diumenge, 20 de juny de 2010

El 48%

Sobre l'enquesta d'El Periódico (gairebé un 50% de favorables a la independència, bàsicament), recomano l'article del Francesc, que diu que "la independència ha deixat de ser patrimoni dels independentistes". "L’enquesta el que ens està descrivint és un nou escenari, apassionant, en el que la independència ha esdevingut una opció present en tot tipus d’electorat, i que ja no gestionen els independentistes. Ho trobo formidable." (Jo també.) I sobretot: "Tenim una oportunitat única de construir una majoria política sobiranista i una majoria social i cívica independentista. Però no hem de donar per fet que existeixi. Hem de donar per fet que cal treballar-la i consolidar-la."

Avui, per exemple, s'està fent una feina molt valuosa a l'àrea metropolitana. Sí, els de sempre diran que les consultes són un fracàs, que no interessen a la gent, etc. Van dient això mentre el percentatge d'independentistes no para de créixer. Aneu fent.

És una llàstima que, a hores d'ara, no puguem agrupar aquest 48% i fer-lo decidir, però l'altre missatge de l'enquesta és que dos de cada tres catalans no volen la independència ara. Els que som impacients ens haurem d'aguantar, no ens hem de deixar endur pel pessimisme o per un 15% de participació, i cal que fem un esforç per anar augmentant aquest percentatge, encara que no es traslladi, de moment, a les urnes.

Si aquest percentatge del 48% augmenta, voldrà dir que les coses es fan bé. Com diu el Francesc, la transversalitat de l'independentisme és una gran notícia perquè és l'única manera que es podrà estendre com una taca d'oli. La normalitat. Cal començar a parlar del projecte d'una manera molt clara, sense complexos, amb molt mà esquerra i molta generositat. No n'hi ha prou de dir que viurem millor sent lliures, sinó que s'ha de dissenyar un pla, parlar-ne amb normalitat, ser oberts i democràtics en l'elaboració de la nostra futura, carta magna, ser seriosos, cedir en alguns aspectes. Per exemple: si volem guanyar un referèndum a curt-mitjà termini, hem de garantir que el castellà serà oficial a Catalunya, cosa que vol dir, simplement, que tothom es podrà adreçar a les administracions en aquesta llengua. Que sigui oficial no vol dir que sigui la llengua comuna, com ara; si construïm un estat com déu mana, amb el català com a llengua normal i respectant les altres, tothom acabarà adoptant el català com a llengua d'ús habitual.

Doncs això, paciència i ànims.


marc

5 comentaris:

Salvador ha dit...

A mi l'article del Francesc m'ha recordat les últimes actuacions d'Artur Mas, només he trobat a faltar el transatlàntic.

El tema de la independència és molt complex i difícil, negociacions amb Espanya per repartir-se les coses després del divorci, negociacions amb Europa per obtenir el vist-i-plau, gestió del país que ha de continuar funcionant. Els únics que tenen experiència i capacitat per fer-ho, ens agradi o no ens agradi, són els partits polítics.

D'aquí el 48% per la independència però al mateix temps dos de cada tres per 'no ara sinó més tard', és evident que ara cap partit està pel tema, tots pensen només en les properes eleccions, quan hagin passat ja s'aniran definint segons els resultats.

Ferran ha dit...

Sí: paciència, ànims i bona feina... i que els espanyols ho continuïn fent tant rematadament bé (per als nostres interessos) com fins ara, o tan rematadament malament (per als seus) com fins ara.

Jaume Sanz ha dit...

Anem bé, però ens cal un cop de puny sore la taula. Uns bons resultats electorals (10 diputats) i des del Parlament "marcar" CiU. "Democàcia Catalana", bona marca.

jordina ha dit...

Avui, després de bastant temps (val a dir que feia temps que no podia veure les notícies al migdia), m'he divertit i tot!! quantes sorpreses: l'advocat del Millet deixa el cas!! vigileu que no sigui el proper fixatge de La Nòria. La seva secretària no pot anar a judici perquè està... al camí de Santiago!!! ja ho sabeu, si voleu fugir i que no us molestin.. a fer de peregrins! que mai s'ha sentit que tinguin data de tornada.
I a més a més... la Xina vol copiar Cadaqués!! no en maqueta o de mentida, no!! que vol crear una ciutat de 15.000 habitants, clavadeta a Cadaqués.
Josep i Maria, benvinguts a un món divertit.
M'agradaria, que la justícia fes el que li toca, i comencéssin a sortir noms, que ja està bé de tantes riqueses i fortunes fetes no ben bé per la gràcia de Déu. Que si hi ha Millets és perquè hi ha polítics que han fet la vista grossa, i la butxaca encara més. I ja que les coses van tan ràpid (vull dir que hi ha fortunes que pugen com l'escuma), que també hi vagi la justícia. Au!

Núria ha dit...

Sí que deveu estar moooolt enfeinats perquè ja ha sortit la sentència sobre el pamflet aquell de l'Estatut i no heu dit res de res!!

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...