dimarts, 18 de setembre de 2012

Xocant, molt xocant

El titular que aquest dimarts he llegit al web de RàdioSeu després del ple d'ahir al vespre a la Seu, és d'aquells que m'obliguen a fregar-me els ulls tres i quatre vegades perquè penso que no pot ser, no pot ser que els polítics en facin de tan grosses. Diu així: L'oposició de la Seu força a allargar un dia més la Festa Major. Diré d'entrada que no conec el rerefons de la situació, ni he parlat amb cap polític de la Seu, només plantejo el punt de vista d'algú que s'ho mira des de fora, llegint les notícies de RàdioSeu i com a veïna d'un dels molts pobles de la comarca que viuen com a seva la Festa Major (FM) de la Seu, perquè també és una mica nostra per mil motius diversos.

Crec que va ser al mes de maig, en un ple de la Seu al qual vaig assistir com a públic després de molt temps de no anar-hi perquè s'hi debatia una moció anti-guixera de Tost, en què, com si fos dit una mica de passada, l'alcalde va comunicar que aquest any s'havia decidit que la Festa Major s'acabaria el dilluns per motius econòmics (com tants altres pobles i ciutats que han retallat els dies de festa per culpa de la crisi), trencant així amb una de les tradicions més maques i agraïdes de la festa de la Seu, que era el dimarts de la FM, amb el gran plat fort de la Principal de la Bisbal. Em sembla que aquell mateix dia l'alcalde ja va dir que era una mesura temporal, presa per obligació en un context de poques alegries econòmiques. A mi em va sorprendre, em semblava una decisió molt dràstica i que generaria molta queixa i crítica i descontentament de forma immediata, i així ho vaig lamentar al nostre tuiter. Certament, una FM de la Seu sense el dimarts, semblava menys festa major. Però en els dies posteriors no vaig saber trobar enlloc cap oposició pública a la mesura. Em va estranyar una mica i al final vaig acabar pensant que tothom hi devia estar d'acord, i que l'exagerada i la tonta sentimental era jo.

Arriba la FM i, segons em va explicar la meva mare i altres senyores del Pla que ben emperifollades van arribar ben d'hora a la Plaça Catalunya dilluns a la tarda per veure el gran concert de la Principal de la Bisbal, el comentari general va ser que hi havia més gent aquest any el dilluns que els altres anys el dimarts. Jo no ho sé perquè no hi vaig ser, comento el que he sentit dir. Des de l'ajuntament es van preocupar molt d'explicar tant en el programa d'actes com al seu web, l'estalvi de 31.000 euros que suposava eliminar aquest any el dimarts de la FM. Doncs perfecte, no? Doncs no, es veu que no. Que si s'havien de repartir les activitats perquè també n'hi hagués el dimarts, que si s'havia de començar la FM tot just el dissabte per allargar-la igualment fins al dimarts, que si tantes pèrdues econòmiques per als establiments de restauració i de comerç de la ciutat... ¿Voleu dir? ¿Per què no ho comentàveu abans, tot això?

Francament, aquest debat que ahir hi va haver a l'ajuntament de la Seu, m'al·lucina. I el resultat final, aprovant la moció socialista gràcies als vots de tota l'oposició, em deixa perplexa. No entenc res. Només tinc la sensació que és una altra batalleta de política de baixa volada de criticar per criticar i tocar els nassos perquè és el que més ens encanta fer. Estic molt d'acord amb el qualificatiu de "xocant" que el mateix alcalde va donar al debat, segons es diu a RàdioSeu. Davant de situacions com aquesta, és normal que la política, els polítics (professionals i no professionals), i fins i tot els mateixos ciutadans, visquin (visquem) en un infinit oceà de desprestigi i descrèdit. Ens estem tornant tots una mica daixonses.

josefina

2 comentaris:

Núria ha dit...

El mateix vaig pensar jo quan s'acostava la FM. Ara hem de bramar? Haver-ho fet abans!!
Però el que no he pogut entendre és aquest tots contra un. Un amic de la Noguera em deia: "Tots?!" Sí tots, li he dit. Contesta: "Nostre sinyor..." Anem bé si per protagonisme o per fotre a l'altre tota l'oposició ha de carregar d'aquesta manera per una cosa tan banal com un dia més de festa major que era buit de continguts! I després diran que la gent s'allunya dels governants. Espero que no s'ho prenguin per costum perquè llavors ja em veig un quatripartit manant a la Seu.

Anònim ha dit...

Com sempre...els botiguers mes importants...puès que obrin la botiga tot i essent festa.
Quan els van proposar el mercat els Dissabtes, es van girar en contra, al proposa'l els Diumenges es van tornar boixos.
Tenen diners i ara es començen a preocupar, ara que els damés estem secs...

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...