dilluns, 19 de desembre de 2011

Un exemple de mala gestió pública

Heus aquí un exemple força clar de com es gestiona el diner públic a Ribera d'Urgellet:

El 2009 es va acabar una obra al Pla que ja hi havia gent que la veia amb mals ulls pels molts dubtes que generava. L'alcalde va tindre la gran idea de reformar la plaça Major i de fer-hi un pàrquing a sota, amb entrada per l'era Badia. Deia que així la plaça Major (dita també plaça de Dalt) quedaria buida de cotxes. El pressupost de l'obra va ser d'uns 211.500 euros, finançats de forma important a través del Pla d'obres i serveis del Departament de Governació. Una quantitat gens menyspreable.

Les places d'aparcament (vuit per a cotxes i dos per a motos) han sigut gratuïtes durant dos anys llargs. Això ha provocat nombroses queixes de veïns. Tal com vam exposar a la moció que el nostre grup va presentar a final de setembre, al no haver-hi obligació de pagament "l'aparcament ha esdevingut més un privilegi de pocs particulars que no pas un benefici del qual puguin gaudir tots els veïns de la part alta del poble". Hi dèiem també "que en alguns casos es pot tenir la percepció que es tracta més d'un aparcament privat que d'un aparcament públic, tal com és, ja que un mateix propietari hi pot tindre més d'un vehicle i tindre-li durant molt temps sense tocar-lo", i constatàvem que l'ajuntament fins llavors no havia exposat mai al plenari la intenció de treure les places a lloguer. Per tot plegat, no ho trobàvem una situació normal. Proposàvem que abans d'acabar l'any s'oferissin les places en règim de lloguer, un lloguer just i raonable, i que si no hi havia demanda s'analitzés quin altre ús es podria donar a l'espai, on resulta que durant aquests anys s'hi han fet fins i tot barbacoes particulars.

Bé, a meitat d'octubre l'alcalde envia una carta a les cases dient que de l'1 al 15 de desembre es podrien fer les sol·licituds per a les places d'aparcament, a un preu per mi exagerat de 400 euros l'any els cotxes i 125 euros les motos. Inevitablement vaig pensar que posar un preu a l'alça potser formava part de l'estratègia: així ningú demanaria una plaça de pàrquing i tot continuaria igual.

Avui, 19 de desembre, a l'Ajuntament no s'ha rebut cap sol·licitud per llogar una plaça de pàrquing. La plaça de Dalt i el Part de Vila segueixen plens de cotxes. Ni s'han resolt els problemes d'aparcament ni s'ha buidat la plaça Major de vehicles, com prometia l'alcalde. La pregunta obligada: ¿era necessari aquest aparcament? No, rotundament no. I la realitat ho ha demostrat. Conclusió: 211.500 euros malgastats. Un altre dia potser parlarem del milió d'euros que el govern de Madrid inverteix al camí de les Mines quan resulta que l'Ajuntament admet que és probable que no el pugui mantindre en bon estat. Bona planificació, grans estratègies, visió de futur, acurada gestió dels diners públics... Tot això i més, amb l'equip de CiU de Ribera d'Urgellet.

josefina

4 comentaris:

reflexions en català ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ferran ha dit...

El problema és que (1) els diners no són dels polítics que els gestionen i (2) no se'ls demanen responsabilitats per mals usos. Si aquest segon punt es canviés, és a dir, si per malbaratar diners públics (públics = pagats pels ciutadans; quan ho penso...), un polític pugués haver d'enfrontar-se a la justícia, sense dubte les coses anirien d'una altra manera.

L'home del sac ha dit...

211.500 euros per vuit aparcaments??????
Ostres, em sembla més que un dispendi.

reflexions en català ha dit...

Ferran, totalment d'acord.
Home del sac, el pressupost era per reformar la plaça i pavimentar-la, i a sota fer-hi el pàrquing.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...