dimecres, 25 de març de 2009

Transversalismes visibilitzadors (III)


Al món de la publicitat hi ha força transversalistes visibilitzadors que es pensen que són molt originals. (Vegeu, per exemple, aquest apunt recent de l’Oriol sobre una campanya en què s'utilitza aquesta frase magistral com a reclam: Això que t’han de portar en una ambulància i no estàs depilada deixarà de ser un malson recurrent.) Algunes pluges d’idees daurades en certs estudis de publicitat deuen ser espectaculars.

En aquest cas concret, no acabo d’entendre com tenen la barra, els uns i els altres, de fer aquest anunci. No acabo d’entendre com pot ser que el venedor de jardinets s’empassi aquesta superidea. No tant per la possible reacció dels que no arriben a final de mes (quins collons!, per exemple), sinó bàsicament pel missatge que envia als seus clients potencials. Sap què vol dir pintar bastos (*)? Van mal dades? Si pintessin bastos per al senyor de la caseta, es preocuparia per la gespa?

I si pinten bastos per al propietari de la casa de la foto, al que no pot pagar ni un piset de 60 metres quadrats què li pinten?

No ho sé. Exagero? Trobeu que aquest anunci és com pintar la cigonya (fer creure el que no és) ?

________

(*) Pintar bastos no surt al DIEC, ni al GDLC ni al DCVB, però sí al Diccionari temàtic de modismes (Edicions 62) i al portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en què s’assenyala que és d’ús general i significa ‘anar (o venir) mal dades’ (Segons els analistes borsaris, pinten bastos per als valors immobiliaris). En castellà, aquesta locució s’incorporarà a la 23a edició del diccionari de la RAE (‘para expresar que una situación se presenta mal’. En la economía pintan bastos en estos momentos).

5 comentaris:

Ferran ha dit...

L'anunci em suggereix que, si pel propietari d'aquesta casa pinten bastos, sempre se la pot vendre i traslladar-se a un vulgar pis de Berlin, per exemple, on el lloguer li sortirà tirat de preu.

Puigmalet ha dit...

Labèrnia no els pinta però recull dues situacions on pinten bastos: "Bastos són trumfos (denota haver-hi garrotades)" i "Cagar lo basto (segar l'herba de sota els peus)".

Anònim ha dit...

La veritat és que l'anunci exigeix uns quants màsters per ser entès a la primera. I, sobretot... ja m'explicareu la gràcia de tenir un jardí amb gespa artificial!

Merci per la referència. Amb bona propaganda com la teva, qualsevol dia em compro un xalet d'aquests... i que pintin el que vulguin!

Miquel ha dit...

Més enllà d'advertir-te que vénen mals temps, el millor de tot és que les idees te les regalen! Almenys per això no hem de patir, que les idees continuaran sent gratuïtes.

Dessmond ha dit...

En aquesta mena de negoci sempre hi ha el pare que deixa el nen que faci de les seves amb l'ordinador. Un té la idea genial i l'altre remata la feina amb el power point. I després surt el que surt.
El dia que decideixen acudir a uns professionals de la comunicació, són tan ràcans que la feina que els hi lliuren està pensada per perdre el client de vista.
La imatge que mostres és clarament una d'aquestes dues possibilitats. També molt transversals.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...