dilluns, 28 de desembre de 2009

'El Nadal que no vam tornar a casa' El Nadal que no vam tornar a casa. Barcelona: A Contra Vent Editors, 2009, p. 40-41.


"Mare de Déu! Ja són les set? Cada any passa el mateix. Quatre hores a taula. Ningú no tindrà gana de sopar. Abans de sortir a fer un volt per esbargir la boira, encendrem el pessebre i cantarem les cançons de la diada. [... ]
Tot això és el passat perdut. Tot això és el passat que hem de retrobar. En aquesta nit d'un Nadal fosc i trist us convido a obrir el finestral com un acte d'esperança. Fa fred. No es veu res. Tot és negre. Però si teniu voluntat d'escoltar, sentireu la veu de l'àngel."

Font: Vista al regal de Nadal de la Jordina: El Nadal que no vam tornar a casa. Barcelona: A Contra Vent Editors, 2009, p. 40-41. A cura del gran Quim Torra, un patriota entossudit a recuperar la memòria d'aquella Catalunya que prometia tant i que els feixistes van esmicolar. La citació pertany a l'article "Nadal a Barcelona", publicat a Catalunya, Revista d'Informació i Expansió Catalana, de Buenos Aires, el desembre del 1939.

Autor: Eugeni Xammar i Puigventós (Barcelona, 1888 - l'Ametlla del Vallès, Vallès Oriental, 1973), periodista, s'inicià professionalment com a crític musical en les revistes catalanistes.


2 comentaris:

Salvador ha dit...

Recordo una entrevista a Eugeni Xammar fa molts anys al Serra d'Or on deia que és molt difícil que Catalunya algun dia se'n surti perquè els espanyols "s'hi juguen les mongetes"

A Contra Vent ha dit...

Ep! Moltes gràcies per la cita. En Xammar és el meu heroi. He acabat adoptant una de les seves frases com el meu lema polític: "Tractant-se de les coses de Catalunya, jo no prenc mai precaucions". Abracades i molt Bon Any. Quim Torra

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...