divendres, 8 de maig de 2009

Sant Miquel de maig


"Cada 8 de maig els escaldencs celebren la diada de Sant Miquel a Engolasters pujant en aplec fins a l’ermita per oir missa i fer un dinar camperol. Havent dinat, es feia ball al pòrtic, que s’anunciava amb trets de trabuc. Antigament havien existit uns Goigs dedicats a sant Miquel, però van desaparèixer; es van deixar de cantar i van caure definitivament en l’oblit.
[...]
Els avis diuen que el seu nom [l’estany d’Engolasters] prové del nom engula asters,[1] que significa l’engollidor d’estels, i que ja fa molt, molt de temps, els antics pobladors d’aquestes muntanyes creien que tots els estels que es veuen al cel acabarien la seva trajectòria lluminosa al fons d’aquest estany cristal·lí i misteriós, anunciant, en un espectacle meravellós i terrorífic, la fi del món."

(Eva Julián. Hereus i cabalers)


1. Joan Coromines creu que Engolasters podria derivar d’angulum aestuarii ‘l’angle, el racó, l’anglada del petit estany’ o d’in gula aestuarii ‘a la boca del petit estany’.

Avui se celebra l’aparició de l’arcàngel sant Miquel (popularment, sant Miquelet). Quan el refranyer diu de Sant Miquel de maig a Sant Miquel de setembre es refereix al període de bon temps. I, tal com em va explicar la Conxita: "De Sant Miquel de maig a Sant Miquel de setembre fa referència als ramats que pujaven cap a la muntanya a passar aquest període i també pot ser el període en què l’ermità és al santuari."

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...