dimecres, 8 d’abril de 2009

L’art sacre de Lleida i la catalanofòbia


Han quedat ben retratats, els catalanòfobs. Si algú té algun dubte sobre el problema de fons en tota la polèmica sobre l’art sacre de Lleida, suposo que després de llegir aquesta notícia com a mínim es preguntarà coi, com pots ser?

“La Diputació de Lleida ha adquirit en una subhasta, per cedir-lo al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, un retaule gòtic del segle XVI provinent de la Franja de Ponent de l’artista Pere Garcia de Benavarri. […] en la subhasta no hi va prendre part cap representant d'Aragó.”

Ni de l’Opus, ni del Vaticà, ni del govern espanyol. Si tant interès tenen en l’art sacre de la Franja, per què renuncien a comprar aquest retaule?

Potser perquè comprar no surt al seu diccionari i perquè el retaule no era a Lleida.

És clar que l’art els importa, sobretot a l’Opus ja que el senyor Escrivá va néixer a Barbastre i necessiten cobrir-lo de joies després d’evitar que desaparegués el bisbat a còpia de segregar el de Lleida. Però això, tot i el poder i l'interès de l'Opus, és secundari.

El que veritablement mou tot aquest litigi és la catalanofòbia, el fet de no suportar que hi hagi una part de l’Aragó que (encara) sigui culturalment catalana (bé, de fet no suporten la catalanitat) ni que unes obres adquirides legítimament pel bisbe Meseguer siguin a Catalunya. I sort n’hi va haver del bisbe, perquè si no a hores d'ara moltes peces serien als EUA o a Alemanya.

M’agradaria sentir explicacions del senyor Marcelino Iglesias.

Si encara teniu dubtes, llegiu El complot, d'Eugeni Casanovas, i El dietari del bisbe Josep Meseguer, de Carme Berlabé i Isidre Puig.

12 comentaris:

vpamies ha dit...

Surt més barat demanar que comprar.

felquera ha dit...

Bé, com aragonés que no soc anticatalà he de dir que el post em pareix, com a poc, demagogic. Per la mateixa raó perquè veu demanar els documents de l'arxiu de Salamanca amb l'ajuda de la guardia civil, i mès amb els medis que tenim avui que tot es pot digitalitzar? Em direu que soc un demagogo, peró ès el matexi raonament que el vostre: si ès nostre ès nostre, ¿que no?. Ja perdonareu, però generalitzar no es bo, vingui d'on vingui.
Ademès, per què no dir-ho, així dels països catalans de sempre m'ha paregut col·lonialista, ¿que us preixeria si els espanyols parlessin dels països espanyols? Com a poc, parlariu de feixisme. Salut.

marc ha dit...

felquera,

No comparis els papers de Salamanca amb l'art sacre perquè els primers se'ls van emportar com a botí de guerra, a punta de pistola, i van servir per a la repressió, per aniquilar gent o fotre-la a la presó, mentre que les obres d'art les va adquirir legítimament el bisbat de Lleida; en molts casos, el bisbe Meseguer va salvar les obres.

A més, la gent de la Franja mai s'ha oposat que les obres siguin a Lleida. Vés-hi i pregunta-ho.

Els Països Ctaalns són una realitat cultural inqüestionable. que diguis que som colonialistes demostra que ets un demagog. Aquí els únics lladres, mentiders, espoliadors i genocides culturals són els castellans, que han capat tots els pobles menys el nostre i el basc. Encara resistim i no en plegarem de braços.

Els Països Catalans seran una realitat política el dia que els països catalans ho decideixin lliurement. Nosaltres no som imperialistes, som demòcrates. Vet aquí la diferència.

Felquera, no em pensava pas que estiguessis tan encegat per poder posar al mateix nivell els papers tacats de sang i les obres de Lleida. Ets més que un demagog; ets incapaç de veure que tot això no és res més que l'odi cap a la catalanitat, veure que tu no tens personalitat pròpia com nosaltres, que us heu deixat engolir pels saquejadors espanyols.

Tu saps com van anar a parar les obres al bisbat de Lleida? Saps les normes internacionals per declarar la legitimitat d'una col·lecció? Saps que no hi ha hagut cap judici civil per aquest afer? Saps que no n'hi haurà cap perquè la raó és nostra?

Saps que són països catalans perquè ens uneix la llengua catalana? Tan estrany et sembla això?

Saps que el catalanoparlant Marcelino Iglesias no parla mai en català a la Franja? És de gent normal, això?

Per què el català no és oficial a l'Aragó? Per odi. Això no passa enlloc més de la UE.

Per què es va segregar el bisbat de Lleida i no es va segregar un altre bisbat espanyol que 'ocupa' una altra comunitat autònoma que no és la seva?

Per què no es va preguntar als fidels de la Franja si volien la segregació?

