dimarts, 4 de desembre de 2007

La crosta nacionalista

Com que per aquí de tant en tant ens visiten periodistes i dues de les mans d’aquest bloc ho són; i com que algun periodista d’aquests treballa a la Corpo, m’agradaria que em donéssiu la vostra opinió (els altres també, eh?) sobre l’entrevista que publica avui El Psoeriódico amb el diputat socialista Joan Ferran, que fa un dies ja va advertir (potser és la paraula més apropiada) que TV-3 és la cadena més antigovernamanetal que hi ha a Espanya. El titular és prou eloqüent: Cal arrencar de Catalunya Ràdio i TV-3 la crosta nacionalista.

Per mi, els informatius de Tv-3 han perdut el nord perquè s’han convertit en una televisió estatal (perdó, espanyola) feta en català. I quan em trobo aquesta entrevista tan demagògica, tan intimidatòria, tan d’esquerres, se’m regira l’estómac.

Algunes perles de l’entrevista:

“El més adequat seria començar de nou, fer taula rasa del passat; un reset, que es diu en l'actualitat. Les càrregues sentimentals o ideològiques han de quedar per a les seccions d'opinió.”

“Hi ha alguns gurus mediàtics al capdavant de programes de màxima audiència que no informen; editorialitzen. Confonen sistemàticament informació i opinió; la seva opinió. Usen les emissores com volen, com si fossin el seu púlpit particular, llancen discursos, fan crides perquè la gent es manifesti contra això o allò altre. Quan un director de programa pronuncia arengues com les que se senten a primera hora del matí a Catalunya Ràdio disfressades d'informació confon els seus oients, que pensen que el que reben és informació. En una emissora pagada amb els diners de tots els ciutadans, els que són nacionalistes i els que no ho són, això és intolerable, encara que el locutor sigui una estrella de l'star system engreixat en l'últim quart de segle. No veto l'opinió, però aquesta ha d'estar clarament diferenciada de la informació i anar contrapesada amb opinions de signe divers.”

“O els programes de viatges d'un popular presentador, que llisca sempre que pot la seva òptica independentista. O alguns informatius que, en lloc d'informar amb rigor sobre la manifestació de dissabte passat, van preferir dedicar-se a caldejar-la, a publicitar-la gratuïtament des d'una setmana abans.”

“Això per no parlar del mapa del temps, en què és senzill saber si plourà a Alacant, cosa que trobo perfecte, però difícil saber si lluirà el sol a Fraga, a 30 quilòmetres de Lleida, o a Madrid, a una hora de vol de Barcelona.”9 comentaris:

Anònim ha dit...

Només un apunt per part de les altres dos mans que conformen aquest bloc: l'entrevista al senyor Ferran al Periódico la fa Luis Mauri. Un periodista que abans de la campanya de les últimes eleccions al Parlament, va ser capaç d'escriure una obertura de política al seu diari amb una dosi d'opinió personal molt bèstia. Va ser un dia que va anar fort per anunciar que CIU furgaria en els orígens de Montilla per desacreditar-lo. I al text podíem llegir-hi unes quantes perles i bons exemples del que no és informació sinó manipulació directa.

Vaig quedar tan escandalitzada que vaig escriure un correu a una adreça electrònica qualsevol del Periódico, posant-lo a l'atenció del Luis Mauri.

Al cap d'uns dies em va contestar, per dir-me que evidentment no compartia res del que li deia, i que ell era un periodista amb molta experiència i que ho aprofitava per poder anar més enllà de les declaracions que es fan a les rodes de premsa.

Vaig tornar a replicar-li, per dir-li que jo no trobava malament que fes això, al contrari, però que aquell article que van col·locar a les pàgines d'informació, havia d'anar a les d'opinió. Perquè era únicament això: opinió. I quan es vol amagar l'opinió darrere de la informació pura i dura, se'n diu manipulació. Aquest cop, veig que ha disfrutat, amb l'entrevista...

Josep (sl) ha dit...

Sort què ja el conec al Joan Ferran si no m'hauria pensat que ho deia l'Acebes. I llavors neguen què PP=PSOE

Anònim ha dit...

Entres a un tema que observo amb deteniment, perquè les reaccions tan contraposades que desperta TV3 potser expliquen la fractura que s'està imposant a la societat.

