diumenge, 17 de maig de 2015

A meitat de campanya

La campanya de les municipals a Ribera d'Urgellet està sent dura, tal com era de preveure. I obres els ulls i coneixes més les persones. Les sensacions a dia d'avui són bones. Aparentment, hi ha força més gent de la que ens pensàvem que està al cas de què passa a l'Ajuntament i que té molt clar que després de 24 anys, 24, cal canviar, per una qüestió ja purament natural i pròpia de la democràcia, si és que s'hi creu.

Hem fet ja les reunions a Montan i a la Parròquia, molt positives. Demà farem la d'Adrall, dimecres la d'Arfa i dijous la del Pla. Però a les reunions, pels motius que siguin, no hi ve tothom, i he pensat escriure què hi expliquem perquè ho pugui llegir qui ho vulgui.

Hem fet una gran candidatura, amb gent tan vàlida que ningú hi és per farcir. Tant valen els que anem al davant com els suplents que tanquen la llista.
1.Josefina Lladós Torrent del Pla de Sant Tirs.
2. Miquel Caminal Cerdà d'Arfa.
3. Berna Fernández Hernando d'Adrall.
4. Joan Guitart Pubill de Castellar de Tost.
5. Neus Ramos Martín de la Parròquia d'Hortó.
6. Isabel Vila Planavila de Torà de Tost.
7. David Arpa Lecum del Pla de Sant Tirs.
Suplents
1. Eduard Lladós Pons d'Arfa.
2. Eduard Cerqueda Ubach d'Adrall.
3. Carlos Fenés Gonzàlez del Pla de Sant Tirs.
4. M. Àngels Arnau Vilarrubla d'Adrall.
Poder fer aquest equip, inimaginable fa tan sols dos mesos, ja ha sigut una victòria. Només per treballar al costat d'aquesta gent val la pena viure les satisfaccions i les penes i penúries d'una campanya al nostre municipi.

El nostre lema és Per un ajuntament de tots, eficient i transparent.
Un ajuntament de tots: perquè tots els veïns se'l sentin seu. Que ningú tingui por d'anar a l'ajuntament a preguntar, a consultar, a opinar. Que notin que l'ajuntament està al seu costat per ajudar, no per anar-los en contra ni per deixar-los sols davant dels problemes, sinó per donar-los un cop de mà en tot el que es pugui i orientar en tot el que faci falta, però sempre amb franquesa i amb la realitat i la veritat per davant.
Un ajuntament eficient: que prioritzi les obres i els projectes més necessaris i que gestioni amb el màxim  rigor fins a l'últim cèntim que té.
Un ajuntament transparent: perquè tothom pugui estar al cas de què s'hi fa, que s'expliquin els projectes abans de fer-los, que hi hagi una relació directa, clara i sincera entre els responsables públics i els veïns.

Les propostes del nostre programa, fetes des de la sinceritat i la realitat, són aquestes:


Estem convençuts que amb les propostes sobre què cal fer als nostres pobles tots hi podem estar d'acord. Fa un parell de dies va arribar a la bústia de les cases la carta-programa de la candidatura socialista, de l'alcalde actual, i comparteixo totes les propostes que porten. Els nostres pobles són els que són, els diners que tenim també són els que hi ha. Per tant no es poden fer grans invents ni macroprojectes, sinó que cal anar a cuidar els detalls i a fer el possible perquè el dia a dia de tothom pugui ser millor. Així doncs, la diferència entre uns i altres no és pas a nivell de propostes. La diferència està en la manera de fer-les.


La transparència en la gestió pública és la nostra obsessió. Sobretot perquè hem estat aquests quatre anys a l'oposició i hem pogut comprovar de primera mà que les coses es poden fer d'una altra manera, basada en la claredat, la sinceritat i la voluntat i el convenciment de treballar per a tothom.

Aquesta part del programa és per a nosaltres molt important, i m'agradaria que fins i tot qui tornarà a votar l'alcalde i el seu equip se la llegeixi una i dos vegades. I un cop llegit, hi reflexioni fredament i es posi la pregunta: jo amb l'alcalde i el seu equip he anat bé, però més enllà de jo hi ha un poble, un municipi, que potser es mereix transparència, franquesa, i que els diners de tots es gastin en allò realment important i públic.

