dijous, 27 de març de 2008

Que no mos tocon lo Segre! (2)


A mesura que passen els dies creix la indignació, però de moment no sembla que això que ara en diem societat civil es vulgui mobilitzar seriosament per aconseguir que el Tripartit s'oblidi de la bestiesa que suposaria agafar aigua del capçal del Segre. Deu ser per allò que els de muntanya som tancats i no hi veiem més enllà del nostre teulat (que també).

Avui a Pirineus Televisió hem parlat amb els presidents dels nostres consells comarcals (Alt Urgell i Cerdanya) i tots dos estan rotundament en contra del transvasament. El de la Cerdanya, el Joan Pous, un home brillantíssim, a qui dóna gust sentir parlar, és el primer que ha insinuat la possibilitat de fer una convocatòria on s'aplegui tothom de les dos comarques que estigui en contra del transvasament. A veure què en surt, de tot plegat. Mentrestant, la Diputació de Lleida ha convocat per dilluns que ve presidents de consells i alcaldes diversos per posicionar-s'hi també en contra. I dimarts hi haurà consell d'alcaldes tant a la Cerdanya com a l'Alt Urgell.

Però, a més dels polítics, què coi fem, la resta de gent?? Ens podem creure de veritat el que diu el Baltasar, que NOMÉS S'AGAFARÀ AIGUA DEL SEGRE SI NO PLOU GAIRE MÉS, SI HI HA UN CABAL SUPERIOR ALS 3.000 LITRES PER SEGON, I NOMÉS DURANT UNS MESOS? És que la veritat, veient com han estat amagant el que resulta que tothom sabia, no ens en podem fiar ni un pèl, d'aquesta gent!

Jo només em vull remetre a l'entrevista que divendres passat es va publicar a la pàgina 25 del diari Avui, en què un catedràtic d'ecologia de la Universitat de Barcelona i (atenció!) assessor del conseller Baltasar, Narcís Prat, diu categòricament que treure aigua del Segre pel túnel del Cadí és la pitjor opció. I explica que el més aconsellable per a un transvasament puntual seria arribar a un pacte amb els pagesos que agafen l'aigua dels pantans de Rialb i d'Oliana perquè durant uns mesos deixessin de regar unes 10.000 hectàrees, i l'aigua que s'estalviaria se n'aniria cap a les barcelones.

Però és que a més a més, i el que més em fastigueja de tot plegat, és: senyors tripartits: PER QUÈ AIGUA DE LA DESEMBOCADURA DE L'EBRE NO I DEL CAP DEL SEGRE SÍ??? Com diu l'Iu Forn en la seva columna a l'Avui d'avui: ara que manen els que van cridar no a la guerra de l'Iraq i no al transvasament de l'Ebre, cal cridar "no a (alguna) guerra!" i "no a (algun) transvasament".

També em quedo amb el comunicat que ha fet la Plataforma en Defensa de l'Ebre: diuen que justificar aquest transvasament per combatre la sequera no té fonament, que si es fa s'obrirà una etapa de confrontació territorial, i denuncien que els tripartits s'han venut a l'especulació i al mercantilisme.

Com es pot gestionar i portar tan malament, un país???????22 comentaris:

Anònim ha dit...

Perquè no en saben més, són incompetents, incoherents, i els fa vergonya demostrar que la seva suposada ideologia a l'hora de la veritat és una estafa.

Què volen aquesta gent que claven estaques de matinada?

Vida quotidiana ha dit...

El problema d'alguns és que a l'oposició estaven la mar de bé...

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sort que ja ha sortit la Narbona dient allò de «El Ebro es mío»!

Però quina barra, oi? Com poden pretendre amagar aquestes coses a la gent?

Puigmalet ha dit...

La seva política és el secretisme per tal de no traslladar incerteses, diuen. I així amaguen la incompetència, la falta de raons i la poca predisposició al diàleg.

Tinc un llibre que es diu Del Llobregat al Mississipi. Segona part, Del Segre al Llobregat.

Toca aplegar totes les veus contràries.

Anònim ha dit...

Potser un país es porta tan malament perquè no n'és, de país, i els que volien fer creure que hi lluitarien, han demostrat que ja els va bé seguir sent una colònia. I aquest és el poder que tenim avui dia.
No sé si tinc tristesa i incompetència, però avui pretenia anar a classe de francès, a la Universitat (edifici històric), i les forces de l'ordre no m'han deixat entrar!!!!!!!!!!!
es veu que s'estaven reunint els saberuts poderosos i les nostres pintes molestaven. Quins collons i quina ràbia. Jo prou que pago la matrícula, aviam qui hi té més dreta a la universitat?
Que es reuneixin als hotels de luxe, òstia, i que no tinguin tanta por ¿eh? que això fot riure.

Anònim ha dit...

incompetència no ho sé, en tot cas volia dir que sentia impotència!

Anònim ha dit...

Fixeu-vos, fixeu-vos, en el titular de l'Avui: "la UB es blinda contra els universitaris". Més clar no ho poden dir.
És com escriure: el blog reflexions en català es blinda contra el Marc i la Josefina.

Cornuts i a pagar la matrícula.

Josep (sl) ha dit...

