dimecres, 16 de juliol de 2014

Ple ordinari de Ribera d'Urgellet: quan la mentidera sóc jo

Aquest migdia ha tocat ple ordinari, amb un grapat de temes d'aquells que és evident que a l'alcalde Antoni Capdevila (CiU) no li agrada gens que es toquin perquè avui ha quedat clar, un cop més, que no té respostes per a les qüestions més controvertides que tenim a l'ajuntament, i que per desgràcia són moltes. És curiós perquè hem arribat ja a un punt, després de tres anys de legislatura, que no pots estar segur que res del que estigui fent l'equip de govern sigui clar. La desconfiança cap a ells i cap al que fan, que ja al començar el mandat era considerable, ara ja és total. Perquè encara que a vegades amb algun tema determinat penses "va, això potser s'està fent bé, donem un vot de confiança", en poc temps ens adonem que no, que amb aquesta gent que ens mana a Ribera d'Urgellet no hi ha fiat de res, que preguntis pel tema que preguntis, en tots els projectes importants hi ha coses fosques, estranyes, anormals. I els primers que no saben contestar les preguntes que els posem als plens, són ells. Avui n'hem tingut unes quantes mostres:

Planta de biomassa d'Adrall: Encara amb un contenciós pel mig i una querella criminal que manté imputats tots els membres de l'equip de govern, més secretària, més arquitecte, ens apareix a l'ordre del dia un decret d'alcaldia, que també s'ha votat com a proposta d'acord, rectificant una errada que per nosaltres és importantíssima! Perquè l'Ajuntament ha reconegut que el dia que es van valorar les tres ofertes que es van presentar al concurs per la planta (nota: recordem que a l'inici del projecte no es volia fer ni concurs! Ja estava emparaulada la planta de biomassa amb les empreses SICE i Crux sense necessitat de cap mena de tràmits), doncs aquell dia, en què de fet va començar la polèmica forta, resultes que l'oferta de l'empresa que va guanyar va ser valorada amb IVA, i la de l'empresa que va quedar segona i que ho ha portat a la justícia, es va valorar sense IVA. No estaven en igualtat de condicions. I això l'ajuntament ho ha reconegut i rectificat aquest mes de maig, i ha passat pel ple ordinari del juliol. Avui li hem preguntat a l'alcalde què suposava aquesta rectificació i la seva resposta ha estat gloriosa: "L'advocat ens va aconsellar que ho féssim però no sé per quin motiu." Evidentment, això no ens cola. Resultarà ara que l'alcalde fa tot el que li diu un advocat sense preguntar-se per què? Està clar que no. Ell ho sap perfectament, perquè s'ha fet això i què significa fer això. Però no ho vol explicar al ple, on hauria de donar totes les explicacions que se li demanen per respecte a tots els veïns del municipi. Però no, ell no ho creu necessari i es pensa que ens traguem les bestieses que diu en cada ple. Doncs no. I a més, un altre cop la tàctica típica dels de l'equip de govern, que, per separat, sempre s'espolsen les puces de sobre, cap d'ells té responsabilitat de cap mal, tot és culpa de l'arquitecte, de l'advocat, de la secretària, o de l'alcalde o del regidor de torn segons el cas. Mai ningú assumeix culpa de res quan en realitat tots els que formen part d'aquest equip són còmplices i corresponsables del que està passant, i més tard o més d'hora tot això els passarà factura. Admetent que hi va haver una errada en la valoració de les ofertes, ¿no tindria més sentit anul·lar tot el procés i tornar-lo a començar, si és que de veritat algun cop hi ha hagut voluntat real de fer una planta de biomassa? (Encara recordo titulars de l'alcalde a la premsa dient que a començament del 2012 tindríem una planta de biomassa a Adrall que donaria feina a cent persones. Ai senyor...).