En alguna de les reunions que hem fet, hi ha hagut veïns que han dit que no veuen malament que l'alcalde, sigui qui sigui, cobri per fer la seva feina. No hi estem pas en contra. Explico que és una decisió molt personal. Si guanyem i surto elegida alcalde, tinc molt clar, com ho he tingut aquests quatre anys de regidora, que vaig a treballar pel municipi, no a viure del municipi. I més en una època en què les aixetes de les subvencions s'han tancat considerablement, i que el finançament dels ajuntaments deixa molt que desitjar. Tinc una feina i d'això he de viure, perquè també tinc molt clar que no aspiraré mai a ocupar l'alcaldia més de quatre o de com a molt vuit anys, i per això no puc renunciar a la meva vida professional, que és el que m'ha de permetre guanyar-me la vida. Per tant, renunciarem al sou d'alcalde (que l'ajuntament està pagant des de ja fa gairebé dos anys i que fins avui la Generalitat no ha retornat res, i que entre sou i seguretat social és d'uns 1.700 euros mensuals). També renunciarem a tindre mòbils a càrrec de l'ajuntament (avui n'hi ha tres: dos de l'alcalde i un del tinent d'alcalde Jesús Dòria), i només cobrarem despeses de quilometratge i dietes quan sortim fora de la comarca per feines relaciones amb l'ajuntament. I punt. Res a veure amb el que passa ara, i que està sent motiu d'investigació per part de l'Oficina Antifrau de Catalunya. Només amb aquestes tres mesures, i tenint en compte les xifres tancades del 2014, ens estalviaríem 25.000 euros l'any (100.000 per legislatura), que podríem destinar a altres iniciatives beneficioses per al conjunt de veïns. Segur que a qualsevol que llegeixi això se li poden acudir propostes on gastar aquests diners.

La gent de la candidatura d'ERC-AM tenim molt clar què és l'ajuntament i què s'hi ha d'anar a fer. I sobretot, som conscients què vol dir ser representants públics: significa ser els servidors de tothom per igual, i tractar tothom amb respecte. No implica estar per damunt de res ni de ningú. Al contrari, sempre he pensat que si ets un servidor públic estàs fins i tot per sota de la gent, a qui et deus.

Ens és molt fàcil defensar i explicar tot això perquè hi creiem.

Evidentment, si volem canviar les coses és perquè hem vist com funcionen ara i no ens agraden. I encara ens agrada menys l'aire que alguns estan donant a la campanya, sobretot gent de la candidatura socialista de Compromís, que aspiren a perpetuar-se en el govern de l'ajuntament i estem veient que l'única manera que tenen per fer-ho és fent servir tot un ventall de mentides i d'intoxicacions que qualsevol persona que tingui dos dits de front pot veure ràpidament que són falses. Explicaré només dos detalls que per mi particularment han suposat un punt d'inflexió important, i que a més van passar just començada la campanya:

El dissabte dia 9 va vindre el diputat d'ERC a Madrid Joan Tardà. Va passar el matí a la Seu, anava a dinar a Organyà, i el nostre número 2, que és l'únic militant d'ERC de la candidatura, va proposar fer un vermut al poli d'Arfa i ensenyar-li el pou de gel. El tinent d'alcalde Jesús Dòria, número 2 de Compromís, ens va negar la clau al·legant que el pou encara no ha estat inaugurat. Això no ha sigut impediment perquè ell i l'alcalde l'hagin ensenyat a qui ells han volgut (i d'això n'hi ha testimonis). Però ve un diputat, que al marge que ho sigui per un o altre partit no deixa de ser un representant públic d'una institució pública, i no pot veure un pou de gel que no és pas patrimoni de cap persona en particular, ens ha costat 100.000 euros a tots. I tampoc sembla gaire normal que a l'ajuntament no n'hi hagi una clau.

L'endemà diumenge a la tarda em va trucar el responsable del casal municipal, que es fa a Arfa des de fa molts anys i que sempre és un èxit d'organització i de participació, tant entre famílies del municipi com de fora del municipi. Al migdia l'alcalde el va aturar i li va dir que si jo guanyava faria tancar el casal municipal. El noi em va telefonar no perquè li digués que era mentida, que ell ja ho sabia perquè hem parlat sovint del tema, sinó per fer-me prendre consciència de com les gasten per guanyar. Si us mireu la primera part del programa que he penjat més amunt, veureu què diem del casal municipal. I no és el nostre estil anar amb mentides ni fer por a ningú.

No ens carregarem res, no tancarem res, no anirem en contra de ningú, no tenim cap ànim de venjança... No som així, aquest no és el nostre estil, i ho dic a tothom: si us plau, no us deixeu enganyar, com a mínim tot el que els de la llista socialista i gent del seu entorn us diguin de nosaltres, poseu-ho en dubte, i ens ho pregunteu. No tingueu por. El vot és secret. Un alcalde només és un alcalde. Un regidor només és un regidor. No tenen ni la capacitat ni el poder per fer moltes de les coses que diuen que faran, o que farem. L'únic argument que sento a favor de la continuïtat de l'alcalde actual és: "Ha fet moltes coses." Només faltaria que en 24 anys no s'hagués fet res, llavors sí que seríem un cas digne d'un expedient X, i més quan s'han viscut els anys daurats dels ajuntaments, econòmicament parlant.

La diferència entre Compromís i ERC és que si ells tornen a guanyar seguiran fent les coses a la seva manera sense comptar amb ningú més, i si guanyem nosaltres s'obrirà una nova etapa on tothom que ho vulgui podrà participar en la vida municipal i mai tirarem res endavant sense consultar-ho abans públicament. Si ells tornen a guanyar serà un nou triomf de la mentida i de la por. Si guanyem nosaltres o CiU estem segurs que caurà un mur que cada any que passa es fa més alt.

