dijous, 31 de juliol de 2014

Ple extraordinari de Ribera d'Urgellet: Gastem, gastem!

Quinze dies després del ple ordinari que toca fer al juliol, aquest migdia hem tingut un ple extraordinari per votar un tema molt important: una modificació de crèdit finançat amb romanent líquid de tresoreria, és a dir, fer servir diners que no estaven al pressupost però que tenim al banc.

I per portar al ple un tema tan important i que pot tindre molta transcendència, la convocatòria s'ha fet amb només un dia d'antelació, de manera que el grup de l'oposició ni ens hem pogut reunir, ni n'hem pogut parlar (tenint en compte les dates, hi ha molta gent de vacances), i de pressa i corrents hem hagut de buscar ajuda per entendre què ens proposava avui l'equip de govern de CiU. Cosa que he demanat que constés en acta.

Avui l'equip de CiU, format per l'alcalde Antoni Capdevila i els regidors Jesús Dòria, Josep Maria Ribes i Maria Majoral, amb l'assistència i per tant la complicitat dels representants de l'alcalde Rosa Majoral i Tomàs Farré, ha aprovat fer servir diners del banc per un seguit d'obres que cal fer abans del 31 de desembre d'aquest any i que compten amb un informe de la secretària-interventora que no pot ser més clar. Amb el que avui ha aprovat l'equip de CiU, que ha comptat novament amb l'assessorament d'EFIAL com així ho ha confirmat l'alcalde, NO ES COMPLEIX AMB L'OBJECTIU D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA, i NO ES COMPLEIX la regla de la despesa (les majúscules també existeixen a l'informe de la secretària). Fins i tot abans d'entrar en el debat d'aquest punt, la secretària ha volgut que constés en acta el seu toc d'alerta, i ha avisat que el proper any ens podem veure abocats a fer un Pla d'estabilitat financera que caldrà passar a Hisenda i que serà puntualment controlat cada tres mesos. L'alcalde s'ha volgut fer el fatxenda i ha dit que això no passarà. La pregunta, evidentment, era clara: "Toni, ¿tu pots assegurar a dia d'avui que no s'incomplirà la llei d'estabilitat pressupostària?" La resposta no podia ser una altra: "No ho puc assegurar." Doncs ja està tot dit. I el que diu la secretària a l'informe és claríssim.

L'alcalde ha presentat un informe dient que hi ha un seguit d'obres que no podem esperar a fer el 2015. Són les següents:
-Construcció de nou dipòsit d'aigua potable per Adrall i les masies de la Parròquia (49.997,47 euros).
-Honoraris tècnics per aquesta obra: (1.210 euros).
-Abastament d'aigua a Montan de Tost (16.617,29 euros).
-Accés al nucli urbà del Pla per la Coromina (49.990 euros).
-Honoraris d'aquesta obra (1.210 euros)
-Ordenació circulatòria al centre d'Arfa (11.000 euros).
-Construcció aparcament dissuassori d'Arfa (12.000 euros).
-Acabats i museografia del pou de gel d'Arfa (13.000 euros).
-Arranjament antic ajuntament (per ells, local social) del Pla (26.258,85 euros).
-Arranjament camins antics a Adrall (20.550,25 euros).
-Honoraris tècnics per aquesta obra (400 euros).

Els honoraris tècnics solen correspondre a l'informe que fa l'arquitecte municipal i alcalde d'Organyà, Antoni Fiol.

Hem preguntat per la urgència d'aquestes obres, deixant clar que els temes d'abastament d'aigua sempre han de ser prioritaris, i deixant clar també que no estem en contra d'aquestes obres, sinó que dubtem que realment sigui imprescindible i urgent fer-les abans d'acabar l'any, comprometent així l'estabilitat pressupostària de l'ajuntament. Amb les explicacions de l'alcalde i del tinent d'alcalde Jesús Dòria, no podem pas veure clarament on és la urgència de la majoria de les obres. I hem fet notar diverses consideracions:

Una: hi ha dos obres amb un pressupost que s'acosta "perillosament" als 50.000 euros, xifra a partir de la qual caldria fer un concurs per adjudicar l'obra. Com que es queden al llindar dels 50.000 l'alcalde les podrà adjudicar per decret i santes pasqües.

Dos: l'accés al nucli urbà del Pla per la Coromina és una obra per a la qual es va demanar subvenció al Pla d'Obres i Serveis (PUOSC) que tot just ara la Generalitat ha anunciat que queda derogat perquè no hi ha cèntims. Dada curiosa: el primer pressupost d'aquesta obra, quan la vam presentar pel PUOSC, era de 59.619 euros, i els honoraris per a l'arquitecte redactor del projecte eren 4.000 euros. Ah caram, ¿com és que ara el pressupost és 10.000 euros inferior i l'arquitecte passa de cobrar 4.000 a 1.210 euros? Resposta molt poc clara: l'alcalde ha volgut fer creure que qui determina com ha de ser aquesta obra és Carreteres, i que hi haurà un pujador i un baixador, i pel pujador actual no hi podran passar dos cotxes a la vegada com estava previst. Això és el que ha fet rebaixar el pressupost. Com grinyola...

