dimecres, 13 de juny de 2012

Ple extraordinari de Ribera d'Urgellet

Acabo d'arribar a casa després del ple i si no fos perquè tinc el nen aquí a la vora estaria plorant com una bleda, perquè he sortit amb molt mal cos de l'ajuntament tot i que segueixo pensant que he dit el que havia de dir. Començarem pel final, quan hem tingut oportunitat de fer alguna pregunta. En tenia moltes per fer però com que era ple extraordinari i sempre hi ha presses, n'he hagut de triar una. I he triat preguntar si l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet ha decidit ja fer-se càrrec d'una part de la matrícula dels nens del municipi que han d'anar a les guarderies de la Seu i Montferrer. L'alcalde ha explicat una història que no sé si m'he de creure, més que res perquè tenia les versions d'algunes mares i no van per aquí: segons ell, els alcaldes dels voltants de la Seu han ofert a l'Ajuntament de la Seu donar-li el que ingressen d'un fons supramunicipal en concepte de participació en les quotes dels infants dels seus municipis que han d'anar a les llars d'infants de la Seu, que aquest curs que ve augmenten considerablement, i que en el cas de Ribera d'Urgellet diu que suposa uns 40.000 euros anuals, per uns 17 o 18 infants. Opina l'alcalde que a la Seu només volen aconseguir més empadronaments i que no hi va haver acord, i que tots els ajuntaments han dit que no ajudaran les famílies a suportar aquest augment de la matrícula. Per altra banda hi ha la guarderia de Montferrer: l'alcalde diu que va parlar amb el de Montferrer i Castellbò perquè hi agafessin el màxim de nens de Ribera, però el cert és que d'entrada tots els que ja hi estaven matriculats aquest any van haver de tornar a presentar els papers com si no hi haguessin estat abans i van tornar a ser puntuats des de zero, fet que va generar molta angoixa en algunes famílies. I a la llista provisional d'admesos a Montferrer, els cinc que van quedar-ne fora eren de Ribera.

Ha sortit a donar explicacions la que fins ara entenia que era representant de l'alcalde a la Parròquia, la Maria Josep: ha començat dient que s'ha gastat molts diners en trucades i molt temps en reunions per aquest tema de les guarderies i ha vingut a dir que jo hauria d'estar contenta perquè els del Pla havien entrat tots i "me n'han quedat fora", ha dit textualment, els de la Parròquia i Adrall. És molt evident que en aquest ajuntament no hi ha cap mena de consciència de municipi i que tothom mira només pel seu poble. No ho critico, som un municipi creat artificalment, però ho constato. Bé, doncs primer ha volgut treure pit de tota la feina que està fent, que voldria recordar-li que la fa perquè vol, suposo que ningu l'obliga a fer-la, i a més potser oblida que la fa des de l'ajuntament, una administració pública al servei del ciutadà. Després ha vingut lo gruixut: molt indignada ha dit que la gent només fa que pidolar a l'ajuntament, i que ella va deixar de treballar per tindre un fill i criar-lo (em sembla molt bé, jo he fet el mateix amb els meus dos fills i així li ho he dit). Suposo que ha sigut una manera de dir a les mares que haurien de fer el mateix, així no caldria portar els crios a la guarderia i problema resolt. Potser en alguns casos aquesta seria la solució, però no pas en tots, per desgràcia. I llavors ha sigut quan jo, intentant mantindre la calma, he dit el que crec que em pertocava dir com a regidora de l'oposició: que no és seriós que una persona que no és regidora de l'ajuntament (la Maria Josep, repeteixo, és representant de l'alcalde a la Parròquia, però no és res de l'ajuntament) sigui l'encarregada de cap àrea. Per això hi ha l'alcalde i tres regidors més, i a l'acta de constitució de l'ajuntament d'aquesta legislatura, la responsable del tema d'educació era la Maria Majoral i el seu suplent el Jesús Dòria, no m'invento res! I no és tindre res personal en contra seva, sinó que no és seriós, no pot ser! ¿O això no ho veu ningú més? La cosa ha sigut que quan he dit això l'alcalde s'ha aixecat de cop tot emprenyat i tots els altres l'han seguit entre crits. I la Maria Josep encara m'ha vingut a dir que ella no tenia res personal en contra meva, quan, i li ho he dit perquè m'he sentit atacada, sé de bona fe que durant la campanya electoral, sense conèixer-me de res, es va dedicar a parlar malament de mi pel seu poble. Està clar que m'ha dit que era mentida i ha marxat. I així s'ha acabat el ple.