Som gent normal i volem que l'ajuntament funcioni amb normalitat, al servei de tothom i explicant sempre les coses tal com són. No hi ha més. És tan senzill com això.

josefina

5 comentaris:

Montse Sansa ha dit...

Coses com les que passen al Pla, és ben cert que succeeixen, malauradament, a molts altres municipis. Però a mi em fa mal i m'entristeix especialment que ho pateixi un poble al qual estic tan vinculada...
Crec que la transparència hauria de ser quelcom "normal" en totes les administracions públiques, i que no s'hauria d'arribar a haver de portar aquest lema per estandart en una campanya electoral. Hauria de ser un fet obvi que qualsevol persona que entrés a governar, ho fes amb absoluta transparència, perquè la llei així ho obligués i ho fes complir fermament.

D'altra banda, a nivell personal, em toca d'aprop el tema del casal d'Arfa, per la relació que té amb la Comunitat Educativa NunuN, de la qual formo part. Jo també crec que cal buscar una solució que pugui mantenir ambdós projectes vius, perquè estem parlant de projectes que, òbviament, han de poder coexistir en una mateixa realitat. La qüestió és, doncs, buscar vies d'entesa coherents, parlar amb sinceritat i fer les coses honestament. No anar amb enganys, com ara això de dir que ERC i NunuN volen carregar-se el casal!!! Quines bestieses. Portem molt de temps intentant buscar una solució a aquest assumpte de l'ús de l'edifici de l'antiga escola d'Arfa, i creiem que si el consistori tingués una voluntat real de trobar la solució, s'hauria trobat. Per part nostra, crec que sempre hem mostrat la millor disposició per parlar i per fer els tràmits que han calgut.

Així doncs, Josefina i companyia: molts ànims i a seguir endavant. A mi m'agrada molt llegir i sentir el vostre discurs net. A alguns dels que portes a la llista els conec personalment, a molts altres no. Però només em cal pensar en com ets tu com a persona, per estar convençuda que fareu un gran equip de govern municipal. És gent honesta, il.lusionada, compromesa amb tot el poble i no només amb mi mateixa, els qui vull per governar. En definitiva, gent com tu!

Anònim ha dit...

Hola,
El meu nom és Josep Maria, tinc 18 anys i actualment curso estudis de grau a la UAB (1r de Fisica+Química).
Tal i com ja vaig posar de manifest en un comentari anterior (el mes de juliol passat, vaig descobrir el vostre bloc arran d'un treball escolar sobre les riuades de 1982, fa un parell d'anys. Ja en aquell moment vaig aprofitar per regirar una mica en els vostres escrits sobre política catalana, fets de la vida quotidiana,etc. Ara bé, els que em van cridar més l'atenció van ser els referents a la situació política del municipi de Ribera d'Urgellet. Sempre he estat bastant interessat en el món de la política, tant en àmbit català comm local, amb especial èmfasi en els petits municipis. El meu poble és la Torre de Fluvià (pertany al municipi de Cubells, la Noguera)i per tant, conec més o menys la realitat que envolta la vida política en petits municipis.
En aquest parell d'anys he tingut també l'oportunitat de visitar juntament amb el meu pare el vostre municipi. He estat pràcticament a tots els pobles (el Pla, Arfa, Adrall, els pobles de la vall de Tost, etc.) ja que considero que sempre és bo trepitjar el territori per fer-se una idea (molt aproximada això sí) de com van les coses. Entenc el que passa al vostre municipi i el difícil que és enfrontar-se a algú com el vostre alcalde, vist el que expliqueu, sobretot pel fet que deu tenir seguidors molt fidels que el voten passi el que passi.
Sóc plenament conscient que jo no us puc aportar pràcticament res però volia posar de manifest que gràcies a la difusió que en feu hi ha més persones que podem constatar com encara avui en dia passen aquestes coses. El més trist d'aquests casos, però, és que molts cops la convivència entre veïns es veu afectada per temes que es podrien evitar perfectament.
Aprofito finalment per desitjar-los sort de cara el diumenge, estic convençut que us ho heu guanyat.
Josep Maria Reñé Sera
PD: He hagut d'escriure el comentari bastant depressa i no l'he pogut llegir acabat. Demano disculpes si hi ha errors de redacció.

reflexions en català ha dit...

Josep Maria, moltes gràcies de tot cor.
josefina

reflexions en català ha dit...

Montse, igualment, moltes gràcies. Confiem en la gent, el canvi és a tocar.
josefina

Anònim ha dit...

Hola,
Els felicito per la victòria. Tal i com deia en el comentari de l'altre dia, és molt difícil guanyar les eleccions davant d'un candidat d'aquestes característiques. Vosaltres ho heu aconseguit i té molt mèrit. La democràcia ha donat un pas endavant molt important.
Els desitjo tota la sort i encert en la nova etapa que comencen.
Josep Maria Reñé Sera

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...