dijous, 10 de juliol de 2008

Un de cada tres euros prefereix quedar-se a Espanya

.
Mentre la caverna mediàtica es preocupa pels problemes reals de la gent (és a dir, recórrer a la guerra bruta de la llengua per competir en patriotisme amb el Grupo Prisa; a veure qui la té més grossa), el Govern català fa públic un informe que constata que el dèficit fiscal de Catalunya el 2005 va ser de 16.735 milions d’euros (d’euros, eh?!), el 9,8% del PIB català. Entre el 2002 i el 2005 la mitjana anual va ser de 13.832 milions. O dit d’una altra manera, el 32,8% dels calés no tornen.

Encara que el Solbes faci servir un sistema de càlcul més procliu als seus interessos (el mètode del flux del benefici, que en diuen), els resultats són demolidors: 6,6% del PIB; 10.206 milions d’euros anuals de mitjana; i el 24,5% que no torna.

Amb aquestes xifres, sembla una mica ridícul fer una enquesta com aquesta de La Vanguardia: Creu que és excessiu el dèficit fiscal català? (Els percentatges, de moment, 91% a 9%.) És com si a un nen li preguntes si vol més xuxes.

El que també resulta una mica patètic és el Ridao, que ha dit que “el dèficit que pateix Catalunya és, senzillament, escandalós. [...] Quin país d’Europa podria suportar una situació igual?”

Home, Ridao, ja fa anys que sabem que el dèficit és escandalós, però vosaltres també fa anys que doneu suport a aquest PSOE que ens tracta escandalosament. Quin país d’Europa podria suportar una situació igual? És veritat, Ridao, no hi ha cap país al qual li xuclin tant la sang, però vosaltres, al Govern i donant suport al PSOE a Madrit, també us podríeu fer la mateixa pregunta: com podeu suportar aquest robatori? Ho saps que des que el ZP és president el dèficit fiscal ha batut rècords?

I el que és més important: què fareu quan el ZP us torni a enganyar i incompleixi l’Estatut perquè és impossible mantenir els de sempre sense ajudes de la UE i sense la mamella catalana? ¿Creu el senyor Ridao que tindrem un finançament just? S’ho creu algú? (La disposició addicional tercera de l’Estatut preveu que la inversió en infraestructures que l’Estat ha d’efectuar a Catalunya durant set anys s’ha d’equiparar al pes de l’economia catalana en el PIB del conjunt de l’Estat, un 18%, em sembla). Com poden sortir els números? Els andalusos, els extremenys, etc., acceptaran una rebaixa de les inversions?

Ens foten un de cada tres euros. D’això no se’n diu robar? I on van a parar aquests calés? Hem de pagar els llibres i les autovies dels extremenys? Sabíeu que a Catalunya el nombre de pobres és superior al nombre d’habitants d’Extremadura? Per què hem de ser solidaris amb els extremenys i no amb els que ho necessiten de debò?

A més, com diu el Sala i Martín, fins ara ens robaven però després venien a comprar. Els temps canvien. Ells no necessiten venir a comprar-nos els jerseis com abans, i nosaltres cada vegada els venem menys coses. No entenc com pot ser que, tenint en compte tan sols els motius econòmics, no hi hagi més gent que vulgui marxar d'Espanya ara mateix. No ho entenc. Això sí, tothom s'apunta al carro a l'hora de queixar-se de la merda d'infraestructures que tenim, de la sanitat col·lapsada, del baix nivell educatiu, etc. Nois, si no n'hi ha, no en pot rajar.

Què esperem?
.

4 comentaris:

Té la mà Maria - Reus ha dit...

avui ho has bordat, molt bon post, felicitats, és el que ens pensavem, banyuts i pagar el deure

salutacions

Anònim ha dit...

Ho has bordat? I els gossos que fan, brodar?

Anònim ha dit...

Escolta, anònim d'abans, tu no t'has equivocat mai o què? Mira que deixar aquest comentari en aquest post, ja és prou ridícul ja...

Et dono la raó en tot el que dius, reflexions. I està molt ben escrit. Felicitats.

ury ha dit...

Bons arguments dónes en un article força interessant. És evident que el finançament actual resulta insostenible.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...