dimecres, 15 d’octubre de 2014

Ple ordinari de Ribera d'Urgellet: Quan a un ja tot se li'n refot...excepte els calers

Suposo jo que quan portes més de 23 en un càrrec, i sobretot si no tens una vocació abnegada per exercir-lo, arriba aquell moment en què ja tot t'importa tres tomates i actues per inèrcia, gairebé arrossegant-te. El que et puguin dir se te'n refot i estàs la mar de tranquil al veure que bé t'ho has muntat tots aquests anys. Aquesta és la sensació que tinc després del ple d'aquest migdia a Ribera d'Urgellet. A l'alcalde de CiU, Antoni Capdevila, tot se li'n refot, excepte una cosa: la seva butxaca. Perquè avui li hem tornat a demanar que recapaciti i rectifiqui i, que ara que l'Oficina Antifrau està investigant les seves dietes en combustible i telèfons des del 2007, deixi de cobrar-les cada mes del diner públic, com ho està fent des de més enllà del 2007 i tot. Doncs ni recapacitar ni rectificar (cap sorpresa, de fet). Les factures dels últims mesos demostren que segueix gastant com sempre: vora els 400 euros de mitjana mensual en gasoil i uns 200 euros mensuals en dos telèfons mòbils. Si hi sumem els 1.200 euros nets que li avança l'ajuntament cada mes en concepte de sou d'alcalde i que la Generalitat encara no ens ha abonat des que l'agost de l'any passat va decidir demanar-se el sou, sumen 2.000 euros. No està malament. I a més hem de tindre en compte els 500 euros mensuals que des de l'Ajuntament paguem a la Seguretat Social pel seu salari. Puc pensar que no rectifica perquè si ho fa seria admetre que fins ara no estava fent les coses bé. Però per mi és inconcebible que això pugui pesar més que el fet de ser conscient (perquè a la força ho ha de ser) que fa ús dels diners de tots nosaltres per cobrir unes despeses que no estan justificades enlloc. Això és molt greu, no?. I per tant és important que Antifrau hagi decidit investigar-ho. Avui li he recordat a l'alcalde que ell ens va negar l'accés a les factures de les seves dietes dels últims deu anys i que li vaig dir que més tard o més d'hora les acabaríem veient. Nosaltres de moment encara no les hem pogut veure però Antifrau, sí.

Avui tenia ganes que els regidors que formen part de la majoria donessin la seva opinió sobre aquest tema i així els ho he preguntat. Tinc el dubte, però, de si tots ells sabien que Antifrau ha obert aquesta investigació. I m'he quedat amb el dubte perquè, oh sorpresa, ningú ha dit res. No sé si perquè no saben què dir o si és que tenen ordres de l'alcalde de callar. De fet, he copiat literalment a la llibreta una frase que l'alcalde ha dit a la seva regidora d'Adrall, la Maria Majoral, quan discutia amb la meva companya Montse sobre unes obres en un carrer del poble. L'alcalde li ha deixat anar una frase que em sembla molt reveladora de la relació alcalde-regidors: "Si no tens coneixement de causa, no diguis res." És ben bé això. I més enllà d'aquest detall tan clarivident, em costa molt d'imaginar quin tipus de persona pots ser quan acceptes formar part d'un grup liderat per algú com el nostre alcalde.

Veient l'actitud que la majoria ha tingut davant el tema de les despeses en dietes injustificades de l'alcalde, els he convidat a fer una reflexió, que ja li he dit a l'alcalde que sé que no farà i que per una orella li entra i per l'altra li surt, com ha deixat ben evident amb les seves pobres i míseres respostes. Aquests dies, amb altra gent del Pla, estem fent la gigaenquesta. "¿¿La gigaquè??" Han dit uns quants, l'alcalde el primer. Resposta que m'ha vingut moooolt de gust de fer: "No m'estranya gens que no sàpigues què es, perquè no deixa de ser una demostració més que el procés de sobirania que estem fent a nivell de país, i el moment tan històric que estem vivint, a tu no t'importa gens. Com ho demostra que el dissabte que més de 800 alcaldes eren al palau de la Generalitat donant suport al president i cridant 'independència', tu vas preferir anar a una concentració de cotxes a l'aeroport. Però bé, no va ser cap sorpresa. Només cal recordar també el discurs que vas fer aquí mateix l'any passat quan va vindre la subdelegada a Lleida del govern espanyol." Patam. I resposta zero.

Torno a la gigaenquesta. Els explico que hi ha una pregunta en què es planteja per on ha de començar la regeneració democràtica quan siguem un país lliure. Que hi ha tres opcions: limitar els sous dels polítics i l'acumulació de càrrecs, acabar amb la corrupció amb més mesures de control, i exigir transparència a les administracions públiques per saber com es gasten els diners de tots. I els comento que m'ha semblat molt simptomàtic que gairebé totes les enquestes que he pogut fer jo han marcat aquesta tercera opció. TRANSPARÈNCIA. I que això els hauria de fer reflexionar perquè estic segura que la gent demana transparència a la Generalitat però també a la seva administració més propera: l'ajuntament. Evidentment, tampoc hi ha hagut cap comentari que calgui ressenyar per part de l'alcalde ni de cap regidor de CiU. Això sí, després a l'esquena tots són molt valents i maldiuen i malparlen i critiquen. Però allà davant tots callats com ja sabeu qui.

