dilluns, 19 d’octubre de 2009

Més Pla

Ho he penjat a cal Diccitionari i ara ho ampego aquí:


"Ara resulta que la senyoreta Margot –que quan vaig a Barcelona de vegades veig, i hi parlo, al taulell del bar Parellada– ha entrat en aquest afer de la felicitat, que és complicat i difícil. La senyoreta és jove; el seu papà s’ha fet una excel·lent posició en el Dret Mercantil; és simpàtica i apreciada pels seus familiars i amics. Sobre la seva bellesa, que podríem anomenar intrínseca, hi hauria potser alguna cosa a dir. La bellesa de les senyores és secundària; les senyores i senyoretes han d’agradar; quan agraden, la seva bellesa apareix instantàniament. Parlant en general, el que us embala cap aquest sentiment és l’erotisme. L’erotisme és el fonament de l’amor i de la bellesa humans. L’erotisme és ben poca cosa; però, què s’hi pot fer si la naturalesa ens ha fet tan exòtics? No s’hi pot fer res. Les sensacions de l’erotisme s’obliden de seguida i per això es volen repetir. Ara: l’erotisme és important, perquè una vegada feta la comèdia, fa dormir.

Autor: Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 1897 - Llofriu, 1981), escriptor i periodista català.

Font: "Un afer complicat i difícil". A: Articles amb cua (1975, premi Crítica Serra d'Or 1977).

Comentari: Trobo que és una reflexió molt encertada, molt ben explicada i amb una dosi d'ironia que encara la fa més seriosa. Tindrà una segona part perquè l'article continua i després de la naturalesa exòtica, el fet d'agradar, l'erotisme, la bellesa, l'amor i torna a començar, passarem a la felicitat.

4 comentaris:

Noctas ha dit...

Jajajaja És que em descollono amb Pla:)

Criteri ha dit...

En aquests temps d'erotisme obsessiu, el que en diu Pla no crec que s'entengui. Bona dada sobre Pla.

reflexions en català ha dit...

Em sembla que hi ha gent que no ho ha entès. Què hi farem.

Insistir-hi, hehe.


m

Salvador ha dit...

La veritat és que mai no se m'hauria acudit fer servir l'erotisme com a somnífer.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...