dilluns, 16 de maig de 2011

¿Es pot ser més cínic?


Prometo que no era la meva intenció escriure gaire sobre el nostre alcalde però m’ho posa en safata més sovint del que voldria. I tot i que m’he quedat sense ordinador a casa durant tota la setmana, he aconseguit fer engegar i connectar a internet un portàtil vell que ja tenia arraconat i no me n’he pogut estar. Per casualitat quan he posat la tele ara per sopar he vist a Pirineus TV la notícia que van gravar dissabte a la tarda amb els tres candidats de Ribera d’Urgellet. L’he enganxat quan ja feia una estoneta que parlava l’alcalde (per cert, veig que a ell sí que li han gravat i emès més d’una declaració, a diferència dels altres dos caps de llista. En aquest cas no hi ha hagut igualtat entre els tres). En un dels talls de veu l’alcalde demana que la gent vagi a votar i que ho faci “amb llibertat”. Quan diu coses d’aquestes sempre penso que ho fa expressament per provocar el personal.

¿Què vol dir per ell votar “amb llibertat”? M’agradaria saber quin concepte té ell de la paraula LLIBERTAT, i l’escric així, en majúscules. Per mi vol dir que cada persona pugui triar LLIUREMENT la papereta que posarà al sobre que acabarà dins de l'urna.

L’article 5 de la Llei del règim electoral general diu: Ningú pot ser obligat o coaccionat sota cap pretext en l’exercici del seu dret de sufragi, ni a revelar el seu vot. Per tant, el vot és secret, una cosa que hem hagut d’aclarir a alguna persona encara ara, en ple segle XXI i en una societat suposadament democràtica. Votar amb llibertat significa per mi que no hi hauria d’haver ningú que el dia 22 vagi a les urnes enganyat per una promesa més o menys reprovable, ningú que vagi a les urnes obligat per retornar un favor, ningú que vagi a les urnes a canvi d’un lloc de feina o de qualsevol altra cosa, ningú que vagi a les urnes si tenia previst no anar-hi. Votar amb llibertat penso que vol dir que tothom ho pugui fer sense por, amb la consciència tranquil·la i el cap ben alt. I votar amb llibertat també vol dir respectar escrupolosament qui no vulgui anar a votar.

Precisament avui una persona em recordava el dia de les eleccions de fa vuit anys quan, sense amagar-se’n en cap moment, gent de la mateixa candidatura i de l’entorn més proper de l’alcalde no van parar de fer viatges amb el cotxe per anar a buscar gent i portar-la a votar. Això ho explico perquè és així, molta gent ho va veure. I em pregunto: ¿aquests taxistes ocasionals sabien a qui votarien aquestes persones que tan amablement portaven fins a l’ajuntament i tornaven cap a casa? El vot ¿és o no és secret? ¿Tot s’hi val, per guanyar unes eleccions? ¿Això és votar amb llibertat? ¿És ètic aprofitar-se de persones grans, de persones bones, de persones ingènues, per guanyar unes eleccions? ¿Respon a la idea que el senyor alcalde té de votar amb llibertat el fet que durant tota la jornada electoral hi hagi gent del seu entorn parapetada davant de l’ajuntament incomodant amb la seva presència algunes de les persones que van a votar? Això contradiu l’esperit de la democràcia. Si estem en democràcia, la gent ha de poder votar amb llibertat, i francament, jo no posaria pas les mans al foc per assegurar que al nostre municipi tothom ho pugui fer així.

Per acabar, només voldria afegir-hi una cosa: m'han dit que hi ha persones indignades perquè, segons elles, només faig que escriure mentides en aquest bloc (suposo que són persones que, en canvi, es creuen a ulls clucs totes les ximpleries i mentides que el senyor Capdevila pot dir de mi i d'altres companys). Bé, l'objectivitat ideal no existeix, però hi ha uns fets, hi ha unes persones, hi ha unes trajectòries, i jo no tinc l'habilitat que tenen d'altres per adaptar la realitat a la seva manera, per explicar les històries de la manera que a ells més els convé i de la manera que els agradaria que fossin. Al cap i a la fi sóc (o era) periodista, i una de les coses que t'ensenyen a la facultat és que la teva feina és descriure la realitat aportant-hi tots els elements possibles perquè qui et llegeix o t'escolta tingui tota la informació necessària. És també una manera de ser. M'indignen els polítics que tergiversen la realitat de les coses pel seu interès, i d'aquests n'hi ha molts. Tergiversar la realitat, dir mitges veritats, difondre informacions falses i camuflar-ho amb boniques paraules, és una altra manera de ser, però no és la meva.

“Que la gent vagi a votar i que ho faci amb llibertat.” Antoni Capdevila Tarradellas (de CiU) dixit. No es pot ser més cínic.

AIRE!

josefina

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi ha una senyora que esta hospitalitzada. ¿La aniran a buscar i la portaran a votar?
Si fant aixo ho explicare a tots els mitjans de comunicacio.
Estare alli per veure si ho fant.
Tant important es tornar a guanyar despues de 20 anys a l'Acaldia?
Es funcionari, no li cal patir per feina.
Pregunto a l'executiva de CIU, oi sr Ventura Roca, que et dona en Tarradelles? Val tot per aconseguir un ajuntament?

Anònim ha dit...

La mateixa pregunta cal dirigir-la als senyors Batalla i Fierro. I jo us dic la resposta: sí, tot absolutament tot val pels senyors de CiU.

jordi ha dit...

Tant de bò la gent sapigués veure que darrera d'aquest equip no hi ha cap més interés que les ganes de fer bé les coses, sobre tot amb transparencia, educació i respecte, que no és pas poc, en comparació a lo que estem acostumats els últims 20 anys.

jordi

PLA ha dit...

A les anteriors jo vaig ser present com un senyor de la Llar de Sant Josep el van anar a buscar per votar.

Jaume ha dit...

què n'esteu d'entretinguts punyeterus, i després hi ha qui diu que la vida rural és avorrida...

Anònim ha dit...

Porteu càmeres al dia de les votacions. En ho passarem super quan les passem.
Les posarem al uotube.

Anònim ha dit...

El Sr. Tarradelles pels mitings s'ha posat la pell de corderet i diu a la gent que votin a qui vulguin amb llibertat i millor si ho fant a ells.
L'unic partit que ha atacat ha sigut al PP.
A ERC (AM) els ha ignorat totalment. Tot i que el seu segon, Sr. Jesus Doria volia anar per ERC. I que en la anterior legislatura en Antoni Capdevila Tarradelles va demanar deixar tot l'equip CIU i presentar-se per ERC. Li van dir que no.
Que se'n vagi a pendre el pel a qui pugui, que nosaltres ja el coneixem.
Quina manera d'enganyar a la gent

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...