divendres, 18 de juliol de 2008

Llengua de serp

.
.
D’entrada, i responent la pregunta del qüestionari que jo mateix he fet (ves què), trobo que és una vergonya que el president de Catalunya parli tan malament el català.

A l’Oracle del Graset he sentit un parell de tertulians (l’ínclit Racionero i un Manel no sé què) que rajaven el Felip Puig perquè, segons ells, no es pot criticar del Montilla pel seu pèssim català. L’únic punt en què estic d’acord amb ells és que aquesta polèmica no ens fa cap bé, però no pel fet que es digui públicament que el Montilla fa pena quan parla català, sinó per la utilització que en faran de tot això els de la crosta.

Un que no és sospitós de tenir crosta, el director de l’edició catalana d’El País, Xavier Vidal-Folch, ja va carregar contra el català del Montilla al programa Geometría variable: “Si se sent tan català i tan catalanista, per què és tan fluix quan parla català?”

Doncs perquè el català és una llengua de segona. Si el Montilla hagués emigrat a Alemanya en comptes de fer-ho a Catalunya, i hagués aspirat a ser algú important, parlaria un alemany perfecte. Encara més, l’haurien obligat a parlar un alemany que no fes enrogir els alemanys. Aquí, en canvi, laissez faire, laissez passer.

Després hi ha hagut tot el merder del Parlament. L’Oriol Pujol (que, d'altra banda, no m’acaba de convèncer) en va dir una de bona, dirigint-se al botifler Joan Ferran: “Entre la crosta de l’un i l’altre que no fa res [Carod], us esteu carregant la llengua.” I el Ferran, com sempre, replicant amb els mateixos arguments: xenòfobs, que sou uns xenòfobs nacionalistes de braç de gitano.

I encara que el Felip Puig digui ara que el Montilla és un “exemple del model de cohesió i d’integració que hem tingut”, el cert és que: 1) El Montilla no té el nivell mínim exigible a un president (i a un funcionari de la Gene); 2) La crosta espanyolista del Ferran i companyia i la inacció del Carod i companyia s’estan carregant la llengua.

Quina política lingüística fem? El bonisme? El bonrotllisme?

I mentrestant, el català no és necessari per viure a Catalunya. Per tant, la llengua pròpia de Catalunya (no ho oblidem) està condemnada a morir lentament ja que el bilingüisme igualitari, quan no hi ha igualtat perquè el peix gran es menja el petit, és una fal·làcia.

Parla bé, collons, que ets el president de Catalunya! I feu alguna cosa de profit si voleu conservar la llengua, cagunseu!
.
.

9 comentaris:

vpamies ha dit...

El que potser amb aquests condicionants, ja no havia d'haver pogut optar a president de la Generalitat. Però un cop les coses com són i com estan, Felip Puig ha fet un flac favor al català i a la immigració que s'ha d'integrar.

Joan Arnera ha dit...

Doncs, què collons, tens raó, Marc, i aquí tothom fent el multiculti i carregant-se el Puig (que com diu el Pàmies sí que l'ha espifiada, però només per soca), burros.
Diumenge parlaré d'això, al Bloc Gran, crec que em sortirà divertit, hehe (que trist, ja vaig pel món fent-me autopropaganda!)
Una abraçada

David Gálvez Casellas ha dit...

Ep, on és el Bloc Gran? Aviseu, home, que d'altra manera l'autobombo no va enlloc.

David Gálvez Casellas ha dit...

Ja està, ja he caigut de la figuera. Deu ser el Bloc Gran del Sobiranisme, oi? En fi, disculpes.

marc ha dit...

MIreu què diu la presidenta de Ciutadans pel Canvi, Carme Valls: "Algun irresponsable pretén donar lliçons de com parlar bé el català, oblidant que sense la lluita decidida dels partits d'esquerres i demòcrates en la lluita antifranquista i la transició, encara estaríem llegint llibres en català amb llanterna a la nit i sota del llit, com tants de nosaltres vam haver de fer." "No es preocupi molt honorable president, em diu Valls i Llobet, tinc antecedents des del segle XII i encara no tinc el nivell C de català."

Ha, ha, ha.

Salvador ha dit...

Lluita antifranquista de partits d'esquerres i demòcrates? Cert si parlem dels comunistes, anarquistes i dels catalanistes però del PSOE mai se'n va cantar gall ni gallina durant 35 anys, era inexistent, només hi havia una mena de gobierno de la república en el exilio a Mèxic. A l'acabament de la dictadura es van afanyar a acaparar el poder sense haver fet res abans, financiats per la socialdemocràcia alemanya.

ury ha dit...

Aquest debat és absurd i és trist que es busquin més ramificacions que aquesta:

"Si qualsevol funcionari de la Generalitat ha de tenir el nivell C, què no haurà de tenir el president de la Generalitat?"

Si el president parla així el català, aquest requisit em sembla classista: ah, si ets polític, no cal! Patètic.

Montilla hauria d'haver après el català abans, no durant. Ara li toca manar i gestionar (tot i que potser millor que aprengui idiomes, no?).

Anònim ha dit...

Un funcionario és un empleado que pasa unas oposiciones (unos requisitos), y el preidente sale de unes ELECCIONES. Sois capces de ver la diferencia? supongo que no.

Jordina ha dit...

oh, anònimo, però és que el Montilla és el primer president amb una pinta de funcionari.... que al final ja et confons i penses que ho és, coi de burocràcia que ens confon.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...