diumenge, 27 de gener de 2013

Pediatria dels Pirineus

¿Quina quantitat diària de llet és recomanable que prengui un nen de tres anys?

Els nens fa uns dies que tenen molts mocs, ¿els puc donar el xarop que em vau recomanar l'any passat?

¿És possible que la nostra canalla es passi l'hivern sencer amb mocs? (Aquesta pregunta, feta amb una barreja d'humor i desesperació).

La nena segueix tenint problemes per anar de ventre, ¿li puc donar mig sobre de Movicol al dematí i mig sobre a la nit?

Ara que comença l'escola veig que a les farmàcies hi ha molts productes que diuen augmentar les defenses: ¿és recomanable que en prenguin per no costipar-se gaire sovint?

 Al col·legi m'han dit que al nen encara li costa definir-se entre la dreta i l'esquerra, ¿m'he de preocupar? ¿com el puc ajudar perquè es decanti per la dreta o per l'esquerra definitivament?

El nen fa quatre anys el dia 14, ¿em podeu donar hora per fer-li la revisió?

A grans trets, aquestes són algunes de les preguntes que he pogut fer a la doctora i a la infermera de la nostra canalla a través del més que útil consultori virtual que fa una mica més d'un any es va posar en marxa a través del web www.pediatriadelspirineus.org. Sempre dic que és una llàstima que no hagués existit ja fa quatre anys, quan va néixer el Josep i jo estava cada dia feta un mar de dubtes en tot. Per molt que et diguin i repeteixin que només es tracta d'aplicar el sentit comú, quan ets novata i sents al damunt la responsabilitat immensa de fer-te càrrec d'una personeta que té tanta dependència de tu, el sentit comú costa moltes vegades de saber ben bé quin dimonis és.

La pàgina web de l'equip de Pediatria de l'Hospital de la Seu és una eina formidable per als pares: hi ha informació clara i bàsica sobre els dubtes més recurrents que podem tindre amb la canalla, i sobretot hi ha el consultori! Gairebé sempre abans de les 24 hores tens la resposta al teu dubte o a la teva pregunta. I això, com a mare, et dóna tranquil·litat i seguretat, dos elements IMPRESCINDIBLES per eliminar angoixes molt sovint innecessàries però suposo que també inevitables, cosa que a la força repercuteix en el teu benestar i per tant en el benestar de la teva canalla. Un instrument que realment fa que el teu dia a dia com a mare sigui millor, i això no té preu. Això té un valor immens! T'estalvies haver de trucar al CAP i esperar-te a vegades molta estona perquè les línies estan ocupades o ho has d'anar intentant durant tot el dematí, t'estalvies haver de molestar la doctora o la infermera quan són a la consulta, t'estalvies haver d'esperar fins a la propera revisió per resoldre els 50.000 dubtes que et poden anar sorgint, i t'estalvies perdre't, confondre't i atabalar-te en fòrums de mares més i menys raonables que proliferen per internet. ¿Què millor que et puguin resoldre els dubtes de forma ràpida els professionals que coneixen els teus nens? Res!

He de dir que nosaltres tenim la gran sort (i toco fusta!) que la nostra canalla no es posa malalta gaire sovint i per això no som gaire habituals a la sala d'espera de Pediatria. El Josep hi va a fer la revisió quan li toca i a l'estiu hi sol haver d'anar un cop per la conjuntivitis normal de l'època, i normal també en els seus ullassos blavíssims. La Maria, des que va passar la Kawasaki està forta com un toro. Aquest hivern els hi hem portat pels mocs, feia molts dies que en tenien i volia descartar que no hi hagués res als pulmons. Tots dos ben nets. També cal que diguem que si algun cop tenen febre no correm de seguida a la consulta: es queden a casa tranquils, al llit o al sofà, xarop si estan a 38 o més, i a veure què passa. Si en un parell o tres de dies marxa la febre i els ànims milloren, no hi pensem més. Ahir dissabte, després de passar una estona baixant en trineu pels camps del costat de casa, el Josep estava molt moix, feia mala cara i se'n va voler anar al llit. Es va llevar per dinar una mica, semblava més animat, però a mitja tarda tornava a estar molt tou i a 38,5. Li vaig donar Dalsy, i com que els en dono tan poques vegades, no vaig tindre clar quina dosi li tocava, perquè el quadre de dosificació dels Apiretals i Dalsys que em vaig imprimir ja fa temps del web de pediatria, tenia dos columnes que em desconcertaven. Vaig aplicar una mica de lògica de la meva i li'n vaig donar 6 ml, però no n'estava gaire convençuda. I, reconec que abusant una mica de la confiança, vaig enviar un missatge directe per tuiter al doctor Fàbrega, que em va contestar en menys d'un quart d'hora. ¿Enteneu a què em refereixo quan dic que això no té preu?

Malgrat ser d'un lloc petit i allunyat de les grans ciutats i dels grans equipaments sanitaris, tenim la sort immensa que la nostra canalla està en mans d'uns professionals grandiosos, implicats i treballadors. Que no només t'atenen de meravella quan vas a la consulta (i parlo especialment i amb molta carinyo de la doctora Carvajal i la infermera Neus, antiga companya d'institut, que són les que porten els nostres nens i a les quals estic agraïda immensament i eternament per quan vam passar la Kawasaki), sinó que a més han posat al nostre abast un web i una eina com el consultori virtual que, des del meu punt de vista i la meva experiència, ens ajuden a ser una mica més bons pares i ens fan més fàcil aquesta aventura dura i complicada, però també fascinant, que és la de tindre fills. Si portés barret i me l'hagués de treure per algú, ho faria per tots ells. Chapeau, moltes gràcies i molta força per continuar endavant en moments tan difícils com els que ens toca viure.

josefina

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Josefina. Aquestes paraules ens animen molt a seguir, de debó, en aquests temps amb pocs incentius “institucionals”.
I mil gràcies a tots els membres de Pediatria dels Pirineus, un plaer treballar amb aquest equip, amb tots.

Dr. Jordi Fàbrega

montsesansa ha dit...

Tens tota la raó del món: l'equip de pediatria que tenim és de primera divisió. Nosaltres, fins ara tampoc som gaire assidus al servei, però quan el Pol o el Jordi ho han necessitat, sempre hem estat molt ben atesos. Em quedo amb l'esperit vocacional i l'entusiasme per la feina que tenen metges i infermeres!

Isabel i Neus ha dit...

Moltíssimes gràcies Josefina. Persones com tú són necessàries en la nostra societat. Tenim la sort de treballar amb un equip format per grans professionals i excel·lents persones. Tots junts, treballem amb un objectiu comú: La Cura dels Nostres Fill/es.

Isabel i Neus i tot l'equip

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...