dimecres, 15 d’abril de 2015

Ple ordinari de Ribera d'Urgellet: fi d'etapa

Aquest migdia hem tingut l'últim ple ordinari de la legislatura. Hem aprovat dos convenis i el nostre grup hem votat en contra del pla econòmic i financer 2014-2018 que ens ha preparat Efial, per reparar la despesa no prevista, súper urgent i súper necessària de més de 200.000 euros no pressupostats que l'equip de govern va voler gastar-se a final d'any en diverses obres, la majoria bastant electoralistes.

Al torn de precs i preguntes no tenia previst fer-ne cap, entre d'altres coses perquè, com he dit, amb l'ordre del dia que teníem avui, tres mesos després d'haver fet l'últim ple, i constatant que l'alcalde cada cop passa menys estones a l'ajuntament, és ben evident que tota aquesta colla porten els últims mesos passant de tot i ajornant per a més endavant la presa de decisions sobre temes que podrien ser fàcils de resoldre si les coses s'afrontessin amb claredat, realitat i veritat.

Per això no volia fer cap pregunta, per no perdre el temps i no fer-ne perdre als altres, però ahir al diari Segre va sortir aquesta notícia:


Aquesta notícia la van llegir ahir també les persones d'Esquerra que aquests quatre anys ens han assessorat puntualment i eficaçment en els molts dubtes i en les moltes situacions estranyes amb què ens hem trobat durant la legislatura. I ho van tindre molt clar. Ja sé que estem obertament en campanya i que el nostre alcalde i els seus regidors, representants i entorn proper, el que més bé saben practicar és la guerra bruta i soterrada, com ja fa uns mesos que demostren, amb pressions més o menys directes i comentaris reprobables a gent de la gran candidatura que hem pogut tancar per presentar-nos a les eleccions del 24 de maig. Ja en parlarem.

Tornem a la notícia. Ahir a la tarda mateix, vaig enviar al Segre la carta al director que transcric, i que m'han dit que sortirà publicada un dia d'aquests:Senyor director,
De nou em veig en l’obligació de replicar les declaracions que Antoni Capdevila, alcalde de Ribera d’Urgellet, ha fet en l’edició del 14 d’abril del seu diari. Un cop més, Capdevila manipula la realitat fent passar bou per bèstia grossa. Diu que el nostre municipi deixarà d’ingressar 90.000 euros perquè ara assumeix que no es farà la planta de biomassa... però en cap moment recorda que a l’origen d’aquest projecte, l’empresa a qui finalment es va adjudicar (SICE), presentant-se conjuntament amb l’empresa Crux, tenia un preacord amb ell i el seu equip de govern per fer la planta de biomassa sense pagar ni un cèntim al municipi! (Proposta de conveni que va figurar en l’ordre del dia del primer ple d’aquesta legislatura, juliol 2011). Evidentment, tampoc explica els motius reals pels quals aquell conveni es va retirar del ple ni tants altres detalls que ni ell ni els regidors Jesús Dòria, Josep Maria Ribes i Maria Majoral han aclarit mai en cap ple, ni tan sols en l’extraordinari que el nostre grup va demanar per parlar únicament d’aquest projecte.

Però, no tenint-ne prou de tergiversar la realitat, Capdevila fa un pas més aquesta vegada i atempta directament contra l’honor de les quatre persones a qui se’ns va citar a declarar com a testimonis, quan diu que els nostres han sigut “falsos testimonis”. Cal aclarir un punt important: com a testimonis, estàvem obligats a anar a declarar i vam haver de jurar que diríem la veritat del que sabíem. Per tant, jo personalment tinc la consciència molt tranquil·la. En canvi ell, com a imputat, podia no declarar i, si ho feia, podia dir el que volgués. Però a més, ¿qui és Antoni Capdevila per acusar-nos de fals testimoni? I, el més greu, ¿és conscient que està vulnerant públicament el nostre dret a l’honor?

I sobretot, no perdem de vista que estem a poc més d’un mes per a les eleccions, i curiosament, dos de les quatre persones que vam acudir als jutjats com a testimonis del procés som caps de llista: Felipe Esteruelas per CiU (formació que ha retirat el seu suport a Capdevila) i jo mateixa, que tinc l’honor d’estar al capdavant d’una gran candidatura amb ERC. Amb aquestes declaracions, totalment fora de lloc, Capdevila queda en evidència i demostra un cert nerviosisme. També queda clar que, després de 24 anys d’alcalde, vol seguir aferrat a la cadira i continuar manant, i no tenim cap dubte que farà servir totes les seves males arts (que són moltes) per no perdre el poder. Per sort, amb cada declaració que fa queda més desemmascarat.

Josefina Lladós Torrent, portaveu d’ERC - AM de Ribera d’Urgellet

Bé, avui al ple li he dit a l'alcalde més o menys el mateix, i a més li he demanat que es retractés públicament d'haver dit que nosaltres vam fer "falsos testimonis", perquè això només ho podia dir un jutge, i això no ha passat. Li he recordat que ell només és un alcalde, i que amb el que havia dit al diari el podríem denunciar per calúmnies. Evidentment, com era de preveure (com si no el coneguéssim, després de 24 anys d'alcalde), ha negat que ell fes aquestes declaracions (som tontos). Li he dit obertament que no me'l creia de res, i que estava segura que ho havia dit perquè a més després encara va insistir en fer publicar els nostres noms i que ens quedés molt clar que estudiaria demandar-nos pel "dany irreparable" (sic) que segons ell hem fet nosaltres a la comarca. També li hem hagut de recordar que ni nosaltres vam posar la querella, ni ningú ha demanat en cap moment la paralització del procés d'adjudicació, i que els primers que estaven disposats a tirar endavant una planta de biomassa que no deixava ni un duro a les arques municipals, van ser ells. És molt important que això la gent ho sàpiga. I hi hem afegit que si a dia d'avui la planta no tira endavat, deu ser perquè SICE veu que no li sortirà a compte. De tot això, no ha dit ni una paraula, no ha refutat res, ha callat... com sempre calla quan algú li va amb arguments i li planteja un debat serè i obert.

Li ha costat retractar-se, insistia que ell no havia dit el que ha sortit publicat, però finalment ha demanat disculpes... suposo que ben conscient que ell ja ha escampat la merda i si ara li toca rectificar ho fa sense cap mena de vergonya, i qui dia passa, any empeny.

He tornat a prendre la paraula perquè volia dir que quedava clar que ells ja han començat la guerra bruta i que a nosaltres en aquest camí no ens hi trobaran. Però ha fet acabar el ple amb les males maneres amb què ja ens té acostumats, no deixant parlar i aixecant la sessió.

Avui hem acabat una etapa. Veurem si la que començarà a partir del 24 de maig pot ser més democràtica, transparent, justa i participativa. Crec que el nostre municipi s'ho mereix i per això lluitarem, però lluitarem de forma pacífica, raonada, positiva i amb respecte per tothom.

josefina 

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...