Sou de l'alcalde i dietes: Per segon any consecutiu, l'alcalde Antoni Capdevila s'acull a la convocatòria de la Generalitat per tindre un sou al cap del mes, d'uns 1.200 euros nets, i que per ara i des de fa un any just li estem avançant des de l'Ajuntament perquè la Generalitat encara no ho ha abonat. L'any passat ens vam abstindre pels motius que ja vam explicar al seu moment, i aquest any hi hem votat en contra. Per què? Doncs perquè li hem preguntat a l'alcalde si tenia intenció de deixar de fer servir els diners de tots per pagar les seves despeses de gasoil particulars i no justificades, si tenia intenció de deixar de presentar les factures a l'engrós, que cada mes ascendeixen a 430-450 euros de mitjana (més les factures de dos mòbils cada mes), si tenia intenció, en definitiva, de deixar de posar la mà en la butxaca dels diners de tots per pagar-se despeses privades. Aquí ha saltat fet una fúria i m'ha dit: "Alerta amb el que dius que sempre estàs al límit de la injúria i de l'insult i m'estàs insultat." Però com que és la realitat, encara li ho he tornat a repetir: "Sí Toni, estàs posant la mà a la butxaca dels diners de tots per pagar-te despeses particulars, i ja ho hem explicat a qui creiem que ho ha de saber." I com que ha dit que no s'ho havia plantejat, que ja ho parlaria amb el seu grup (ha, ha, ha!!), hem votat en contra.

EFIAL: Ui com es notaven les ganes de l'alcalde de passar per alt aquest tema... Fa unes setmanes, quan va petar tot l'escàndol de Torredembarra, vam veure les orelles al llop. EFIAL assessora des de final d'any passat el nostre equip de govern i tot plegat presenta moltes semblances amb Torredembarra i altres ajuntaments que estan sent investigats per la seva relació amb aquesta consultoria, que ningú diu que no estigui fent bé la seva feina, el problema seria l'objectiu d'aquesta feina. Crida molt l'atenció que després de més de vint anys, ara, justament ara, quan queda un any per acabar legislatura i hi ha la sensació que s'ho volen gastar tot, es necessitin uns assessors per fer el pressupost i la liquidació dels comptes de l'exercici anterior, quan a l'ajuntament hi ha una secretària interventora i una altra secretària encarregada del tema de la comptabilitat. És que sabeu què? D'un temps cap aquí s'ha estés la idea entre els membres de l'equip de govern que les secretàries estan de part nostra, han perdut la confiança en elles i per això busquen assessors externs... que paguem tots. Quan la realitat no és que les secretàries estiguin de part nostra ni seva, al cap i a la fi són treballadores de l'ajuntament, però elles tenen l'obligació de donar-nos totes les informacions que demanem. Que també hi haurien d'estar obligats els que ens manen, però per ells no som més que un zero a l'esquerra amb qui no val la pena perdre el temps explicant res. Tornem a EFIAL. Arrel del cas Torredembarra vam presentar una carta a l'alcalde amb un seguit de preguntes que demanàvem que ens contestés al ple o per escrit. Avui ens ha entregat una carta que EFIAL ha degut enviar a tots els ajuntaments i administracions amb els quals treballa, exculpant-se de qualsevol situació il·legal i explicant que l'empresa no ha estat "ni citada, ni acusada, ni investigada, ni a hores d'ara apareix en cap sumari relacionat amb la detenció de membres del consistori (de Torredembarra) ni amb la imputació d'empresaris". I amb això l'alcalde es pensava que en teníem prou, quan a la nostra carta li féiem unes preguntes molt concretes que al final, només al final de tot, ha accedit a contestar (amb prou feines). Que no tenia cap ganes de contestar ho prova que no em tallava en cap moment, i que deia que no contestava perquè jo no callava. Al final li he dit: "Ara callo. Et dono la paraula." Se m'escapava el riure per sota el nas al veure-li la cara que ha posat, però com que hi havia públic seguint el ple s'ha hagut d'aguantar, sinó igual no hauria sortit sencera del ple.

Primera pregunta: ¿Tipus de contracte o tracte que s'ha fet amb EFIAL? No hi ha contracte, són treballs puntuals. (De moment ja els hem pagat dos factures, per cert no gaire detallades, en concepte d'honoraris per assessorament en elaboració pressupost 2014 i liquidació de comptes 2013, que ascendeixen a 2.359,50 euros).

