dijous, 17 de gener de 2013

Ple ordinari de Ribera d'Urgellet

En el ple ordinari d'aquest dimecres hem aprovat per unanimitat el pressupost 2013, que és de 755.000 euros i és el resultat de la complicada i delicada feina de passar les estisores i fer quadrar les xifres que al nostre municipi fan la secretària, Lídia Ribó, i l'experta en números, Rosa Mari Bernadó. A elles cal agrair-los, com hem fet el nostre grup, la dedicació i l'esforç perquè tot estigui correcte. Novetats que ens ha exposat avui la secretària: que a partir d'ara hauran de fer informes trimestrals per justificar les despeses, que a la retribució anual que rebem els regidors i representants de l'alcalde s'hi aplicarà l'IRPF, i que el sostre de despesa del nostre municipi és de 854.000 euros.

La companya Montse Ramon ha defensat la moció presentada pel nostre grup per crear una marca de qualitat en destinació turística del nostre municipi. Al final s'ha decidit ajornar la moció perquè les persones que ho vulguin, puguin començar a treballar en un projecte de promoció turística de Ribera d'Urgellet.

Al torn de precs i preguntes hem presentat dos precs i he fet una pregunta. El primer prec era aquest: "D'aquest tema en vam parlar fa pocs dies amb el senyor alcalde i és un punt d'acord que tenim, però malgrat això volíem portar-lo al ple perquè en quedi constància ja que considerem que és necessari i urgent. És una petició que de fet ja va fer el senyor Francesc Isern fa força mesos, en acabar un dels primers plens d'aquesta legislatura. Es tracta de demanar un pas de vianants davant de l'edifici de l'ajuntament. Ja era una necessitat abans, i segurament ho és encara més ara, amb l'obertura del supermercat L'únic, al costat mateix de l'ajuntament. Per això demanem al senyor alcalde que es facin les gestions que calgui perquè es pugui posar ben aviat un pas de vianants en aquest tram de carretera." L'alcalde ha informat que just el mateix dia que en vam parlar ell i jo, ja va fer la sol·licitud.

El segon prec té a veure amb la querella criminal que BDA Catalonia ha interposat contra l'equip de govern, la secretària, l'arquitecte municipal, l'empresa Crux i el senyor David Caselles, per l'adjudicació de la planta de biomassa d'Adrall. El dia 23 d'aquest mes han de declarar als jutjats de la Seu l'alcalde, la secretària i l'arquitecte municipal. L'endemà ho han de fer els altres tres membres de l'equip de govern. El prec ha sigut aquest: "Hem sabut que la setmana que ve han d'anar a declarar al jutjat de la Seu d'Urgell tots els membres de l'equip de govern, a més de la senyora secretària i de l'arquitecte municipal, per la querella interposada per l'empresa BDA Catalonia arran del procés d'adjudicació de la planta de biomassa d'Adrall. En el seu moment, i així consta en les actes dels plens en què es va tractar aquesta qüestió, des del nostre grup vam alertar de possibles irregularitats que s'haurien pogut cometre en tot aquest procés. Vagi per endavant el nostre respecte més absolut a la presumpció d'innocència dels implicats, però ens veiem en l'obligació moral com a regidors de l'oposició de demanar públicament que, si arriba el cas que la justícia inculpi algun membre de l'equip de govern i se'ls faci pagar les despeses del procés judicial, aquestes despeses les assumeixin al seu càrrec la persona o les persones inculpades. En temps difícls com l'actual, no podríem concebre ni tampoc es podria entendre que es pagués una despesa judicial amb diners públics si s'arribés a comprovar que per part de l'equip de govern no s'ha actuat correctament."

Al torn de preguntes he tornat a preguntar per la porta del camí de les Mines, si es quedarà oberta com està ara, després d'uns mesos d'embolics i emprenyades dels uns i dels altres, o si finalment es tancarà. L'alcalde em torna a dir que això ho hem de decidir ell i jo, cosa amb la qual no estic d'acord. Li he comentat que tenint en compte que el camí és veïnal, haurien de ser els veïns els qui ho decideixin, i ell diu, i això sí que m'ho crec una mica perquè el meu pare pensa igual, que els veïns volen que es tanqui (veïns vol dir propietaris: les persones que al seu dia van pagar per obrir aquell camí i poder accedir als seus boscos i finques). Però, és clar, en tot això hi ha, al meu entendre, un detall que grinyola moltíssim! ¿No resulta sorprenent que el Ministeri de Medi Ambient s'hagi gastat la burrada d'1,3 milions d'euros per arreglar (i de quina manera!) un camí veïnal? L'alcalde diu que no, i que tot això s'ha de veure com una gran oportunitat d'atreure turistes i explotar el patrimoni de les antigues mines. Sí, i tant, sobretot tenint en compte que el que és l'esplanada del funicular, la via antiga i les boques de les mines està tot en runes i més que abandonat. És que no, és que hi ha alguna cosa que no m'acaba de quadrar.

josefina

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...