diumenge, 6 de novembre de 2011

Resident evil

N'estic fins als collons de llegir titulars com aquest: Una dona resident mor en un atropellament a la Massana. A veure, periodistes, ¿és estrictament necessari que al titular quedi clar que la dona era resident, i no pas andorrana? ¿Això us ho van ensenyar a la facultat? Nois, noies: el lector ha de tenir molt clar si el mort és un dels nostres o no. ¿Dels nostres? ¿De qui? És tan absurd i fa tant temps que dura aquesta comèdia, escrita moltes vegades per residents... Feu pena! ¿No heu pensat mai que a molta gent li molesta molt aquesta etiqueta d'entrada? No és una suposició meva. Fa uns quants anys vaig fer una minicampanya en aquest sentit i vaig rebre més de vint missatges de residents (resident evils) que deien precisament això: que s'ha de ser una mica totxo per separar els morts, en primer lloc, per la seva condició de nacionals o residents. No costa gens dir que una veïna de la Massana mor en un atropellament, i després informar de la seva nacionalitat i del que vulguis. Així només crees recels i no afavoreixes la integració. (Ep, s'entén que els diaris estan a favor de la integració, si fem cas dels editorials i tal.) Després, senyors diaris, ens queixem que la gent no parla català i donem les culpes als altres. Vosaltres teniu una responsabilitat social molt gran, i amb aquestes etiquetes ja us asseguro que no anem pas bé. A veure quan llegim un titular com aquest: acomiadat un resident del diari per incompetent o per dolent o perquè així bufa el vent. Per cert, en un diari d'Andorra diuen que la policia ha detingut la persona que va atropellar la resident evil, però no informen si és resident, si és no-resident, o pota negra, o braguetasso.

m.

6 comentaris:

reflexions en català ha dit...

A sobre són els primers que critiquen als qui segons ells fan diferències entre andorrans de primera i de segona categoria. Fa vergonya.

j.

Salvador ha dit...

De la morta s'han afanyat a posar nom i cognom però del conductor només que té 23 anys. En dedueixo que no deu ser un resident...

Núria ha dit...

Mira, vam pensar el mateix al llegir la notícia. Això vaig escriure jo al Facebook amb l'enllaç a la notícia:

"Em fot bastant els mitjans de comunicació andorrans quan prioritzen la nacionalitat de la gent per sobre els fets. Què més dóna que fos resident com andorrana de veritat? Això suposo que produeix un alleujament a molts quan llegeixen la notícia. Ah, menys mal, no era andorrana."

El conductor duia un cotxe matrícula andorrana. Pensa malament i... I ep, la víctima portava 20 anys a Andorra. 5 més i ja no haguessin estat a temps a dir que era resident. Clar que sempre es pot dir que era una andorrana recent d'origen portuguès. Això sí, important, netejava cases, cosa imprescindible per deduir com van anar els fets.

Ferran ha dit...

De periodista a periodista... el periodisme d'avui dia, en general, és per vomitar. Del que es tracta és de fer titulars "cridaners" (!), llargs i que es facin notar. A la merda aquest periodisme (i els qui el practiquen!)

Isidre ha dit...

Doncs no t'han llegit gaire...
Ara mateix

http://www.diariandorra.ad/index.php?option=com_k2&view=item&id=16027&Itemid=380

Anònim ha dit...

Lo mismo nos sucede en españa, donde las noticias dicen que un hombre/mujer de origen extranjero (que normalmente significa de américa o europa del este), ha sido detenido traficando blancas/armas/drogas/niños etc. Ahora si el sr/sra/srta/@ es español, no aparece la referencia, asi haya asesinado a 15 niños de escuela junto a sus madres a puñaladas limpias y arteras. En este caso suele ser una "persona" con problemas mentales "aparentemente" sin origen. ¿a que jode?

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...