dimecres, 18 d’abril de 2012

Ple ordinari de Ribera d'Urgellet

Aquest migdia hem tingut ple ordinari. Avui he tingut la mala sort de no comptar amb els meus dos companys de grup i ho he notat. Estar tota sola al davant de tot aquell personal no és gaire grat. Al ple d'avui ho hem aprovat tot per unanimitat:

- La devolució a Excover d'un aval de 12.204,28 euros per la fase 1 del reforç estructural, l'ampliació i la reurbanització del pont d'Arfa, que de bon rotllo vindria a ser com la Sagrada Família del municipi. Diria que en tots els plens que portem fins ara hem hagut de votar alguna cosa referida a les obres del pont d'Arfa.

- El reconeixement de nou triennis a la secretària-interventora.

- L'adhesió a dos mocions de la Diputació de Lleida: una per promoure l'accés a l'escola Alba de Lleida, i una altra perquè el govern de la Generalitat liquidi el deute amb els ajuntaments o estableixi urgentment un calendari de pagament. Tot i que evidentment hi hem votat a favor, en aquest punt hem comentat l'estranyesa que se'ns hagin portat al ple aquestes adhesions, semblava tot plegat que l'alcalde ho havia fet per omplir l'ordre del dia d'un d'aquells plens que li toca fer perquè així ho mana la llei, i no perquè ho hagi decidit ell.

En el capítol de pagaments, hem demanat quin tracte té l'Ajuntament amb l'advocat Rodríguez Ros de Lleida, perquè ens ha portat una minuta de 350 euros més el 18% d'IVA (total: 413 euros) per haver vingut al ple extraordinari de la biomassa del mes passat. Es veu que li paguem un tant al semestre per assessoria, però és clar, aquestes coses els senyors advocats les han de facturar a part i les seves hores de feina estan molt ben valorades, com és evident.

I hem arribat a les preguntes. En portava unes quantes de part de la Montse:

- Sobre una denúncia a Seprona per un vessament de purins al riu Castellbò que va contaminar el dipòsit d'aigua d'Adrall: l'alcalde ha dit que ell no va fer cap denúncia, només va avisar Seprona, que ho van anar a mirar i han obert l'expedient corresponent.

- Sobre equipament urbà previst per a Adrall: de moment no hi ha previst instal·lar res de nou, però sí arranjar la zona de contenidors entre l'Agrupació i la casa del Rabassa perquè el vent a vegades els tomba cap a la carretera.

- Sobre el parc de natura projectat al municipi: de moment l'empresa està pendent de la resolució del Leader i per això no ha pogut posar en marxa l'activitat, també falta una supervisió de les obres, i hi ha un principi d'acord amb el propietari de la finca del costat del parc fluvial d'Adrall per pagar-li un lloguer.

- Sobre el pla especial de l'aeroport: l'alcalde diu que no en sap res més, que se segueix redactant el pla director i a més el pla especial, però que no hi ha res de nou.

Per part meva he preguntat:

- El tancament de l'aparcament cobert de l'Era Badia del Pla després que ningú n'hagi demanat una plaça de pàrquing (tot i que n'hi ha que hi segueixen aparcant com si fos el seu pàrquing privat). Ha dit l'alcalde que la secretària va demanar-li que no es precipitessin (???), que se n'ha fet l'encàrrec a Serralleria Pirineus, i que quan estarà tancat quedarà com un cobert per a l'Ajuntament.

- El motiu pel qual últimament es fonen tan sovint una part dels fanals del Pla, que fa que moltes nits hi hagi parts del poble que quedin totalment a les fosques. Ha dit l'alcalde que ni ells en saben el motiu, i que en algun moment fins i tot han pensat que sigui un boicot. A veure, sí que és veritat que, fa bastant temps, la porta del comptador que hi ha a la paret de cal Catarina va aparèixer amb el cadenat rebentat, però d'aquí a pensar que hi ha algú amb ganes de putejar d'aquesta manera, i que hagi passat tant i tant temps, no hagin trobat el motiu de l'avaria, i ell no s'hagi preocupat de saber si realment algú talla cables i ho segueixi pensant, és de tindre el cap una mica girat.

