dijous, 24 d’octubre de 2013

Ribera d'Urgellet: coses greus

És molt greu que des del nostre grup d'ERC - AM, oposició a l'ajuntament de Ribera d'Urgellet, portem des del mes d'agost demanant veure les factures que s'han pagat en gasoil, telèfons i dietes els últims deu anys, i encara no les hàgim pogut veure.

És molt greu que en la resposta al nostre primer escrit de petició no s'al·legui cap normativa, cap llei, que empari la denegació d'aquesta informació, sobretot quan la llei és molt clara i diu que només es pot negar l'accés a una informació de l'administració pública de forma motivada i quan es tractin de dades que afectin la intimitat de les persones, o de dades que formin part de secrets de sumari. I crec que tothom estarà d'acord que voler veure les factures que els últims deu anys hem pagat TOTS en gasoil, telèfons i dietes, no entra en cap dels dos supòsits, bàsicament perquè si s'ha pagat amb diners públics no es pot amagar res. Tenim tot el dret a saber en què es gasten, i com es gasten, els diners de tots nosaltres. ¿O no?

És molt greu que ara l'alcalde Antoni Capdevila (CiU) ens hagi desestimat el recurs de reposició al·legant només una part de la normativa, la que li interessa: que nosaltres no tenim funcions delegades de govern, que la documentació que demanem no forma part d'assumptes inclosos en l'ordre del dia de les sessions dels òrgans dels quals formem part (a part del ple no hi ha cap altre òrgan, a l'ajuntament de Ribera d'Urgellet. Ah no! Sí que n'hi ha un! La Comissió de Comptes, que és d'obligada existència a tots els ajuntaments, i per cert que en formo part, i per cert que aquesta documentació hi té alguna cosa a veure, amb els comptes...), i després encara s'hi afegeix que no és documentació de lliure accés als ciutadans. Hauré de discrepar d'aquest últim punt, i encara més després que ahir vaig fullejar per sobre l'extens document sobre transparència en les administracions públiques que l'Oficina Antifrau té penjat al seu web. Tot ciutadà té dret a saber en què es gasten els seus diners, en què es gasta els diners el seu ajuntament. Faltaria més! ¿En quin món vivim, a Ribera d'Urgellet?

I és molt greu que contra la resolució de l'alcalde ara hi hàgim d'interposar recurs contenciós administratiu a Lleida. És molt greu que hàgim d'anar a un jutge per poder veure una informació que per llei tenim tot el dret de veure. ¿Vosaltres què pensaríeu, si el vostre alcalde es nega a deixar-vos veure unes factures que hem pagat tots? ¿Ho trobaríeu lògic i normal?

I ¿per què les volem veure? Doncs perquè amb les dades del 2012 i del 2013 a la mà hi veiem coses no gaire normals. Per exemple:

- Que a l'alcalde li paguem tot el gasoil que posa al seu tot terreny sense que mai justifiqui quins viatges fa en exercici del seu càrrec (per tant, li paguem tots i cadascun dels trajectes que fa, també els privats).

- Que li paguem a més el gasoil que posa a nom del tractor de l'ajuntament, i que si fem els comptes d'aquest 2013, amb els litres que s'hi han posat hauria hagut de treballar una mitjana mensual de 20 hores i mitja, una dada que sembla força inversemblant però també impossible de confirmar perquè resulta que no es porta cap control de les hores i de les feines que fa aquest tractor (per això presentarem una moció de cara al proper ple).

- Que és normal que hàgim de desconfiar del gasoil que l'alcalde factura a nom del tractor si, d'una banda, hi ha mesos que s'hi han arribat a facturar fins a 140 litres quan en aquell tractor n'hi cabien entre 100 i 105 com a molt màxim, i de l'altra banda ens ha presentat una factura de 111 litres pel tractor el 17 de setembre passat, quan feia un mes que teníem el tractor espatllat al taller, i no fa ni una setmana que tenim tractor nou. ¿De veritat que algú ho troba normal? ¿De veritat que és tan estrany que en desconfiem? I a més quan se li pregunta pel tema en un ple, no dóna explicacions.

- Que té dos telèfons mòbils que l'ajuntament paga cada mes.

- Que ell i els seus regidors de CiU han rebutjat la nostra moció per replantejar aquestes despeses: pagar-li només els viatges que faci fora de la comarca en exercici del seu càrrec d'alcalde, i pagar-li només un dels dos mòbils. Un replantejament que consideràvem obligat i just, i més si tenim en compte, no ho perdem de vista, que des del mes d'agost ha començat a cobrar 1.200 euros nets al mes com a alcalde. Un sou que tot i que l'ha de pagar la Generalitat, de moment li haurem d'anar abonant des de l'ajuntament, a part dels prop de 500 euros de Seguretat Social que, aquests sí, l'ajuntament sempre haurà de pagar pel sou de l'alcalde.

De veritat, ¿hi hauria algú amb qui debatre personalment, serenament i amb raonaments lògics que no tenim raó en els nostres arguments i les nostres peticions?

josefina

1 comentari:

Anònim ha dit...


Hi ha solucions, si les accepte

Referent al gasoil del tractor, que signin els albarans la brigada de l’ajuntament cada cop de posar-lo, i si es compra a Montferrer sortirà més barat anar-lo a buscar.

Referent als mòbils, perquè en té dos? Amb un i una tarifa adequada n’hi haurà prou.
El que si no entenc, és perquè no vol ensenyar documentació pública?
montse

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...