diumenge, 19 d’octubre de 2008

L'aragonés, ofizial!

.

Gràcies a Blocaires del Pirineu he conegut uns quants blocs en aragonès. Els visito assíduament i m'agrada conèixer la seva realitat en la seva llengua, tan propera i tan llunyana (a causa de la nostra ignorància). M'agrada que escriguin en aragonès quan vénen aquí o a cal vistaire.

Si nosaltres patim pel futur de la nostra llengua, com es deuen sentir els parlants de l'aragonès?

Des d'aquí, el meu modest suport a l'únic camí que hi ha, per mi, per salvar aquesta llengua, aquesta visió del món tan important com qualsevol altra, i que és molt rica en variants: l'aragonés, ofizial, amb totes les conseqüències, començant per l'ensenyament.

Sort!
.

4 comentaris:

Onset ha dit...

Soi agradexito con o que has escrito y que sigas sensible a o tema.
L'aragonés se troba en una situazión prou dolenta, que en bels pocos añez talmén desaparixca ta siempre, una luenga milenaria, que estió ofizial n'a Corona d'Aragón (chunto con o catalán). Os diferens gubiernos han feito burro falso a la luenga y l'han dixato en un estato extremo, terminal de tot. Si no se pillan midas urchens antes con antes, poco se podrá a fer.
Güe, curiosamén, s'ha publicato un articlo en l'Avui sobre l'aragonés (http://www.avui.cat/article/opinio/43879/una/llengua/oculta.html y http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/43636/una/llengua/oculta.html).

Salut/A plantar fuerte.

felquera ha dit...

tes gràcies, noi. Sempre és bo que et donen a conèixer una miqueta fora de les teves fronteres (i aixó que hi ha molts aragonesos que encara no'n saben gens de l'aragonès). Quan vulguis, aci ens tens. Salut.

"O zagal de Molinero l'arco" ha dit...

Te quedo muito agradeziu por o tuyo post.Ye difizil tirar entaban pero de seguro que no reblaremos.
Salu y a plantar fuerte.

Anònim ha dit...

Aragón ye nazión!

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...