És bonic veure com se mou la societat civil per impulsos. I prenen la mesura com a positiva o no, sense dependré de la mesura si no depenent de qui la fa.

http://elsalouenc.blogspot.com/2008/03/no-la-guerra-lo-riu-s-vida.html

Anònim ha dit...

Joder, jordina, això que dius és molt bèstia.

No saben què significa la paraula 'universitat'.

En fi...

Anònim ha dit...

Carta del dia a l'Avui:


Els nostres polítics, en una desenfrenada carrera cap al desprestigi personal i la piromania territorial, han convertit la imminent manca d'aigua en una altra arma llancívola sense parar esment en les conseqüències que se'n derivaran. Si en comptes d'intentar la destrucció de l'adversari pensessin en les necessitats de la societat, anirien a Israel a conèixer què és un Pla Hidrològic Nacional de debò, pensat per a la gent i el país, en una àrea on l'aigua és un bé molt escàs des de fa molt temps. Del llac Tiberíades (a +400 m) al mar Mort (a -400 m), tota l'aigua està controlada i distribuïda curosament. A més, hi ha en joc una infinitat de mètodes de captació (des de les fonts a la condensació de les boires de ponent) i emmagatzematge sense deixar que es perdi ni un litre. Que facin el favor de no cridar tant i que estudiïn una mica més. Més enllà del cotxe oficial hi ha altres camps de batalla. Que n'aprenguin.

Jordi Puente de Palma

Barcelona

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Fins i tot ha hagut de sortir Joan Martí, president de la Secció FIlològica de l'Institut d'Estudis Catalans per corregir el conseller Baltasar (si els Reis Mags existeixen, aquest any li portaran carbó!!) i dir-li que la seva captació provisional només té un nom: transvasament i que la llengua no ha d'estar al servei de la política.

Anònim ha dit...

Bona, Víctor, no ho sabia.

¿Es volen gastar 20 milions per fer un transvasament de vuit mesos?

Elies ha dit...
L'autor ha suprimit aquest comentari.
Anònim ha dit...

Elies, només si em garanteixes una conselleria.

Anònim ha dit...

Té raó en Víctor en destacar com s'ha pervertit aquesta polèmica des dels diccionaris.

El Baltasar li va arribar a dir al Cuní que "necessitem crear una paraula nova per a aquesta acció" i el Sr. Vuit-i-vint-i-tres-minuts li va saltar al coll llegint-li la definició i dient-li que no calia crear més paraules, si ja n'existien de prou definitòries.

Dit sigui de pas: em faltarà mai un got d'aigua, si vinc a casa vostra?
He, he, he...

Anònim ha dit...

Perdó per la reiteració: he llegit primer aquest article que el precedent.

Anònim ha dit...

Enfangat fins al coll, al senyor Baltasar se li va ocórrer de dir que la imaginació va per davant dels diccionaris.

1. Home, només faltaria que els dicccionaris anessin per davant de la societat. Estaríem a punt d'extingir-nos.

2. Però no es això, Baltasar. En el teu cas no podem parlar d'imaginació ni de creativitat, ni tan sols podem comparar-te amb persones que han creat una paraula o un significat. Que hauríem de crear una paraula per explicar la teva genial idea? Ja n'hi ha una: 'ridícul'.

Oriol, a casa nostra l'aigua de boca ens la fotem per la boca. (Hi ha uns quants visitants d'aquest bloc que no ho entenen, hehe.) I només en bevem d'aquesta. O sigui que a part d'un llit i un plat a taula, a casa nostra no et faltarà mai un got d'aigua de l'aixeta.

Em sembla que això no ho hem explicat: el Segre que passa pel Pla no té res a veure amb el Segre que passa per la Cerdanya, que encara no rep l'aportació de la Valira, el riu que baixa d'Andorra. Al Pla tenim molt més aigua que la que tenen a Prats i Sansor, per exemple, i en principi el transvasament no ens afectaria tant. Això és el que fa més ràbia, perquè podrien buscar una solució més adequada i trien la pitjor.

Anònim ha dit...

Molt bona, Marc, la resposta a això dels diccionaris i la imaginació. Tan brillant que has retratat un Baltasar molt mancat de lexicografia.

També és molt interessant això que dius dels dos Segres. Ben vist, i és trist que cap polític hi hagi pensat. Simptomàtic, potser? Molts escarafalls i poca reflexió.

Brindo per vosaltres i el vostre oferiment amb aigua de l'aixeta i clorificada de Barcelona. I que plogui, que si no ens acabarem citant a Noruega.

Anònim ha dit...

En sou molt d'espavilats i ho teniu tot tant clar! Sabeu què és el que està bé, el que està malament, qui és bo, qui és dolent...Esteu en possessió de la veritat absoluta i us ho passeu d'allò més bé pontificant, tirant-vos floretes els uns als altres...però mai, mai, pensant que algú més pot tenir una petita part de raó, que hi pot haver algú més i que aquest algú més mereix com a mínim un cert respecte..
Quina pena no poder comptar amb vosaltres als llocs decisió!!
Perquè no hi sou en aquests llocs?

Anònim ha dit...

Anònim,

I tu què hi fas aquí amb tants espavilats?

Anònim ha dit...

El teu discurset no te'l contestaré perquè no val la pena.

I la pregunta final és per pixar-se de riure. Segur que sóc una mica més espavilat que tu.

Anònim ha dit...

segur que sí, no ho dubto

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...