dimecres, 27 d’octubre de 2010

Gràcies, mestre

L'any passat vaig penjar aquesta citació seva al Diccitionari. El meu modest homenatge a un gran mestre i un gran patriota.


Autor: Joan Solà i Cortassa (Bell-lloc d'Urgell, 10 de gener de 1940 - Barcelona, 27 d'octubre del 2010), lingüista català.

Citació completa: Fa trenta anys que, sense treva, els uns afirmen la mort del català i els altres la neguen amb la mateixa vehemència. ¿Han sentit mai, senyors diputats, una polèmica semblant per al francès, per a l'italià, per a l'alemany, per al castellà? Per al castellà sí, però precisament referida als territoris on aquesta llengua no és o no era patrimonial. Cínicament, sarcàsticament ha esdevingut també un eslògan que en aquests territoris ofeguem el castellà. Que fàcil [que] és crear eslògans!; que fàcil [que] és llançar sarcasmes contra els qui no poden defensar-se perquè no tenen els totpoderosos mecanismes de les lleis, de l'exèrcit, dels vots majoritaris, dels grans mitjans d'intoxicació (anava a dir d'informació)! I si aquest eslògan, aquest dard enverinat, el llança una persona que viu entre nosaltres, aleshores aquesta persona és un cínic, un sarcàstic i un enemic d'aquest poble. És un enemic d'aquest poble perquè, actuant així, no pretén altra cosa que enfrontar les persones que vivim aquí i debilitar una de les dues llengües, sempre la mateixa.


Font: D'un discurs al Parlament de Catalunya l'1 de juliol del 2009. Vista al bloc del Gazo, on podeu llegir el discurs complet.

3 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Quina gran pèrdua! Joan Solà no era només un dels més grans lingüistes de l'actualitat. La seva personalitat polièdrica, abastava tantes coses que ara queden òrfenes!

reflexions en català ha dit...

Fa una mica d'esgarrifança. Tinc la sensació que se'n van els millors, i tinc la sensació que cada dia som més mediocres. Això vol dir que em faig grandíssim, hehe.

Puigmalet ha dit...

A continuar la tasca, amics. Tu, Marc, amb les aixarnoles i lo vistaire i la feina de cada dia, com fins ara. Aquest és el camí a seguir. No cal pensar si som o serem més mediocres. Cal actuar.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...