dijous, 13 de novembre de 2008

Acomplexats

.

Un dels grans mals del nostre país és l’acomplexament, potser perquè no ens creiem que podem ser un país normal, o potser perquè ens fa por, o potser perquè som una banda. Ahir en vaig llegir un exemple clar a l’Avui i el penjo aquí perquè el trobo molt nostrat. L’article és de Lluís Montserrat i és curtet:

"El president Pujol, que va definir el terme bonisme, va ser convidat a presenciar-ne una demostració pràctica al programa En clau de vi, de TVC. L'espai va plantejar la paradoxa que a Catalunya es produeixen vins d'altíssima qualitat però els catalans amb prou feines en consumim. Marcel Gorgori, el conductor, va convidar Jordi Pujol a comentar-ho, relacionant el fenomen amb l'esmentat bonisme. A continuació van oferir una enquesta en què quedava clar que gairebé ningú dels consultats no triaria un vi català per a un cas de compromís. Fins aquí tot correcte, però en Gorgori i en Roca van aconseguir engegar-ho tot a rodar en tres passos. Pas 1: Prefaci. El conductor fa un speech per justificar que dediquin el programa als vins d'aquí i diu que, en cap cas, ho fan per patriotisme. Sort de l'aclariment, perquè -tinc entès- a la Internacional Progressista Papanates (© J. Barbeta) han arribat a sancionar els sospitosos de patriotisme amb la retirada del carnet del Bicing. Pas 2: Desmentiment. Josep Roca desmenteix el resultat de l'enquesta dient que aquesta situació ja ha revertit. Si el senyor Roca té l'amabilitat de baixar dels altars i consulta el darrer estudi de l'Incavi, veurà que un 72,3% dels vins consumits a Catalunya NO són catalans. Déu n'hi do com està de revertida la cosa. Pas 3: Epíleg. El conductor explica que, al seu programa (emès per una TV pública i fet amb el suport de l'Incavi) no promocionen només els vins catalans perquè no estan acomplexats. Queda entès què és bonisme?"

No estan acomplexats? Ha, ha.
.

4 comentaris:

Ferran ha dit...

Bon apunt. L'acomplexament de molts catalans és obvi, per exemple cada cop que canvien del català al castellà. Suposo que els gens de molts catalans estan afectats per l'espanyolitis, un virus que 300 anys enrere va començar a fer estralls.

És urgent trobar-ne l'antídot.

marc ha dit...

Ferran,

Un autèntic líder, ens falta.

ury ha dit...

No entenc que en Pujol es quedés assegut sense dir res, davant tantes bestieses.

Tenim grans vins que s'haurien de promocionar més i posar-nos on pertoca. Ara bé, això no treu que de tant en tant gaudeixi dels Ribera del Duero o dels Rioja. Ni bonistes, ni gilipolles.

Jo crec que el problema està en què els nostres referents (tipus TV3) no troben l'equilibri entre fer feliços els de casa i, alhora, seduir els de fora (una necessitat bàsica, ara mateix). I la resposta només és una: sentit comú... i sense complexos.

marc ha dit...

Que parlin de vins de fora em sembla genial, però ni a la tele francesa, ni a la italiana ni a la portuguesa mai no dirien que "no promocionem només els vins catalans perquè no estem acomplexats". Això és ridícul.

Per què t'has de justificar?

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...