Segona pregunta: ¿Per quin motiu es demana aquest assessorament? Ha dit l'alcalde que com que ara tot és molt complicat i des de Madrid es fa molta pressió als ajuntaments (aquí anava a la deriva de forma escandalosa) els van aconsellar buscar "una segona opinió". ¿I per quin motiu ara és tan important, una segona opinió, si durant més de vint anys s'ha confiat amb la feina de la gent de la casa i aquesta empresa no deixa de fer una feina que fins ara ha fet perfectament el personal de l'ajuntament? No hi ha resposta clara. ¿Es va preguntar a la gent de la casa si necessitaven assessorament extern per fer la seva feina? Sí. ¿I què va dir, la gent de la casa? No van dir ni que sí ni que no. I l'equip de govern va tirar pel dret i a gastar més diner públic en un assessorament "a mida".

Tercera pregunta: ¿Troba acceptable l'equip de govern que en un context de crisi es paguin amb els diners de tots uns assessors externs que fan unes feines que pot fer perfectament la gent de la casa? Diu l'alcalde: "ho trobem acceptable i necessari". Cop de peu a les secretàries.

Quarta pregunta: Va sortir al diari Segre fa pocs dies que, vist el cas Torredembarra, l'alcalde deia que es replantejarien si seguien col·laborant amb EFIAL (cosa que segur que la gent que coneix el Toni Capdevila no es va creure de cap manera), i de fet avui ha deixat molt clar que ja tenen pactada la col·laboració fins a final d'any. Per tant, més despesa pública no justificada plenament, amb molts punts negres per aclarir.

Veurem com seguirà, això d'EFIAL. De moment tenim còpia de les dos factures, tenim unes explicacions molt poc clares per part de l'alcalde i... això no s'acabarà pas aquí.

Pla d'urbanisme: El 30 de juliol acaba el termini per presentar al·legacions al pla urbanístic que ens va redactar la Generalitat fa 4 o 5 anys perquè vam ser dels municipis que no va fer els deures al seu moment de redactar un POUM propi, i que ara passarà a ser definitiu. Com era de preveure, ni una trista reunió per explicar a la gent què pensa l'equip de govern d'aquest pla, i és això el que els hem retret. La  retòrica que ha deixat anar el tinent d'alcalde Jesús Dòria ja la sabíem, però gràcies igualment. El que s'ha fet evident un cop més és d'una banda la urticària que tenen a donar la cara davant de la gent en reunions públiques parlant de temes delicats, i d'altra banda, la supèrbia dels que es creuen per damunt de tothom per decidir ells solets com volen que sigui el pla urbanístic.

Un tema que en principi era menor però que per a mi ha resultat molt significatiu i per això l'escric: hem hagut de votar la devolució d'una fiança a Estudios y Montajes Eléctricos per unes obres a l'enllumenat públic del Pla i de la Parròquia. Aquí la Maria Josep Puigvert, representant de l'alcalde a la Parròquia, ha gosat alçar la veu nerviosa per dir que a la Parròquia aquesta empresa no havia acabat la feina, havien marxat i faltaven per posar tres faroles que prou que sortien als plànols. L'alcalde primer l'ha contradit i després, quan ella hi ha insistit temerosa, l'ha ignorat. Nosaltres teníem intenció de votar a favor però clar, a l'escoltar el que ha dit la Maria Josep hem hagut de canviar el vot i fer-ho en contra. No podem pas tornar la fiança a una empresa que no ha acabat la feina i, com hem dit, abans ens creurem la versió de la Maria Josep que no pas la del Toni. Però total és igual, perquè ells són majoria absoluta, hi han votat a favor obviant l'apunt de la seva pròpia companya i se'ls tornaran els cèntims igualment, no vindrà de tres faroles. Maria Josep, per si llegeixes això, aviam si obriu els ulls de bat a bat d'una vegada.

