dissabte, 14 de novembre de 2009

Si el Víctor fos alemany, ja seria reconegut el rei del refrany
El Víctor Pàmies, Gran Demiürg i millor persona, ha arribat als 300.000 registres paremiològics, que en català normal vol dir que ha recollit 300.000 refranys i frases fetes. Ja ho he dit més d’una vegada en aquest bloc: en un país normal, alguna institució aniria a trobar el Víctor per agrair-li la feina que fa i per ajudar-lo en la immensa feina que està fent. Amb el que es gasten alguns en informes copiats de la Viquipèdia... Bé, deixem-ho, que em poso de mala llet.

Mentre no arriba aquest reconeixement, uns quants blocaires hem decidit retre-li un modest homenatge ara que ha arribat a aquesta xifra tan bonica.

Víctor, el que fas per la nostra cultura, desinteressadament, tot aquest treball que ens ofereixes a través de la Xarxa i que en el meu cas et robo a pessics cada setmana, és acollonant. Si no em fes mania el Facebook, començaria una campanya perquè la Creu de Sant Jordi del Millet te la donessin a tu, hehe. Tot arribarà.

Endavant, Gran Demiürg, i gràcies!


No coneixeu els blocs del Parèmies?

Un dels seus blocs emblemàtics (en té una dotzena, l'animal!) és el Refranyer català-castellà, un refranyer bilingüe amb citació de fonts i moltes altres informacions a partir de parelles de refranys existents en català i castellà.

Per exemple:
A casa del vinater bona tardor i mal hivern
(AMADES 1951) - (GIMENO-ROURA 1986) - (PARÉS 1999).

Equivalents: La mujer del vinatero, buen otoño y mal invierno [ES] (TIRADO 1987).

Explicació: A la tardor comença la verema (PARÉS 1999).

El Refranyer temàtic també és molt interessant i em consta que força utilitzat a les escoles (a les d'aquí segur). És un recull de refranys classificats temàticament. Una de les últimes entrades que hi ha en aquest bloc, que és sobre el matrimoni i el casament, conté 693 refranys, només sobre aquest tema. Brutal, no? Els cinc primers:

1. A bodes i a casaments, no hi posis reverends
2. A casar, a cops de cul s'hi pot anar
3. A casar, ni a recules s'hi pot anar
4. A casar, riu qui hi va i plora qui en torna
5. A filla casada, cent partits a la cantonada

El Víctor Pàmies té un altre bloc sobre Etimologies paremiòlogiques, o sigui, amb l’explicació de l'origen de les parèmies catalanes (tant refranys com frases fetes).

Per exemple:
anar xino-xano.

De fet, la frase original és «Anar xano-xano», amb el sentit d'anar a poc a poc. «Xano-xano» funciona com un adverbi de manera, i per tant pot acompanyar i completar moltes diversitats de frases». És un italianisme introduït de molt antic i prové de la forma italiana prou coneguda del "piano piano", que té el mateix sentit del xino xano.

Les Dites i frases fetes és un recull bilingüe de locucions i frases fetes, amb citació de fonts i moltes altres informacions a partir de parelles fraseològiques equivalents entre el català i el castellà.

Per exemple:
Semblar el mercat de Calaf
Equivalents: Parecer el campo de Agramante [ES] (BALBASTRE 1977)

Explicació:
· segons la llegenda, un dia d'hivern cru i de boira gebradora, anaven quedant les paraules eixides de boca dels contractants gelades i sostingudes en l'aire, fins que un raig de sol les desgelà i quan van caure es van sentir una gran confusió de veus (BOSCH 1928).
· Per a pintar el desordre, la desorganització, el desacord. La ciutat de Calaf està situada en un planell excessivament fred. Durant un dels seus mercats es van gelar les paraules pel fred. Quan es van descongelar totes de cop el brogit i guirigall que es va formar fou immens i ningú no entenia res (AMADES 1951a).
· Ésser un lloc on dominen la desorganització i el desacord (GARCIA SALINES 1994).
· confusió de molts que parlen alhora (POMARES 1997)
· lloc molt desendreçat o en què hi ha molt de soroll o de confusió (POMARES 1997).

Tots aquests materials i molts d'altres són accessibles des del portal Paremiologia catalana, on també hi ha accés a altres materials o articles concrets.

7 comentaris:

Allau ha dit...

Tots estimem en Víctor! Res de Creus de Sant Jordi, que ens el subvencionin, que fa millor feina que totes aquestes fundacions suspectes...

Galderich ha dit...

Ep, no fotis, la del Millet no!!!
Li poden donar una altra...
Per cert, molt bona la manera d'explicar els seus blocs. Hauràs d'afegir el bloc que ha de muntar que es tituli "Parèmies. 300.000 registres". No li ve d'aquí!

Assumpta ha dit...

Això de "si no em fes mania el Facebook" m'ha fet riure :-))

Ja tens raó, ja...

David Gálvez Casellas ha dit...

Hem dit alguna cosa coincident (tu, el Bloguejat Macip i jo). I em temo que no serem els únics... He he he!

Salvador Macip ha dit...

És que és ben veritat, David. En aquest país es gasten diners en animalades i els qui fan coses interessants no veuen un duro i han de treballar per amor a l'art.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Marc, segueix entrant a pispar refranys a grapats, que en fas un ús extraordinari. Amb tot, però, no cobreixen el buit que han deixat les teves aixarnoles. Les has de reprendre company! I llavors entraré jo sigilosament a copiar-te. :-)

Gràcies!

Puigmalet ha dit...

Abans que el Viktor Parèmies arribi al miq quilo de cultura ha de tenir aquests ajuts crematístics sí o sí. Això no és normal!

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...