- He plantejat que potser seria bo fer una reunió pública a Adrall per explicar per què creu l'Ajuntament que cal fer una planta de biomassa i què ofereixen les tres empreses que s'han presentat al concurs, abans de fer-ne l'adjudicació definitiva. Crec que l'alcalde, sent les paraules 'reunió pública' i ja li agafen picaiors a tot arreu. El cas és que no és procedent fer una reunió abans d'adjudicar la planta perquè ¿què explicaríem? I a la gent no li importa què ofereixen les empreses, això forma part del procés legal que ja està en marxa i correspon a la Mesa de Valoració fer l'adjudicació, ha dit el tinent d'alcalde Jesús Dòria. O sigui que no hi ha reunió pública, no cal.

- He preguntat si la pàgina web www.visiturgellet.com que s'ha posat a la xarxa fa unes setmanes ja era definitiva i m'he queixat que no s'hagi tingut una mica de cura amb l'ortografia en alguns dels seus apartats. La veritat és que no he tingut gaire temps de mirar-la amb l'atenció que es requereix, i potser vaig tindre la mala sort d'entrar en una pàgina on alguna paraula em va fer mal als ulls. El cas és que aquí m'he deixat anar de mala manera i els he dit el que sempre he pensat en aquests casos: que és una falta de respecte cap a la nostra llengua i la nostra cultura que no hi hagi l'interès de preocupar-se per si el que acabem d'escriure i hem de publicar té o no té faltes d'ortografia (la redacció i la gramàtica ja és una altra cosa, en què no em posaré). Encara em sembla veure la reacció de les senyores Maria i Maria Josep, aquella reacció típica dels que consideren que els que ens queixem per una falta d'ortografia som uns exagerats, uns perepunyetes, uns torracollons i altres coses pitjors. Jo en faig, de faltes, i tothom en fa. El problema és no tindre la preocupació, el dubte, de saber si el que has escrit ho has fet correctament. Llavors, és clar, l'alcalde ja m'ha dit que per què no hi col·laborava, en comptes de criticar. Jo amb aquest web dels nassos hi estic renyida perquè va començar d'una manera molt lletja: va ser un projecte de Lo Riu Roig, que en va fer la feina bruta, i després l'Ajuntament ens fot la coça al cul i se la queda. Per això, que se la confitin. Me n'agraden les fotos, el contingut no l'he pogut llegir amb atenció. En aquest punt m'ha fet gràcia constatar una tàctica que sovint posa en pràctica el tinent d'alcalde Jesús Dòria, que és que ell diu que només parla i es fa responsable del que li pertoca (que sol ser Arfa i només Arfa), i es desmarca de la resta de regidors i dels representants. I els altres no ho sé: o no es donen per al·ludits o es voldrien fondre, però el cas és que no n'hi ha cap que badi boca.

- He volgut saber si posaran algun banc a l'espai de la Farreria que fa uns mesos vam demanar que s'adaptés com a zona infantil, i que no pot ser perquè és massa a prop de la carretera. En el seu moment, l'alcalde em va dir que un dia que a l'arquitecte li anés bé m'avisaria i entre tots tres decidiríem què s'hi podria posar. Avui ha dit que no, que era jo la que hi havia d'anar qualsevol dels dies que hi ha l'arquitecte, que per cert, ¿no l'havien cessat? En fi, no m'he volgut posar en aquest joc del jo he dit i tu has dit perquè sé que no se'n treu res de bo. Jo sé perfectament què va dir aquell dia perquè, com que sé com és aquest alcalde, em prenc tot el que diu al peu de la lletra per si després m'ha de ser d'utilitat. Total, que diu que està a punt d'arribar un banc i el posaran allà.