Final espectacular, al·legacions de l'Ajuntament al pla director de l'aeroport: No ha sigut ben bé l'últim tema de què hem parlat, però sí l'últim que més ha donat de sí. Fa un parell de mesos, a petició de la companya de grup Montse Ramon, se'ns van fer arribar les al·legacions de l'Ajuntament al pla director de l'aeroport de la Seu. Jo me les vaig llegir i vaig flipar. Després quan vaig saber qui les havia redactat ho vaig entendre. Són unes al·legacions molt radicals i profundament contràries a l'aeroport. I les signa l'alcalde. I nosaltres ens preguntàvem: ¿des de quan el Toni ha estat tan però tan en contra de l'aeroport? I com que per sort nostra existeix internet, i les hemeroteques, i els arxius, patapam, de seguida vam començar a trobar notícies i imatges que demostren, un cop més, la contradicció permanent en què està instal·lat l'alcalde Antoni Capdevila. A les al·legacions té la barra d'afirmar que està rotundament en contra d'un aeroport esportiu però el 2011 prou que va córrer a fer-se la foto amb un càrrec de l'Aeroclub de Sabadell, i estava súper content amb el curs de pilots que hi començaria a fer aquesta entitat. I li ho he retret. S'ha fotut com una moto. M'ha dit gairebé a crits que ell mai s'ha fet cap foto amb ningú de l'aeroclub de Sabadell, i que gràcies a ell "ni un sol avió surt a fer acrobàcies ni classes de vol". Ho ha negat tant i amb tanta ferocitat que he arribat a tindre un moment de dubte, però no, estava tan segura d'haver vist aquesta foto que li he dit que la tornaria a buscar i la hi portaria. I sabeu què m'ha dit, cridant? "ETS UNA MENTIDERA!!". Doncs aquí teniu la foto a l'aeroport, 18 de juny del 2011.

D'esquerra a dreta: Antoni Capdevila, Ricard Font, director de Transports de la Generalitat, Carles Martí, president de l'Aeroclub Barcelona-Sabadell, i Albert Batalla, alcalde de la Seu.
Ja té nassos que, fins a dia d'avui, jo mai li he dit obertament mentider en un ple, i això que d'ocasions en tinc en cada sessió. I en això se m'ha avançat. ¿Qui parla d'insults? ¿Qui parla d'injúries? Ara, prepara't. Perquè està gravat.

Ah, i sense buscar-ho gaire, copio un paràgraf d'una notícia d'El Periódico de Catalunya de no fa ni un any (14 de novembre del 2013), que sota el títol "El aeródromo de la Seu quiere volar mucho más alto", diu el següent:

"Piloto en excedencia (?????) y asesor de la Diputació de Lleida (??????????), el alcalde de Ribera d'Urgellet, Antoni Capdevila, ya empieza a notar los efectos del proyecto en su municipio. Con 1.000 habitantes, su localidad obtendrá 240.000 euros en licencias e impuestos (?????!!!!!!!??????). Cuenta que a las solicitudes de licencia de taxi se ha sumado el interés por los hangares de una compañía suiza que quiere volar con aerotaxis a destinos de corto y medio alcance. Capdevila insiste en que la infraestructura ha de ser un revulsivo para el territorio, una oportunidad para crear marca y revisar estrellas y tenedores de hoteles y restaurantes."

Repeteixo: set o vuit mesos després, firma unes al·legacions absolutament contràries a l'aeroport. I es queda tan ample. ¿Qui menteix més que parla?

josefina

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Els felicito pel bloc.El vaig descobrir l'any passat buscant informació per un treball de classe (riuades de 1982). M'interessa especialment llegir els articles sobre política municipal ja que em recorden certes pràctiques que també tenen lloc al meu poble i,crec, en molts municipis petits (ús d'"armes" electorals,mala gestió dels diners públics, algun que altre escàndol urbanístic,etc). Entre tots cal col·laborar per eliminar certes formes d'actuar per intentar fer un país millor ja que ara mateix, com a jove que sóc, em sento molt decebut i veig que hi ha moltíssima feina a fer.

Diumenge al vespre vaig aprofitar una escapada amb el meu pare a Andorra per donar un tomb (en solitari ja que el meu pare li feia mal la cama) pel vostre poble de tornada cap a casa i em va agradar molt, excepte que crec que s'hi ha construït massa els darrers anys.

Anònim ha dit...

hahaha...el que és la política...haha
Pensava que no eren amics i mirate'ls juntets a la mateixa foto.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...