dissabte, 17 de març de 2012

Ple extraordinari sobre l'adjudicació de la planta de biomassa d'Adrall

Ahir divendres al migdia vam fer a l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet el ple extraordinari que el nostre grup va demanar per conèixer com s'havia fet fins al moment el procés d'adjudicació de la planta de biomassa que es vol fer a Adrall. Hi vam demanar la presència de l'advocat de l'ajuntament, el senyor Rodríguez Ros de Lleida, i de l'arquitecte municipal (que també és alcalde d'Organyà, pel PSC), Antoni Fiol. Al donar-nos la paraula vam llegir això:


Els regidors del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal vam decidir fa poc més de quinze dies demanar la convocatòria d’aquest ple extraordinari sobre el procés d’adjudicació de la planta de biomassa d’Adrall perquè, al nostre entendre, hi ha alguns punts foscos que volem que l’equip de govern ens aclareixi.

Un dels nostres regidors, en concret la senyora Montserrat Ramon, va ser present el 24 de gener passat a l’obertura dels sobres ‘B’ de les tres empreses que van presentar oferta, i ja en aquell moment hi va veure aspectes que, per dir-ho d’una manera col·loquial, grinyolaven. No només ho va veure ella, sinó altres persones que van seguir el procés aquell dia i que avui es troben també en aquesta sala i en poden donar fe.

Per a nosaltres, però, tot té el seu origen en el conveni que, per un motiu o un altre, se’ns va passar juntament amb la documentació que formava part del primer ple d’aquesta legislatura, celebrat el 20 de juliol de l’any passat. Aquell era un conveni entre dos empreses, Sice i Inversiones Crux, i l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet, representat com és lògic pel senyor alcalde, Antoni Capdevila. En aquell ple es va dir que aquest punt saltava de l’ordre del dia perquè es volia procedir tal com s’havia fet aquell dia amb la guixera, i que representants de les dos empreses vinguessin un dia a un ple a explicar-nos el projecte. Aquesta va ser, si ho recorden, la justificació que se’ns va donar.

Uns mesos més endavant, el tinent d’alcalde Jesús Dòria ens va dir, m’ho va dir personalment, que membres del seu grup estaven buscant altres empreses perquè presentessin el seu projecte i poder fer un concurs. Després de l’obertura de pliques i dels dubtes que va generar el procés d'atorgament de punts que va fer l’arquitecte municipal, Antoni Fiol, els senyors Felipe Esteruelas i Josep Cerdà, nomenats per l’alcalde com a representants seus al Pla i a Arfa respectivament, van fer el que al nostre entendre hauria de ser normal que, de tant en tant, fessin l’alcalde i els regidors de l’equip de govern: citar l’oposició per explicar-los què estava passant al voltant d’una qüestió molt important pel municipi com és la possible construcció d’una planta de biomassa. Volem aprofitar aquest punt per, ni que sigui de passada, agrair al senyor Esteruelas i al senyor Cerdà que hagin entès que els regidors que estem a l’oposició no som la pesta, no som tan dolents com ens pinten alguns, no volem buscar soroll gratuïtament, ni volem desgastar ningú. Si les coses es fan bé no s’ha de tindre por ni mandra d’explicar-les. Formem part d’aquest consistori amb tot el dret legítim i democràtic que ens han donat les urnes, i per aquest motiu mereixem un mínim de respecte i l’accés a una informació clara, transparent i sense subterfugis. Ni manipulacions, ni mitges veritats, ni mentides escandaloses. 
 
Després d’haver presentat les nostres al·legacions disconformes a com es va fer la valoració de les tres ofertes en l’obertura de pliques del 24 de gener, i després d’haver conegut la versió dels fets per part del senyor Esteruelas i del senyor Cerdà, el nostre grup necessitava conèixer la versió de l’altra part de l’equip de govern. Per fer-ho teníem dos opcions: demanar una reunió amb l’alcalde o sol·licitar un ple extraordinari. Vam optar pel ple extraordinari per un motiu molt clar: com que creiem que el projecte d’aquesta planta de biomassa és una qüestió important, que afecta tot el municipi, i hi ha quantitats importants de diners damunt la taula, valia la pena parlar-ne obertament en un ple perquè totes les parts, si l’alcalde així ho accepta i ho permet, hi puguin dir la seva. El nostre grup creu que la manera d’aclarir i resoldre situacions de conflicte és aquesta: parlant-ne amb franquesa i cara a cara.