Per a alguns, TV3 és un canal espanyol i per a d'altres, una font d'independentisme. Gairebé no hi ha terme mig i això és perquè aquesta dicotomia predomina l'anàlisi de no poca gent.

Jo, sobretot, observo que hi ha una certa incoherència inconsistent. Hi ha coses als TN que em sobren per complet... però que tenen la seva lògica professional: arriben per agències, per intercanvi amb la FORTA i són temes fàcils d'obtenir, col·locar i sempre amb el seu públic (sempre hi ha algú que té un parent a Galícia o a Jaen o on sigui).

Passa el mateix amb el fet d'oferir els partits de Segona encara que no jugui el Nàstic. A priori, no haurien d'interessar ningú, però és futbol, es tenen els drets... i l'audiència no està malament.

Al Sr. Ferran, dir-li que si TV3 és antigovernamental, en lloc de queixar-se, se n'hauria de felicitar, com a mínim quan l'entrevisten. Que una tele pública sigui poc governamental hauria de ser boníssim, crec jo... i els polítics, si no estan contents, que tinguin la decència de queixar-se en privat. Aquesta entrevista, amb tantes lleis noves a punt d'aplicació (i, en teoria, per guanyar independència política) fa pena.

Ara bé, puc coincidir amb la seva crítica quan es refereix -com em sembla- a El Club. No per la seva òptica, sinó perquè, quan els testimonis o sms no coincideixen amb el punt de vista del programa, canvien de tema ràpidament. Ha passat més d'una vegada i queda patètic i berroer, per més que convidis la quota dels que no són de la teva corda.

Anònim ha dit...

Quins collons, aquest tros d'ase, o aquests trossos d'ase, el periodista i l'entrevistat.
¿Què voleu que us digui? aquests són els que volen exterminar Calunya com a país. Ja va bé que es treguin les caretes. No cal que ho disfressi, no. Ell és un nacionalista espanyol ranci, ja va bé que no dissimuli. Ara, que no critiqui al Miquimoto perquè també té molt clar qui és i què vol, Catalunya independent, i ben fet que fa de mostrar-ho a qui vulgui mirar els seus programes.
Gent com aquest home foten molta por, molta. Que se'n vagi a viure a Madrit, coi, allà no haurà de mirar la tevetrés ni haurà de sentir parlar en català. És que es ben senzill.

Anònim ha dit...

No enetenc on és la noticia! El Sr Ferran, en Zaragorra, Bolaños, Sala o Montilla representen el que representen i són el que són: estalinisme pur i dur, chavisme del Baix Llobregat, "matons" d'extrarradi i indigència intel.lectual
Si alguún aspecte de la noticia és sorprenent és l'obcenitat, aquesta naturalitat de mostrar-se tal com ets.

reflexions en català ha dit...

El periodista és un empleat del PSOE amb ínfules de megacrac. Aquests són perillosos perquè són 'tan bons' que han d'anar 'més enllà'. Llavors barregen opinió, amb la dosi de ressentiment i odi corresponent, i no són capaços de reconèixer-ho.

El Ferran aquest demostra que els sociates estan nerviosos, perquè no es pot ser tan barroer. Una mica més de subtilitat, home.

Els periodistes estan avisats, és cert, però a molts no els cal cap avís perquè ja saben perfectament per a qui treballen. Però podria passar que aquest atac tan descarat faci que molta gent que no està al servei de la causa estigui més atenta i denunciï la manipulació que fan i faran els sociates.

Salut.

Ferran Porta ha dit...

Al que li fot a aquest Ferran és que justament els programes i espais de més audiència, que són els que ell critica, tenen un tò "independentista" (parla d'en Bassas, dels 'Afers Exteriors', ... Fins i tot del mapa dels Països Catalans del temps).
El que em fot a mi és que ERC segueixi mantenint en el poder un president com en Montilla i un partit com el Socialista. No se suposa que estàvem pel país?
No entenc res.
Salut des de Berlin.

Ferran Porta ha dit...

Hola,
He llegit un comentari teu al meu antic blog (Quina mandra). Des que visc a Berlin, el blog que tinc actiu és http://theberlinchronicles.blogspot.com
Per si et ve de gust fer-me una visita :)
Salut!

Dessmond ha dit...

Quin element!. Quin element!. Anys enerere hagués pogut fer competència molt lleial al lerrouxisme. Ara li en fa als srs. Rivera o Sirera.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...