Abans d'aquest punt hem parlat d'aquests temes:

- Altre cop de la guixera de Knauf a Tost, perquè l'alcalde ha firmat una autorització a Knauf donant-li permís per afectar els camins públics que hi ha a la zona per on s'haurà de construir la pista d'accés als fronts d'explotació. L'evidència més clara que estan a favor de la guixera per molt que diguin que no. En cap moment supediten explícitament aquesta autorització al fet que Knauf ha de tindre primer tots els permisos per tirar endavant el projecte. I han tingut pressa, en donar-li l'autorització, no fos cas que Knauf se'n cansi i ens deixi sense guixera. Cosa que em porta a pensar que si a l'ajuntament li convé la guixera és perquè ja saben quins beneficis en treurà el municipi, però no n'han volgut dir res de res, segons l'alcalde potser penso massa. Al final d'aquest punt li he dit al Toni els que ens va recomanar que li diguéssim un senyor important: que s'hauria de plantejar si vol ser recordat com l'alcalde que va salvar la Vall de Tost d'una nova destrossa, o si vol ser recordat com l'alcalde que va acabar de rematar la zona. Aquí m'ha respost que m'havia passat tres pobles perquè fa uns anys diu que va aturar una altra indústria més avall, una indústria que em diuen els que ho saben que està aturada però que quan sigui necessari, el seu propietari la pot tirar endavant.

- Hem votat a favor de l'aprovació provisional del pla especial i projecte d'instal·lació d'una línia aèria/subterrània a l'explotació 'Ganadera del Carmen' dels Hostalets.

- Hem votat en contra de l'aprovació provisional de l'adjudicació del contracte d'arrendament de finca rústica municipal destinada a instal·lació de planta de biomassa per producció d'energia elèctrica. Hi hem votat en contra perquè seguim pensant que el procés no ha estat prou clar, i perquè hem sabut aquests dies que l'arquitecte municipal, Antoni Fiol, que ha fet l'informe de valoració de les tres ofertes que s'hi van presentar, té des de fa uns anys un litigi amb el propietari d'una de les empreses que es van presentar al concurs, i això, llei en mà, hauria hagut de fer que l'arquitecte s'abstingués de participar al procés. Ara queda en mans de l'empresa Catalonia pensar quines accions engega, perquè el tema no és intranscendent.

- Han aprovat la moció que vam presentar perquè a partir d'ara, en totes les meses de contractació que es constituexin a l'ajuntament, hi hagi com a mínim la presència d'un regidor de l'oposició. Era una moció fàcil per ells. Vull recordar que fa uns mesos van votar en contra d'una moció en què demanàvem reunions informatives abans dels plens.

I de moment res més. Me'n vaig amb el meu nen a passeig i a airejar-me.
josefina


1 comentari:

Anònim ha dit...

Ara m'adono, que ens han enganyat amb respecte als nens d'Adrall. Dels que parlava son tres que ara fant P3 a La Seu, i dels que han d'anar a la guarderia nomes ha nascut un fa un parell de mesos o potser menys i els altres dos encara han de naixer.
D'aquestos nens, en puc donar fe, ja que dels de P3 hi tinc un net i dels futurs de guarderia el meu net encara no ha nascut.
I, vist lo vist, optarem posiblement per d'altres opcions.
Malament, molt malament, no es manera de gestionar serveis que poden ser mamcomunats.
No m'extranya gens, que ens facin aixo amb un ajuntament tant poc democratic i tant poc trasparent.
Respecte a la manera d'actuacio de l'equip de govern d'avui al Ple, he de dir que part de sentir-me menspreada, frustrada, he sentit vegonya aliena.
Fets com aquets no s'haurien permetre a un Ple, haurien d'estar sancionats. AIXERCAR-SE CRIDANT I ABANDONANT EL PLE, DEIXANT A L'OPOSICIO AMB LA PARAULA A LA BOCA I ANANT-SE A REUNIR AL DESPAIXT DEL ALCALDE.
Montse Ramon

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...