Com t'atreveixes a parlar de colonialisme?


Fes-t'ho mirar.

felquera ha dit...

Bé, sempre he pensat que aquest és un cas estrictament pertanyent a la esglessia, però que s'ha aprofitat per a qüestions polítiques, tant per una banda com per l'altra.
Jo no vull negar a nengú el dret a l'autodeterminació, mai ho he fet ni mai hu faré, hauria de ser la vostra voluntat, peró aixó no implica que a tots els llocs on es arli català pensen com a vosaltres, ja que em recomenas que vagui a la Franja a preguntar, ¿hi has anat tu a preguntar quin és el seu sentiment de erteneixer a un lloc o a l'altre? La gent que jo conoixco sempre m'han dit que es senten aragonesos.
Mai he pensat que jo estessi coloniçat, m'ho faré mirar, pero acusar a una persona que, com jo mateix, ademés de parlar aragonés vaig aprender català (fa molt de temps, per aixó les faltes), com a minim és rar en una persona "coloniçada pels castellans".
Talment la comparació dels papers de Salamca no hagui sigut encertada, pero no t'oblidis que morts i expolis n'hi va haver per tot arreu, no pas solament a Catalunya. El que fa Marcel·lí ves i pregunta-li a ell, no pas a mi. A clar, que como tinc el cap ocupat pels espanyols no em dono d'aixó, peró ¿per qué serà que escric en catalá?
Si tant t'ha molestat ho sento, pots esborrar el meu missatge o si he de fer-ho jo ja ho faré, però una miqueta d'empatia ens vendria bé a tothom. Salut.

marc ha dit...

Perdona'm pel to una mica agressiu, Felquera, però els teus 'arguments' són ofensius. Deixem a banda el tema de Salamanca. Has sigut tu el que has tret el tema polític. En moment no he reivindicat la Franja en uns Països Catalans com a realitat política.

A mi si la gent de la Franja se sent aragonesa em sembla molt bé. I si els valencians volen continuar sent espanyols, també. Estaria bé que algun dia ens ho preguntessin a tots, no trobes?

Però no és això. No en tenen prou amb això. EL que és innegable és l'intent de genocidi cultural que s'està practicant a la Franja amb la voluntat d'eradicar aquesta 'anormalitat' lingüística i cultural. Segregació del bisbat en contra de la voluntat popular, misses en castellà en contra de l''ordrde divina' de parlar la llengua dels feligresos, menyspreu a l'oficialitat de la llengua...

No t'equivoquis: aquí els mentiders i colonitzadors són els castellans.

I ja per acabar aquest tema tan lamentable que ha aconseguit l'enfrontament i l'odi cap a Catalunya de molts aragonesos (que d'això és del que es tracta), demano:

- Un judici civil per veuire qui té raó.

- Una enquesta a la població de la Franja: on preferiu que sigui lez obres?

"La veritat és que totes les peces recuperades per Meseguer en 15 anys de bisbat estaven en desús, arraconades i en mal estat. Josep Meseguer les va comprar, va acceptar donacions i, la majoria, les va permutar per imatges noves, que era el que volien els rectors, tant de la Franja de Ponent com de la resta de la diòcesi."

marc ha dit...

El Singular Digital:

Aragó vol recuperar un retaule gòtic de la Diputació de Lleida

Vázquez critica “la falta de criteri” del Museu de Lleida perquè “es deixa
dur més per interessos polítics que pels interessos culturals”

El Govern d'Aragó ha anunciat que utilitzarà “tots els mecanismes legals” per exercir el dret de retracte i poder obtenir el fragment de retaule gòtic adquirit recentment per la Diputació de Lleida en una subhasta i cedit al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.

El viceconseller d'Educació, Cultura i Esport, Juan José Vázquez, ha explicat que si es confirma que l’obra procedeix de Benavarri (Ribagorça), “l’Executiu aragonès farà ús de tots els recursos que li ofereixen les lleis de patrimoni”.

Vázquez també ha qualificat de “provocadores” les declaracions del president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, en la presentació del fragment del retaule perquè, a parer seu, va denunciar la manca d’interès d’Aragó en aquesta subhasta, ha declarat a Aragonpress.

Així mateix, Vázquez ha criticat “la falta de criteri” del Museu de Lleida perquè “es deixa dur més per interessos polítics que pels interessos culturals” i ha desqualificat la política de compres del museu ja que “està supeditada a l'oportunisme polític”.

El Govern d'Aragó ha indicat que no ha concorregut a la subhasta per desconeixement i ha retret que ningú “ens ho ha comunicat”. “Existeix una llei no escrita on s'estableix que si una comunitat té constància que es va a subhastar un bé d'interès patrimonial per una altra comunitat, hauria de fer-los-ho saber”, ha argumentat.