- Parlant de bancs, he demanat que posin algun banc o banqueta al camp de futbol. Han dit que n'havien d'arribar tres o quatre i que no estava previst posar-ne cap allà però que potser l'hi posaran. Aprofitant que passàvem pel camp de futbol, he preguntat per què no es posen les cistelles de bàsquet a l'espai que hi van enquitranar ja fa molt temps. No hi ha cèntims per comprar les cistelles de bàsquet. Però sí que hi ha una xarxa de tennis. Una xarxa de tennis enrotllada, que es va portar al farrer d'Arfa perquè hi fes uns màstils però que al cap d'un any els la va retornar sense els suports perquè tenia molta feina. I pregunto: ¿i la xarxa aquesta, s'hauria de treure i de posar cada vegada que s'hi vulgui jugar? Sí, es veu que sí. Ha dit l'alcalde que hi hauria d'haver alguna caseta on guardar-ho i tancada amb clau (aquí ja anava improvisant tot el que responia). ¿I qui tindria la clau? Tots els que hi aneu a jugar, ha dit. Boníssim!!!! Tenim unes idees brillants!!! Ens queixem que hi ha gent que embruta els carrers, que fa servir espais públics com si fossin privats, que no hi ha consciència d'estar vivint en un poble i altres observacions, i donem per fet que una xarxa de tennis guardada així duraria gaire en el mateix lloc i en bon estat!!! És un geni. I una reflexió: fem (mal)gastar un milió d'euros al govern espanyol en un camí de les mines del qual no podem garantir el manteniment, fem (mal)gastar 200.000 euros al govern de la Generalitat per un aparcament cobert que resulta totalment inútil i innecessari i ens fa gastar encara més cèntims per cobrir-lo, ¿¿¿i no tenim cèntims per a dos cistelles de bàsquet???? No hasse falta dessir nada más.

- Sobre la guixera de Knauf a Tost: l'Ajuntament no ha presentat cap més al·legació, ni tan sols a la proposta favorable que n'ha fet la Ponència Ambiental. L'Ajuntament no ha demanat cap informe a una empresa independent per analitzar el projecte de Knauf. L'Ajuntament no té la certesa que el projecte sigui bo per al municipi. Tampoc ha pensat quines compensacions es demanaran, en particular per a la vall de Tost. I diu l'alcalde que no té clar que s'acabi fent. ¿Ah, no? ¿I per què? Perquè ja fa massa temps que se'n parla i està durant massa. I després he sabut que s'ha vist o s'ha de veure un dia d'aquests amb el senyor Knauf.

- Hem parlat d'aquesta decisió de l'Ajuntament de la Seu (no del tot encertada al meu entendre) de fer pagar més als nens no empadronats a la Seu per anar a les seves llars d'infants (i a l'escola de música i a la de dansa). Hem preguntat si el nostre Ajuntament assumiria fer-se càrrec d'una part del cost, tal com sembla que es va plantejar en una reunió d'alcaldes. L'alcalde ha dit que dilluns van tindre una reunió amb gent d'Alàs, de LES Valls de Valira, d'Estamariu, i el president del Consell, i que s'hauria proposat que ho pagués el Consell Comarcal, "que per A alguna cosa ha de servir", ha dit l'alcalde. Llavors el tinent d'alcalde i també conseller comarcal Jesús Dòria ha dit que al Consell n'havien parlat i que es volia proposar a la Generalitat que sigui Ensenyament qui ho assumeixi. En definitiva: anar passant la pilota d'un teulat a un altre i potser ho hauran d'acabar pagant tot les famílies. Molt malament l'Ajuntament de la Seu de prendre una mesura com aquesta, quan molts dels nostres pobles no tenim llar d'infants i per nassos hem d'anar a la Seu, on la gent de la comarca, no ho oblidem, deixem molts cèntims al cap de l'any perquè és el nostre centre econòmic. I a més fixa un precedent no gaire exemplar.