Tres: amb el tema de la reforma de l'antic ajuntament (definit en aquesta modificació de crèdit com a local social) he demanat que deixi de confondre la gent. Al Pla hi ha un local social, que és l'antiga escola, que no és on ara invertirem més de 26.000 euros. Aquests els invertirem a l'antic ajuntament, un local també municipal on es fan dos actes popular a l'any (sopar de Sant Tirs i dinar de Carnaval) però que no està clar en cap lloc quin ús i quina finalitat se li ha de donar la resta de l'any (només ho tenen clar els que en disposen quan volen), i tampoc és evident que al poble puguem mantindre a curt ni a mitjà termini dos locals socials. ¿Hi deu haver gaires pobles d'encara no 400 habitants que tinguin dos locals socials?

He preguntat a l'alcalde si complim amb el que determina la Disposició sisena de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (penseu que en 24 hores he fet un curset acceleradíssim d'un tema que em resulta molt antipàtic). Ha contestat que no ho podia assegurar.

I he fet notar que hi ha un grup d'obres que ara pagarem amb romanent (concretament totes les del Pla i totes les d'Arfa), que no estan incloses en un reial decret llei del govern espanyol on s'estableix clarament quines obres poden ser finançades amb romanent de tresoreria. Doncs les del Pla i d'Arfa, que corresponen als grups de programes 169, 333 i 337, no apareixen al llistat del Reial Decret Llei 2/2014. ¿Per què s'inclouen doncs en aquesta modificació de crèdit? La resposta de l'alcalde ens donarà molt joc: "Efial ens va dir que encara que no hi surtin, si són urgents i necessàries es poden pagar amb romanent." Ui, ui, ui...

Total, que al final l'equip de CiU ha votat a favor d'aquesta modificació de crèdit malgrat l'avís, tant oral com escrit, de la secretària. El nostre grup hi ha votat en contra.

L'única urgència i necessitat de fer aquestes obres abans d'acabar l'any és per motius electorals i polítics. I perquè considera l'equip de CiU que els diners que hi ha al banc són seus, no de tots, i no deuen voler que si a les pròximes eleccions perden (difícil), o no es poden presentar (recalco aquesta frase: no poder-se presentar, que no és el mateix que no voler-se presentar), doncs no deuen voler que els que vinguin al seu darrere trobin gaires diners a la caixa.

Bé, han pres una decisió molt arriscada de la qual ells, l'equip de CiU, en són els únics responsables. I com els he dit a l'acabar, i tots han callat sense replicar, si el 2015, o el 2016, o el 2017... l'ajuntament es troba amb una situació d'emergència econòmica per qualsevol contratemps que hi pugui haver, i s'hagi de lamentar el que ells han votat avui, espero que algú els en demani responsabilitats personals.

Als pagaments, hem trobat nova factura d'Efial, ja és la tercera, de gairebé 500 euros.

El resum del ple per part meva ja està fet. Ara voldria fer un parell de consideracions:

1. Està clar que al final, el que la gent del municipi veurà és que abans d'acabar l'any es faran obres a tot arreu i mira que bé que ho fan el Toni i companyia, sobretot que no pleguin mai, que sort en tenim. Però cada vegada hi ha més persones que volen saber què hi ha al darrere, per què es fa això o allò altre, què es cou a l'ajuntament. I les coses s'han d'explicar i també s'han de voler saber, perquè és el nostre ajuntament, són els nostres diners. Repeteixo: els nostres diners.

2. Sens dubte una de les millors experiències que estic tenint en els tres anys que porto de regidora és la de comprovar que, malgrat ser regidors independents, tenim al darrere un partit, ERC, que ens està ajudant en tot i en cada moment que ho necessitem. No són dates fàcils per resoldre dubtes de pressa i corrent, per fer entendre a gent inexperta com jo conceptes complicats amb explicacions immediates... Però tot i ser 30 de juliol, a l'altra banda dels correus i del telèfon, la gent d'ERC ahir em van donar des de Barcelona un cop de mà dels que s'agraeixen i es recorden. Personalment per mi, que amb el que tenim aquí a Ribera d'Urgellet a vegades es pot tindre la sensació d'estar sol i desemparat, aquest suport i aquesta ajuda continuada i eficient, és un gran estímul, una gran empenta, et fan tindre més seguretat i confiança en el que fas i dius als plens. I això és sensacional. Gràcies, Esquerra.

josefina

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...