La peça, datada entre 1450 i 1460, representa una escena de la Resurrecció de Jesús i s'atribueix a Pere García de Benavarri, un dels artistes del gòtic més importants de la Franja i de les terres de Lleida.

marc ha dit...

Interessos polítics.

Haha.

"O zagal de Molinero l'arco" ha dit...

Soc aragones i no soc anticatala,tot el contrari.
Yo tambe trobo el post un tant demagogic,pero es absurd que ens confrontem per temas eclesiastics.
Es molt mes profitos lluitar per la nostra identitat, cultural, linguistica y politica.
(Perdoneu les mebas faltas ortografiques).

"O zagal de Molinero l'arco" ha dit...

Y do president Marcelino,ye millor no parlane.Ye un mentider que en o suyo diya dizio que a Llei de luengas seria una realida en o mes de marzo de iste año ... y ya o podeu beyer.
Busatros os catalans ez feito un gran cami , a nusatros encara ens falta muito per fer y no tenim l'aduya d'as instituzions.
Pero no reblem.

reflexions en català ha dit...

Si vols parlem de llengua, però anirem a petar al mateix lloc.

Per que l'aragonès i el català no són oficials a l'Aragó? Per catalanofòbia.

Avui en dia, la catalanofòbia dóna rèdits electorals a l'Aragó, on el PSOE te l'excusa dels socis de govern del PAr, fori9bunds anticatalans desacomplexats, per no aprovar una llei que dignifiqui els parlants d'una llengua quew és tan aragonesa o més que el castellà.

El català i l'aragonès no són oficials a l'Aragó per l'anticatalanisme que manté l'Iglesias en el poder. Oficialitzar només l'aragonès seria escandalós. Però el senyor Iglesias, catalanoparlant, renega de la seva llengua. Està enfadat perquè l'Opus li reclama les obres de Lleida i menysprea el català i l'aragonès i no en vol saber res de l'Euroregió.

És un miserable, perquè els que hi surten perdent són ciutadans aragonesos. El seu càstig, pobre miserable, el dirigeix a uns conciutadans que considera estrangers. Sí, sí.

Si estàs emprenyat amb el Principat de Catalunya, per què collons 'castigues' els aragonesos catalanoparlants?

Escolti, el català no és una llengua de Catalunya. El català és tan català com illenc, com valencià, com fragataí com andorrà, etc.

S'ha de ser molt desgraciat per renegar de la teva llengua materna i per menysprear els aragonesos que volen viure en la seva llengua, que és la teva.

Si el català no és oficial a l'Aragó és per l'odi adquirit que et permet continuar al poder, per això no parles en català a la Franja.

Els catalans del Principat som una desgràcia, però no tant com tu. Aquí encara n'hi ha que tenim dignitat i no renunciem a perdre la nostra idiosincràsia.

Això no passa enlloc més de la Unió Europea. Aquest menyspreu, aquest odi.

A mi m'importa una merda el que vulgui ser la gent de la Franja, però amb tanta prepotència anticatalana, amb tant genocidi cultural i amb una mica de cultura, no solament el Principat de Catalunya serà lliure, sinó que després també s'hi afegiran tots els pobles catalans.

La natura és sàvia.

reflexions en català ha dit...

AVUI:

"El filòleg [Dabi Anquela, membre de l'associació de neoparlants Nogará], que és membre del Consello d'a Fabla Aragonesa, considera que la negociació de la futura llei de llengües "està cada cop pitjor, un cop ha transcendit que el PAR hi estarà en contra mentre no hi hagi garanties que no es parla del català".

Andreu ha dit...

Interesos "políticos" ecspanyols!!!

Des de quan les terres de la Franja de Ponent (Benavarri inclós) formaven part del Bisbat de Lleida?

Uns 700 anys, solament.

Van passar borbons, austries, borbons, republiques fallides, guerres carlines, gavatxos napoleonics, mes republiques, i sempre sempre del bisbat de Lleida.

Res de politica, ...fins que l'Opus i un nunci anticatalà retallen el bisbat de Lleida. Primera part.

Segona: reclamacio del que ha estat conservat, curat, salvaguardat, restaurat, amb diners i recursos del bisbat de LLeida.

I, compte, com es vagi als tribunals civils, també hi ha la figura de la propietat sobrevinguda per conservació del que no era de ningu durant moltes dècades.

I per aquests aragonesos recalcitrants, recordar que el Bisbat de Lleida no es cap sucursal de cap conferencia episcopal espanyola. No hi ha els nivells politics en l'ambit eclesial.

Si el Bisbat de Lleida no ho vol regalar (no té per que) no ho regalarà.

I lo Marcel.lí, bona prova de sociata jacobi que empra la llengua com a fet diferencial curiós...i res mes.

No diràs res, no. L'Opus l'aguanta.

Pero crec que no està pas perdut.

Cordialment,
Andreu

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...