- Hem preguntat sobre una notícia que es va saber arran d'una reunió de diversos alcaldes amb un càrrec de Ports i Transports de la Generalitat a la Seu, en què s'hauria decidit suprimir la línia del minibús (segurament deficitària) que fa set mesos es va posar en marxa entre el Pla i Alàs, i substituir-la per un taxi. Resulta que ara no hi ha res de segur i el minibús segueix fent viatges tot el sant dia, i gairebé buit. Avui l'alcalde, no sé si és que estava tens, o de mala llet, o incòmode, o directament passota (em decanto més per aquesta última possibilitat), però responia amb poques paraules, de mala gana, amb aquella pressa de voler aixecar aviat la sessió perquè no li interessa ni li importa res del que pugui preguntar.

- I per acabar, hem preguntat sobre la suposada eficàcia del ban que al Pla ja s'ha passat diverses vegades per mirar que s'acabi incivisme de molts propietaris de gossos, que no en recullen els excrements i els passegen per finques particulars. Aquí l'alcalde m'ha venut una història sobre la competència que hi tindrien els agents forestals, però un dels seus representants i agent forestal com ell, el Pep Cerdà, li ha rebatut i li ho agraeixo, perquè m'ha fet veure que el Toni mentia descaradament. En un parell d'ocasions l'alcalde ha dit que potser la manera que la gent s'ho prengués seriosament seria donar un ensurt a algun d'aquests propietaris incívics. Tenint en compte qui ho deia, he preguntat què volia dir amb això de donar un ensurt. Perquè al ban parla que s'imposaran mesures sancionadores, però no tenim cap ordenança que les estipuli. Al final m'he atrevit a proposar-li de demanar a una o dos persones que estan a l'atur i amb no gaires mitjans, que s'encarreguin de netejar els carrers per exemple un cop a la setmana. Altres vegades he vist persones sense feina que fan petits encàrrecs de l'Ajuntament a canvi d'uns centimets, és clar, i pensava que podia ser una opció. Ha fugit d'estudi dient que els veïns de tota la vida ja s'encarreguen de tindre neta la part del carrer de casa seva, i que el problema és la poca consciència que tenen la majoria de nouvinguts. Té una cara...

En fi, un ple més m'he adonat que en moltes preguntes que li posem, l'alcalde va improvisant les respostes sobre la marxa, i intueixes que no et diu res de segur ni de cert ni de ferm. I que sempre parla de "l'equip de govern es reunirà", "l'equip de govern decidirà", "l'equip de govern hi pensarà", deixant-te claríssim que amb l'oposició no s'hi ha de comptar per a res, que som els dolents, que només li volem mal, que només fem que criticar i criticar i criticar, i que som uns ignorants, que déu mos en guard si mai a la vida arribem a l'alcaldia perquè seríem un perill públic i no deixaríem fer a la gent el que volen fer.

josefina

5 comentaris:

josefina ha dit...

Gràcies, Marc, per les teves correccions. Però escolta, ¿no és correcte tiquis miquis?
j.

reflexions en català ha dit...

No és gaire genuí.

Segons la RAE:
(Del lat. macarrónico tichi michi, alterac. vulg. de tibi, michi, [lat. mihi], para ti, para mí).

Jaume ha dit...

Quina feinada
Dit això, deixeu-me que us digui que no entenc el menysteniment que teniu pels advocats i l'exercici efectiu de la llei. De ben segur que als qui tenen el "poder" els fa més por una querella que mil manifestacions. Recordeu el final d'Al Capone.
Salut i ànims

reflexions en català ha dit...

Jaume, pensant-hi bé, tens tota la raó.
j.

gensi ha dit...

L'Ajuntament de La Seu d'Urgell no és l'únic Ajuntament que ha apujat els preus als no residents al municipi. L'Ajuntament de Montferrer-Castellbó també s'ha apuntat a la moda, i a més ha fet que tothom, incloent els nens actualment dins de la llar d'infants han de tornar a concursar per la plaça que ja tenien, amb un varem de punts molt beneficiós pels residents al municipi i molt diferent del que tenen les llars d'infants de la Seu. I amb això els pares afectats de Ribera d'Urgellet, estem esperant una resposta del nostre Ajuntament, ja que dilluns se'ls hi va plantejar el problema.

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...