divendres, 29 d’agost de 2008

Carta al director

.L'enviaré la setmana que ve. Si voleu afegir-vos-hi com a sotasignats, envieu-me un correu a dusming@msn.com o deixeu un comentari aquí (nom, cognoms i DNI) .


El baldaquí i l'església de Tost

Mentre el Museu Episcopal de Vic (MEV) organitza l’exposició El cel pintat. El baldaquí de Tost, "una obra excepcional del romànic català", la imponent església de Sant Martí de Tost (Alt Urgell) cau a trossos i és un abocador d’escombraries. La mostra, segons llegeixo al web del Museu, "s’entén com un primer pas dins un projecte més ampli de retrobament de conjunts romànics dispersos per Catalunya". ¿Retrobament? ¿Aquest projecte inclou la dignificació de l’església que va acollir aquest baldaquí "excepcional"? ¿O potser després d’haver-ne tret la joia ja podem deixar que s’ensorri en aquest cul de món on ningú no dirà res? ¿No és una obra única el lloc on es trobava? ¿Cal que caiguin aquests monuments ara que ja no hi ha res valuós a dins?

Quan s’acabi aquesta exposició, en proposo una altra: Morir en l’oblit. L’església de Sant Martí de Tost. Abans, però, visiteu el temple, sobretot els que heu anat a veure El cel pintat, perquè us caigui el món als peus: l’interior està destrossat, hi ha restes dels altars escampats pertot arreu, el terra està aixecat i gairebé no hi queden lloses. No cal descriure la tragèdia amb pèls i senyals; simplement és vergonyós.

No podem tenir un patrimoni deixat de la mà de Déu ni de la mà dels que en tenen una visió parcial i interessada.

.

P. s.: Eps! Que me n'he oblidat: agraeixo al David MS la inspiració, el suport i la col·laboració. I als adherits: si us sembla bé, firmaré la carta jo i, tot seguit, el típic i X firmes més. I gràcies, també.

.

3 comentaris:

Puigmalet ha dit...

M'hi apunto, vistaire. Ara t'escriuré. L'ocasió és immillorable per mostrar la deixadesa del patrimoni.

Anònim ha dit...

Ei MArc no et punc enviar la foto, l'he penjada al bloc, si la necessites la pots agafar.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Apunta-m'hi també. Impressiona tanta deixadesa.

A la pròxima excursió al Pla ens hi has de portar a veure-la.
T'envio les dades personals per correu.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...