dijous, 8 d’agost de 2013

Ajuntament animat

No estem tenint un estiu tranquil a l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet. Conegudes i sumades les despeses en gasoli i telèfons de l'alcalde que durant el 2012 es van pagar a càrrec del pressupost municipal (5.540,49 euros de gasoli a l'any, mitjana de 461 euros al mes, i 2.055,42 euros en els seus dos mòbils, mitjana de 171 euros mensuals), hem fet dos coses:

1- Presentar una moció perquè al proper ple (potser al setembre) l'equip de govern de CiU digui si a partir d'ara es deixa de pagar despesa de gasoli a l'alcalde (recordem que des d'aquest agost passa a cobrar sou d'alcalde, uns 1.200 euros nets al mes, i que als temps que corren no són gaires els desplaçaments llargs que ha de fer com a alcalde) i que triï un mòbil per fer les seves trucades com a alcalde, que serà l'únic que li costejarem tots els veïns.

2- Demanar, en base a l'article 164 del DL 2/2003 de 28 d'abril, veure les factures en gasoli, telefonia i dietes que els últims deu anys s'han pagat a càrrec del pressupost municipal. Aquest decret llei diu que denegar la informació s'ha de fer de forma justificada en base a un parell de supòsits molt clars: que conèixer o difondre aquesta informació pugui vulnerar el dret a l'honor, la intimitat personal o la pròpia imatge, o que es tracti de matèries de secrets oficials o secret sumarial. Entendrem tots que en cap cas, les factures que hagi pagat l'ajuntament amb diners públics referents a gasoli, telèfons i dietes, no formen part d'aquests dos casos.

Ahir dimecres arriba a la bústia la resposta que firma el senyor alcalde, Antoni Capdevila, dient, com era d'esperar, que no podem veure aquestes factures. Però no ho fa en base a cap normativa legal, sinó a la molt subjectiva i particular opinió que no entra dins les nostres "competències ni responsabilitats auditar els comptes de l'ajuntament dels darrers deu anys". Però perquè no sigui dit que no és un alcalde transparentíssim, ens emplaça el dia 14 a veure les factures de la despesa d'aquest 2013, i ens cita a la una del migdia, una hora que sap perfectament que a cap dels tres regidors que som a l'oposició ens va bé.

Davant d'una resposta tan limitada, no ens podíem quedar pas calladets. La carta ja la tenen els nostres advocats perquè ens diguin per on hem de tirar, però mentre ens assessoren, avui mateix hem entrat a l'ajuntament la nostra resposta a la resposta de l'alcalde. En resum, li diem:

- Que en cap lloc de la seva carta fa referència a cap llei, cap reglament, cap normativa, que sustenti la seva justificació de no deixar-nos veure les factures que demanem, i que no al·lega tampoc cap dels dos supòsits que la normativa marca per poder denegar l'accés a aquesta informació. De manera que queda en evidència que no hi ha cap argument legal que sustenti la denegació.

- Que dir que no és responsabilitat ni competència nostra conèixer el detall d'aquestes factures dels últims deu anys, és una apreciació molt subjectiva, i que nosaltres entenem just el contrari: fa deu anys no hi érem, a l'ajuntament, però els diners que s'hi gestionaven eren públics, nosaltres som representants públics, i hem de poder conèixer en què s'han gastat els diners de tots en qualsevol moment. I més tenint en compte les xifres que hem conegut del 2012. ¿Com no hem de pensar que ja fa anys que el senyor alcalde fa viatges i trucades particulars a compte dels diners de tots? Amb l'agreujant, alerta, que entre el 2007-2011 va ser diputat provincial per obra i gràcia de CiU (Toni, molt renegar del partit quan et convé però qui et va fer diputat? Déu Omnipotent?), i podria ser que hagués cobrat quilometratge per partida doble: via Diputació, que sabem que efectivament li pagava 0,26 cèntims per quilòmetre, a més d'un bon sou al cap del mes i altres conceptes, i via ajuntament, perquè és probable que facturés, com ara, tot el gasoli que posava al dipòsit sense distinció.

- També li fem notar que es contradiu (que estrany, eh?): no tenim responsabilitat per mirar factures de deu anys enrere però en canvi ens vol fer ser corresponsables de decisions impopulars com tancar la porta del Camí de les Mines, quan és un projecte pensat i aprovat en legislatures anteriors. I parla d'auditar els comptes: demanem veure factures concretes de despeses concretes. Res més. Les auditories les fan els auditors, nosaltres no en sabem.

- Finalment, li acceptem la proposta d'anar el dia 14 a veure les factures del 2013 però no a la una com ell vol, i recordant-li que no és una hora bona per a cap dels tres regidors del nostre grup, proposem anar-hi a les deu del dematí.

Esperarem resposta.
josefina


Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...