divendres, 29 d’agost de 2008

L'ús del català a Andorra

.
Els diaris d'Andorra treuen avui titulars d'aquells que tant agraden a molts periodistes.

Junyent: "Mireu-ho des de l'angle que vulgueu, el català és una llengua en procés d'extinció"

A la lingüista Carme Junyent, que ha estat a Andorra, li han donat una dada que no és certa. L'ús social del català al Principat no és del 29%. No és estrany que hagi quedat "esfereïda" i hagi fet aquesta afirmació ja que amb aquest 29% "Andorra es troba[ria] tot just per sota del llindar [30%] que marca la Unesco" per considerar que una llengua es troba en procés d'extinció.

Les últimes dades sociolingüístiques són de dos estudis del 2004 que mostren resultats semblants. Els mateixos diaris en van informar, com podeu veure a la imatge.

L'ús social del català, o sigui, en el conjunt de tots els àmbits (a casa, amb els amics, a la feina, a les botigues, al banc, etc.), superava el 40% l'any 2004. I des de llavors, no hi ha més dades.

.

3 comentaris:

Ferran ha dit...

Si tinc un dia optimista, en llegir aquesta notícia pensaria que, sense dubte, si la nostra llengua ha sobreviscut a 300 anys d'Espanya i Borbons, sobreviurà a tot. Si, per contra, tinc un dia pessimista, pensaria que no tenim res a pelar; que si fins i tot a Andorra, on és l'única llengua oficial, hem d'estar comptant el número de parlants del català, és que la cosa està realment fotuda.
Amb quina em quedo? :(

vpamies ha dit...

Jo prefereixo ser optimista i pensar que amb pedagogia i voluntat es pot capgirar la tendència.

Sobretot, depèn dels catalanoparlants.

Dew ha dit...

Si no es publica es perque es del 29%,

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...