dijous, 22 d’octubre de 2009

Imposar

He trobat aquesta citació a l’article del Francesc-Marc Àlvaro al Singular:

“La veritat, per si sola, no et farà lliure.”

La frase és de George Lakoff, que, segons l’Àlvaro, és un “expert nord-americà en campanyes molt seguit pels socialistes espanyols i catalans”.

No costa gaire fer associacions d’idees.

Els socialistes espanyols i catalans (perdoneu la redundància), els espanyols, en definitiva, tenen una arma poderosa perquè continuem plàcidament empresonats. Dominen més el llenguatge que nosaltres. Són més hàbils en l’art de manipular, d’imposar el vocabulari precís perquè tu, encara que siguis portador de la veritat, de la raó, apareguis com un impostor ('persona que imposa als altres amb falses aparences').

Els límits de la nostra realitat són els límits del nostre llenguatge.

Exemples d’aquesta setmana:

Els catalans volem imposar el català als jutges, i això, segons el superplural i superfederalista Francisco Caamaño, secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, no es pot permetre.

Els catalans volem imposar el cinema en català, segons la gerent del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya. Fixeu-vos en el que ha dit: “Amb mesures impositives no es pot crear una demanda ni un hàbit que no existeix.” Gloriós. El català és l’única llengua que s’imposa. El que diu la Constitució espanyola sobre l’obligatorietat de saber castellà no compta perquè és un acord entre tots. En canvi, nosaltres obliguem, i amb violència no pots fer que la gent demani una cosa que no vol, oi? Sensacional. No comentaré això de l’hàbit que no existeix perquè fa riure.

Ens han imposat un llenguatge, uns conceptes, i molta gent els assimila, se'ls empassa, sense pensar que fan el ridícul. El mite de la caverna, o de la gàbia, farà que tots acabem sonats si no reaccionem aviat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gairebé d'acord amb tot. Sobre el cinema, sempre en versió original. Hi ha hàbits que ens els hem de treure de sobre.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...