambio de sexo porque, después de haber mantenido una larga relación con su novia, esta descubrió el lesbianismo y lo prefería a él como mujer."

“Harukarin Blog” ha sido creado a partir de los relatos que el presunto transexual regularmente ha estado publicando en su blog. A pesar del éxito que han suscitado tanto el blog como el libro, Nakagawa Haruka, el hombre que afirma haber salvado su longeva relación gracias a tijeretazos e inyecciones, ha sido puesto en duda. “La historia de un hombre que se cambia de sexo porque ella se lo pide es sumamente ridícula” opina uno de los críticos comentaristas del blog.Otros ataques están basados en la incongruencia de algunas declaraciones del autor respecto al proceso médico. Harukarin afirma que sus pechos empezaron a crecer al poco tiempo de haber sido inyectado con hormonas femeninas. “Clínicamente es imposible desarrollar un busto tan rápido como el que describe Harukarin”, opina otro escéptico."

Desconocemos la realidad de los hechos pero en un momento de la historia en que se practican modificaciones corporales tan peculiares como la de un un hombre que se convierte en gato ¿tan extraña resulta la noticia? ¿Quién hubiera creído a Michael Jackson contar a través de un blog su historia de traspaso racial?"

http://helektron.com/2006/08/29/un-hombre-se-cambia-de-sexo-para-conservar-su-novia-lesbiana/

Etcètera.

Puigmalet ha dit...

Com mola!!! Una denúncia per modificar el diccionari!!! Encara te copiaré l'apunt...

Què passa amb Torremolinos?

I una catalana de soca-rel que vol ser francesa però s'afaita, és algú lesbi?

Quants misteris...

Ròdia Raskòlnikov, el nàufrag de l'Illa dels déus morts. ha dit...

Hòstia molt bo :-)))

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...