dimecres, 27 de juliol de 2011

Aranès

El govern espanyol ha recorregut contra la llei que dóna a l’aranès caràcter preferent a la Vall d’Aran amb un argument que no sé si es pot qualificar de feixista.

(feixisme 3 Actitud autoritària, arbitrària, violenta, etc., amb què hom s'imposa a una persona o a un grup.)

L'argument dels espanyols: "l'article 3.1 de la Constitució especifica que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la així com el dret a usar-la."

Fa esgarrifança. En quina democràcia vivim? La imposició de saber el castellà ja la tenim tan assumida que la trobem ben normal, però s’ha de ser dolent, malvat, per interpretar que aquesta obligació implica que ni el català ni l’aranès no puguin ser llengües d’ús preferent als seus territoris. L’anomenada llei de l’aranès en cap moment no qüestiona l’oficialitat del castellà, ni el dret d’usar-lo ni el deure de coneixe’l. Però, és clar, són los nuestros els que interpreten la Constitució, i avall que fa baixada sense cap mena de vergonya. A sobre, el govern espanyol sembla que se’n foti ja que deixa clar que “pel que fa a la resta de llengües espanyoles, l'apartat 2 de l'article assenyala que seran també oficials en les respectives comunitats autònomes”. (Obvia, però, que la Constitució diu que "la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció".)

Així doncs, si la llengua espanyola anomenada aranès és oficial a Catalunya, igual que el castellà, en quina part de la Constitució es diu que l’aranès no pot ser la llengua d’ús preferent al territori on és propi?

Ah! I que consti que quan Catalunya sigui independent, una de les primeres coses que hauríem de fer és un referèndum d’autodeterminació a la Vall d’Aran. Que decideixen el seu futur. A mi no em fa res que diguin que són una nació i que vulguin viure amb nosaltres, però sense privilegis ni coaccions. I si se'n volen anar amb els francesos o els espanyols, que es vagin oblidant de la nació occitana, si és que això els importa, és clar. (Només cal veure en què s'han convertit les identitats catalana i occitana a la majoria del territori del sud de França: pur folklorisme.)

La cultura occitana em mereix tot el respecte, però em temo que a la Vall d’Aran hi ha més cultura espanyola que no pas aranesa, i sobretot hi ha una classe dirigent més aviat castellanota i anticatalana. Només cal repassar l’hemeroteca per comprovar el to ploramiques i la queixa constant del govern aranès, a part de les complicitats polítiques i socials.

En certa manera, ja us està bé aquest “atac”, com l’ha qualificat el síndic. A veure si us espavileu i demostreu que sou una nació i us estimeu la vostra llengua.

(El sogre sempre porta samarretes per als nens quan va d’excursió. El cap de setmana passat va anar a la Vall d’Aran i només en va trobar en castellà. És la primera vegada que només en troba en la llengua de la mare pàtria que tant us estima, aranesos.)

(Acabo de llegir al diari que el govern balear vol suprimir l'obligació de saber català per poder ser funcionari. Ja és ben veritat que tots som iguals, però alguns són més iguals que d'altres. On són els drets individuals amb què s'omplen la boca els espanyolistes? Per què no podem anar a Urgències i ser atesos en la nostra llengua?)

m.

2 comentaris:

El porquet ha dit...

L'Aran jo el retornaria a Occitània, terra natural a la qual pertany. Llàstima que això vol dir que acabarien en mans de la jacobina França...

D'altra banda el govern espanyol (i el balear en aquest cas) estan demostrant, els primers que haurien de ser denunciats a les altes instàncies europees i internacions per incomplir reiteradament els Drets Humans pel que fa a qüestions lingüístiques, i els segons, bé... que es pot dir d'una gent que considera la seva pròpia llengua una llengua de segona... provincians? Curts de gambals? Estúpides?

Posa-li l'adjectiu que vulguis. Fot pena.

L'home del sac ha dit...

Jo crec que quan Catalunya sigui independent, la singularitat de l'Aran ha d'estar reconeguda al màxim i aparèixer en llocs destacats de la constitució i de les principals lleis.
Jo crec que formar part d'una Catalunya que els respecti els pot interessar, ara que si no volen, doncs bon vent. Es fa un referèndum i que s'independentitzin. El que menys els convé és tornar a Espanya que els aniquilarà en quatre dies, però ells sabran...
Jo també penso que ja els està bé aquest atac contra la seva llengua, que fan molt el ploramiques amb Catalunya que sempre els ha respectat i en canvi després van d'espanyolots.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...