diumenge, 3 d’octubre de 2010

Enquestes
Ja tenim l’última enquesta sobre les eleccions, aquest cop encarregada per Solidaritat Catalana. Si hi ha algú que sospita d’enquesta cuinada, a Vilaweb podem comparar-la amb les tres anteriors i extreure’n algunes conclusions.

D’entrada, per mi les enquestes són això, enquestes. Es poden dirigir una mica segons les preguntes, es podrien fer a més gent (una enquesta a 800 persones es pot considerar representativa, però a Andorra, amb 80.000 habitants, ja fem estudis amb aquesta mostra de població. Tant costaria entrevistar 5.000 persones?); tampoc no és el mateix trucar sempre a fixos que a mòbils i en determinats horaris; etc.

Sigui com sigui, les enquestes marquen tendències, i les quatre que podem veure en aquest gràfic de Vilaweb ens diuen que, si no hi ha un daltabaix (que enganxin el Mas fumant porros en una casa okupada, per exemple), CiU es quedarà a 7 o 8 escons de la majoria absoluta (uns 60 diputats) i el tripartit no podrà sumar (el PSC-PSOE, uns 30; i Esquerra i Iniciativa, una dotzena cadascuna. Total: 54). Encara que agafem la banda baixa de la forquilla de CiU i la banda alta dels tripartits, no surten els números. I per més que hi hagi guerra bruta, alguns no hauríeu de patir tant perquè la gent ja passa bastant de tots els suposats merders que surten als diaris. 

El tripartit està liquidat. Només un miracle (que Esquerra obtingués 18 diputats i els altres no en perdessin gaires, per exemple) podria propiciar la tercera entrega de la saga El malson catalanista i d’esquerres. Si poguessin, ho farien, però la massa vol un canvi i així serà.

Les últimes enquestes semblen confirmar el que la Josefina no es vol creure: la gran patacada del Puigcercós, que sembla voler-se fer l’harakiri cada vegada que obre la boca per justificar els tripartits (“necessitàvem experiència de govern”, diu ara, quan ahir l’excusa era arrossegar el PSC cap al catalanisme i ocupar l’espai de CiU), o per manifestar la seva predisposició a flirtejar amb el Mas, o per espantar la gent (diu que no ens podem permetre que el PP condicioni el futur govern, i per això  el vot útil independentista ha d’anar a ERC).

Pel que fa a CiU, no m’agradaria gens que tragués majoria absoluta. Sembla difícil. La seva solidesa electoral no la té ningú més i espero que tingui prou representació per governar amb tranquil·litat i que li falti el suport de Solidaritat perquè aquesta tranquil·litat no es converteixi en passivitat (passivitat en la qüestió nacional, vull dir).

El PP sembla que es mantindrà i no traurà el suc esperat de la seva demagògia populista contra la immigració. Ciutadans, més que no pas el PP, recollirà el vot ultra que sorgeix, com és lògic, de l’efecte Roja i de l’augment de l’independentisme. Han estat més hàbils a l’hora de fer demagògia i han sabut repartir llenya als pèrfida nacionalistes i als seus còmplices (el tripartit). El Rivera ho ha fet prou bé per aixoplugar el ressentiment anticatalà.

Iniciativa. Ja no em sorprèn que no caiguin en picat. Ja no és la classe obrera que veu en Iniciativa el garant dels seus interessos enfront de les retallades socials i la reforma laboral, sinó, per mi, els funcionaris empreenyats per la retallada de sou. Penso jo.

Reagrupament baixa i Solidaritat puja. La tendència assenyala que els primers es quedaran fora del Parlament. Potser començaria a ser hora que el senyor Carretero fes un acte de patriotisme i s’apuntés al carro, amb generositat per les dues bandes. Una mica de seny, sisplau. El senyor Carretero va dir fa poc que “si hem d’estar patint pel 3% o la Llei d’Hondt, potser no mereixem la independència”. No és això, doctor. D’independentistes n’hi ha molts i a tot arreu; però la gent, a l’hora de votar, té en compte altres coses: la credibilitat, el lideratge, la solidesa del projecte, etc. Ens mereixem la independència encara que Reagrupament es quedi fora del Parlament, que Solidaritat tregui dos diputats i que Esquerra se la foti.


marc5 comentaris:

Ferran ha dit...

El tema enquestes está molt bé per, com dius, veure quines tendències es van portant a cada moment. L'important de debò, però, serà a partir de diumenge 28 al vespre. Jo estaré content si CiU no aconsegueix l'absoluta, el tripartit no es repeteix i totes les opcions independentistes sumen més que els diputats assolits per ERC en la legislatura que s'acaba. Qualsevol altra opció serà un revès.

Salut.

reflexions en català ha dit...

Totalment d'acord amb l'esperança que tens, Ferran. I sobre les enquestes, tantes com en fan, ¿com és que a casa nostra no ens truquen mai? Mira que jo els respondria ben a plaer.

josefina

Ferran ha dit...

A mi em passa el mateix, que no hi ha forma que em truquin. Ai, no, calla, a l'estranger no deuen pas trucar, oi? ;)

Saludus

Anònim ha dit...

La tendència és clara: SI té més força que Reagrupament. Ni que sigui per pragmatisme, SI es va perfilant com l'opció a votar pels independentistes.

Andreu ha dit...

Ja veurem com acaba la nit electoral.
Encara queden mes d 50 dies.Molt temps.

Del que sí estic segur es de que si Convergència (CiU) pot governar ho farà sola, totalment sola.

I quan acabi la 2a. fase, de les eleccions municipals, 2 mesos després, s'brirà un molt breu mercat de primavera/estiu.

Segur que CiU no governa amb el Psan, ni amb forces que van abonar totalment i oficialment la vaga general recent.

O sia que ja no li han de quedar esperances a la Soli, sobretot si volen fer creure que amb 5/6/ diputats es pot condicionar als guanyadors electorals.

No sçon sumiatruites, són ex-regeneradors a la busca de cadires. Perque si es volgues regenerar la política, amb el Psan d'aliat, es torna al mes granat, fosc, i irrealista de les historietes dels grupets.

Aixi ho veig.
Cordialment,
Andreu

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...