A partir d'aquí vam poder fer les preguntes a tècnics i a polítics. L'alcalde va deixar parlar als seus representants Esteruelas i Cerdà però no va voler donar la paraula als de l'empresa BDA Catalonia, que és l'empresa que van trobar Esteruelas i Cerdà i que, segons els seus càlculs, hauria d'haver guanyat el concurs. És evident que en un ple l'alcalde és qui decideix si dóna o no la paraula al públic, però pensem que en casos com el d'ahir hauria sigut necessari i hauria ajudat a la transparència que els senyors de Catalonia haguessin pogut intervindre. Però bé, no cal que tornem a insistir en el tarannà dialogant que caracteritza el senyor Capdevila. Amb la seva actitud ja queda prou en evidència.

Com que seria molt llarg entrar en tots els detalls que es van parlar, la meva opinió després d'haver escoltat l'alcalde, l'arquitecte i l'advocat de l'ajuntament (un senyor peculiar amb aires de mossèn -de fet en la primera intervenció va parlar de l'Antic o del Nou Testament, no recordo a quin dels dos es va referir-, si no fos per la corbata vermella de quadres escocesos, els pantalons de quadrets blancs i negres, i evidentment el Porsche amb què va pujar i baixar de Lleida. Em va semblar un personatge curiós, interessant), doncs deia que vaig entendre la lògica de les explicacions sobre com es van atorgar els punts a les tres empreses que van presentar oferta però segueixo tenint una gran i inquietant nebulosa en tot el procés anterior, abans d'arribar a l'obertura de pliques.

Resulta que de la planta de biomassa se'n comença a parlar fa any i mig o dos anys amb un tècnic de la Diputació de Lleida (quan el nostre alcalde era diputat provincial per obra i gràcia d'aquest partit que tant s'estima el nostre municipi, CiU), un tal David Caselles. Aquest senyor hauria fet d'intermediari o de representant de les empreses SICE i Inversiones Crux, una de les quals o potser totes dos es diu que estarien relacionades amb Don Florentino. Però ni de SICE ni d'Inversiones Crux ha donat mai la cara ningú, es veu. Això a mi m'estranya. Potser sí que sol ser la manera de procedir en casos així però no em fa bona espina, i encara més havent-hi l'alcalde pel mig. Els contactes amb aquest David Caselles culminen en un conveni que redacten en castellà les dos empreses i que s'adjunta amb la documentació que forma part del primer ple d'aquesta legislatura. El conveni cau de l'ordre del dia però el tenim, ens el llegim i home, et quedes una mica parat al veure que s'havia intentat aprovar un acord que no deixava ni un cèntim al municipi i on en tot moment l'empresa (o empreses, o societat vehicle, i a part es parlava de donar-ho a un tercer!) té la paella pel mànec. Tal com van explicar el Felipe Esteruelas i el Josep Cerdà, van intentar durant uns mesos que SICE i Crux oferissin una contraprestació econòmica a l'ajuntament i no hi va haver manera. I de la nit al dia SICE passa de no oferir res a fer la proposta més bona, justament quan s'havia sabut que hi havia una altra empresa que oferia uns 4,5 milions d'euros en ara no recordo quants anys. Vam dir en diversos moments que SICE hauria pogut tindre informació privilegiada, però l'alcalde tenia la lliçó molt ben apresa i no sortia de dir que quan SICE va saber que hi havia un concurs llavors es va veure obligada a fer una proposta econòmica. ¿Això no ha de generar desconfiança, ni crear suspicàcies? És una història que, francament i veient quins en són els protagonistes, em costa d'empassar, i no me l'empasso. Com tampoc és gaire normal que ahir al ple no hi hagués ningú de SICE, ni el famós David Caselles. Va dir l'alcalde que no se'ls havia avisat. No crec que fos cert, però sigui veritat o mentida, no és normal. Però de fet, ja no sé què és normal i què no en aquest ajuntament nostre amb aquest equip de govern (de CiU).

Total, que segons em van dir a la nit, ahir mateix es va tornar a reunir la mesa de valoració i es va donar per guanyadora definitivament a SICE. Ara ho portaran al ple i ja ho tenen, per molt que ahir el tinent d'alcalde Jesús Dòria es fes l'ofés quan la meva companya Montse va opinar que semblava que hi havia molt interès en què la guanyadora fos aquesta empresa. No! I ara!

josefina

1 comentari:

Anònim ha dit...

David Caselles (Representant de SICE, empresa guanyadora del concurs de la central de biomassa d'Adrall)

Es forestal, ha treballat al Consell Comarcal del Solsonés.
Ha sigut Director de La Caparrella, Escola d'Hostaleria de Lleida.
Actualment Regidor de de l'ajuntament de Castelldans des de 24.02.2010, per renuncia del Regidor que ocupava el lloc amb anterioritat.(Partit Kastelldans 07-AM)
Ha fet un "curset" de biomassa.

En aquestes mans ha estat el destí de la central de biomassa d'Adrall.
Amb un simple curset, penso que no hi ha prou coneixements per depositar la nostra confiança, i dur a terme tot el procediment de la central d'Adrall.
Montse

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...