divendres, 16 de desembre de 2011

Si eres español, habla español

Diario Gol: "Ante el asombro y estupefacción de los presentadores, a TVE se le colaron unas declaraciones de Andrés Iniesta hablando en catalán, en el programa especial de Teledeporte, después de la gran victoria del Barça en el Bernabéu. Las imágenes eran cedidas por TV-3, pero no contaban los periodistas Marta Solano y Juan Carlos Rivero que Iniesta se expresara en ellas en catalán con total naturalidad. Inmediatamente, tanto ellos como los invitados del programa reaccionaron para traducir lo que iba diciendo, no sin algún comentario jocoso –“vaya, está hablando en catalán”– o ridículo –“¿es el mismo Iniesta que ha dado grandes tardes de fútbol a la selección española?"–, como soltó Rivero."

És bona, eh? L'espanyol mitjà, fins i tot el que té estudis i treballa a la televisió pública espanyola (la de tots), pensa així, i no s'hi pot fer res. Poden sentir el Fernado Torres fent declaracions en anglès i això és normal, però que un espanyol de la Meseta parli en català no entra en els seus esquemes. És antinatural. A l'Iniesta li ha passat alguna cosa. No és el mateix. Hehe.

Espero que el Barça i el nostre Govern demanin explicacions. No els canviarem mai, però almenys a veure si obren la boca per dir qualsevol rucada que serveix d'excusa.

m.


12 comentaris:

Ferran ha dit...

Són uns putus feixistes de merda i em (ens) tenen fins als pebrots. I encara s'estranyen que el seu país no el sentim com a propi! Imbècils.

ps: perdó pel vocabulari, és el més suau que em ve al teclat.

El porquet ha dit...

Per sort tenim gent com l'Iniesta que els refrega el bon futbol per la cara (quan juga amb el Barça) i els refrega el que és viure en un país normal i expressar-se amb normalitat (un paio tan normal com ell!).

Noctas ha dit...

Els nacionlaistes espanyols, així com els catalans, s'esveren amb tonteries. Tv1 i Tv3 son la mateixa cosa. Saludus

L'home del sac ha dit...

És Espanya. I encara hi ha gent que no se'n vol adonar...

Anònim ha dit...

doncs jo estic molt d'acord amb això de "Si eres español, habla español", si jo fos espanyol també el parlaria...

Víctor ha dit...

Estic totalment d'acord, hi ha molta gent que no entent la pluralitat del nostre país. Però enten Catalunya la pluralitat que també té? sempre parlem de que se'ns maltracta (i penso que es força cert), pero la nostra pública (que es de tots els catalans) només té en consideració una part d'aquest catalans i sembla que tot el que no sigui d'aquesta part estigui malament o mal vist.
Aquest país necessita d'una regeneraicó política que expliqui millor les coses, així com mitjans que siguin etics i plurals amb la forma d'informar per entendre les diferents realitats i sortir d'aquest prejudicis que tenim tots

helena arumi ha dit...

Completament d'acord amb el Ferran.
Amb les paraulotes també hi estic d'acord i no demano perdó perquè si ja no podem ni renegar d'aquesta gentussa infame...

reflexions en català ha dit...

Ferran,

On has comprat aquest teclat? M'interessa.Hehe.


Porquet,

Exacte. Un tio normal fent l'anormal. ¡Dónde se ha visto!


Noctas,

No puc opinar perquè no miro la tele espanyola, però noslatres no tenim aquests problemes de mongolingües.

Home del Sac,

És que aquest és un exemple de manual. Espontàniament demostren que no ens consideren espanyols, però volen que siguem espanyols. Estan sonats.


Víctor,

Molt lloable la teva voluntat de conciliació, però si ens hem d'entendre, primer divorciem-nos i després relacionem-nos en igualtat de condicions. Ara hi ha un bàndol que té el poder i vol l'assimilació dels altres.

Anònim,

Lògica pura.


Helena,

Reneguem, reneguem.


m.

Criteri ha dit...

Lo més lametable que això que expliqueu no és nou. En tres-cents anys han passat trescentes mil coses així. Cal buscar nous camins, la indignació pot ser la benzina però no el camí.
Quan tingui unmoment ja us enllaçaré. Per cert qui és el Jaume?

Anònim ha dit...

Hola. Sóc de Barcelona, tinc poc més de 30 anys, sóc un ciutadà mitjà, tinc estudis i TREBALLO A TELEVISIÓ ESPANYOLA.

És veritat (com es pot veure) que dins de TVE hi ha de tot, però sisplau, no generalitzeu. No feu el mateix que ells fan. No tots els que treballem a Televisió Espanyola pensem el mateix. Fem la nostra feina el millor que podem i sí, és l'espanyola, però ara des de Sant Cugat fem tot el que podem (de vegades més del que ens deixen), per... no sé com dir-ho... per mostrar Catalunya.

També recordar-vos que Televisió ESPANYOLA va ser la primera televisió que va parlar en català (encara no havia mort el Franco i de vegades s'havia d'enganyar el règim -sort que no hi havia internet i que les comunicacions eren molt més lentes-) i que Ràdio 4 acaba de fer 35 anys, parlant EN CATALÀ. Tampoc numeraré els cops que ens hem manifestat o les vagues que hem fet els treballadors de RNE i TVE a Catalunya quan hem sentit veus dient que "tancaven" el circuit català i/o Ràdio 4 (aquestes queixes no sortiran mai, ni a TVE ni a TV3).

Espero que el moderador aprovi aquest comentari i el publiqui. Gràcies.

PD: Teledeporte es fa a Sant Cugat, llevat d'algun programa (com aquest) que fan a Madrid (que envien a Sant Cugat per emetre'l).

Toni Fornés ha dit...

"Si eres español, habla español", aixó és una equivocació. L'idioma espanyol no existeix, com tampoc existeixen l'argentí, el chilé, el colombià, el canadenc o el nord-americà per posar alguns exemples. En tot cas, l'Iniesta parla en español tant quan ho fa en castellà com quan ho fa en català. Si, ja se que aixó sona molt malament, però un dels motius pel qué volem deixar de ser espanyols és per que s'ens tracta pejorativament per parlar en una llengua tant espanyola com la seva. Ells van crear el problema, no nosaltres.

reflexions en català ha dit...

Anònim,

En primer lloc, si demanes que publiquem el comentari, com a mínim podries dir qui ets.

Sí, he generalitzat, però no sobre TVE, sinó sobre l'espanyol mitjà (per cert, tu ets espanyol?). I en cap moment he dit que tots els espanyols pensen així, sinó la majoria (fins i tot molts que tenen estudis i, presumpatament, una mica de cultura; coses que se suposa que ha de tenir un periodista de TVE).

No tinc res a dir sobre la parrafada que has escrit de TVE, perquè no parlava d'això.


Toni,

Si Espanya fos plural, no existiria.

marc

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...