Això m'ha portat a un altre tema: els he fet veure que en tres anys i mig de legislatura no hi ha hagut gairebé cap ple en què ells, de voluntat pròpia, hagin informat de res a la resta del plenari. Que més enllà del que figura a l'ordre del dia, les informacions d'altres temes que ells han donat al ple han sigut perquè nosaltres aprofitem el torn de precs i preguntes dels plens ordinaris (cada tres mesos) per preguntar. Però ells mai han vist la necessitat ni han considerat que tinguin cap deure d'explicar res. Així com hi ha ajuntaments que sempre tenen a l'ordre del dia un punt que diu una cosa així com 'informes de l'alcaldia', la majoria de CiU de Ribera d'Urgellet segur que ni tan sols s'ho ha plantejat mai. Per això els he preguntat: ¿"Per vosaltres què és, el ple?" Tampoc ha contestat ningú. L'alcalde ha mig dit alguna cosa que de tan pobra que ha sigut ja ni l'he retingut, i un altre cop tots callats i mirant cap a una altra banda. Una falta de respecte cap a tots els ciutadans. Perquè el plenari, tant d'un ajuntament com de qualsevol altre organisme públic, és l'òrgan de participació més important. El ple és el resultat de la voluntat del municipi, i amb aquesta actitud ells demostren que no tenen cap consideració ja no només cap a nosaltres (que ja hi estem acostumats i penso que ens hi estem sobreposant amb prou dignitat) sinó també cap als que els han votat a ells. És clar que a vegades em plantejo que això no els deu importar ni a ells, ni a alguns dels seus votants tampoc.

Hem posat de nou sobre la taula les contradiccions que envolten el nostre alcalde quan parla sobre l'aeroport. L'últim ple ordinari, al juliol, el vam acabar amb ell acusant-me de mentidera i assegurant que mai s'havia fet cap foto amb ningú de l'Aeroclub de Sabadell. Ja quan vaig resumir aquell ple vaig il·lustrar-lo amb la dita foto, que l'endemà l'alcalde tenia damunt de la seva taula perquè no em va costar gens de tornar-la a trobar. Avui la portava al telèfon però ningú ha demanat per veure-la, però a més hi portava l'extracte d'una notícia del novembre del 2013 al Periódico de Catalunya en què el nostre alcalde cantava les meravelles i les satisfaccions que l'obertura de l'aeroport reportaria al municipi. Uns cinc mesos després, el mateix alcalde firmava unes al·legacions duríssimes i contràries al pla director de l'aeroport. Sensacional. Ha tingut la cara de dir que en cinc mesos el projecte de l'aeroport havia canviat radicalment, quan em sembla recordar que al pla director es parlava d'un aeroport amb vocació comercial, no només esportiva. I més contradiccions: primer ha negat que hi hagués cap proposta de conveni urbanístic per part de la Generalitat, després ha resultat que sí que hi ha un conveni però que no ha entrat a l'ajuntament pels canals habituals sinó de manera particular a l'alcalde, després que aquest conveni no s'havia de signar... per acabar admetent que ell no el vol signar. Un cacau descomunal que només fa que confondre, que és el pitjor que pot fer algú que té responsabilitat pública. Explicacions pot clares, dubtes mal dissimulats, embolics molt reveladors... La veritat és que al final acaba sent tot un espectacle de despropòsits.

Hem tractat altres temes (un cop més, evidencio la falta de respecte que tant l'alcalde com la regidora d'Adrall mostren cap a la meva companya Montse cada cop que parla) però l'últim també em sembla tan clarificador de tot plegat que crec que s'ha d'explicar. Tornant a la notícia del Periódico d'encara no fa un any, l'article definia el Toni com a "piloto en excedencia y asesor de la Diputación (de Lleida)".

Pregunto: ¿Ets assessor de la Diputació?
Respon: Ara no, en vaig ser un temps.
Preguntes alternades de la Montse i jo: ¿I en què assessoraves?
Respon alcalde: (.......) A vegades et criden (.....)
Preguntes: ¿Però per què, en quins temes?
Respon: (.......) No sé, en el que et demanen (........)
Pregunto: ¿Era un assessorament retribuït?
Respon: ¿Com dius?
Pregunto: Si era retribuït, si cobraves.
Respon: En principi.... no....
Pregunto: Suposo doncs que ni en principi ni en final, no?
Respon: .... No, no.....

I llavors, volent-nos atacar, ens diu que preguntem a l'alcaldesa de Vilanova de l'Aguda, d'ERC, què fan els assessors de la Diputació. Contratac fàcil: Esquerra té assessors com en tenen tots els partits i com Convergència et devia tindre a tu, segons dius. Sense rèplica.

Ospes, tinc la sensació que avui hi ha hagut algun moment que la Montse i jo semblàvem fiscals i l'alcalde l'acusat d'alguna cosa. Que fort, mareta, que fort...

josefina

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...