dilluns, 28 de desembre de 2015

El Govern dóna llum verda a l'Acadèmia Andorrana de la Llengua i al 'Diccionari normatiu de la llengua andorrana'El Govern d'Andorra, a proposta del Ministeri de Cultura, ha donat el vistiplau a la creació de l’Acadèmia Andorrana de la Llengua, que es posarà en marxa aquest any que ve i que dependrà del Servei de Política Lingüística (SPL). Paral·lelament, l'SPL, amb el suport d’experts de tot el país, també té l’encàrrec d’elaborar i de publicar l'any que ve el Diccionari normatiu de la llengua andorrana.

Cal tenir en compte que la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua diu que l’SPL és l’autoritat “en les qüestions relatives a la normativa, l’actualització i l’ús correcte de la llengua”. Per tant, tal com han manifestat fonts del Ministeri de Cultura, "tenim tota la legitimitat i el suport legal per establir què és i què no és normatiu, sense dependre d’altres institucions foranes com l’Institut d’Estudis Catalans i el seu diccionari normatiu".

Des de l'SPL han admès que "ja fa temps que estem treballant en aquest diccionari, que serà molt restrictiu. Moltes paraules pròpies ocuparan el lloc d’altres que, quan surti a la llum el diccionari, deixaran de ser correctes". És el cas de peís i candicat, qua substituiran les formes país i candidat.

L'Executiu encapçalat per Antoni Martí ha volgut treure importància a la notícia, que de ben segur suposarà un abans i un després en les relacions amb els veïns del sud. Des del Ministeri de Cultura han negat que l'anunci d'aquesta desconnexió lingüística en període de festes s'hagi fet perquè passi tan desapercebut com sigui possible i han afirmat rotundament que no hi ha hagut pressions de Madrid a causa del procés independentista. Exemples de terminologia andorrana que substituirà la catalana al diccionari normatiu

a l’avança  loc adv  Per endavant, anticipadament, amb antelació, prèviament. Gràcies a l’avança. Les entrades es poden adquirir a l’avança als punts habituals.
acotxar-se  v pron   1. Ajupir-se. | 2. Allitar-se.
aixalavar  v tr  Rentar (plats, roba, etc.) superficialment, rentar a mitges.
arramassar  v tr  Recollir, arroplegar, aplegar el que està escampat (sobretot pel que fa al bestiar, els bolets, l’herba del camp
apariar  v tr  1. Arreglar una cosa, reparar una cosa malmesa. Apariar un rellotge. | 2. Endreçar. Si el nucli històric s’arreglés una mica seria més atractiu. | 3. Condicionar, arranjar (un edifici, una sala, etc.).
arroplegar  v tr  Arreplegar.
bogar  v tr  Adobar les terres, femar.
botir  v tr  1. Inflar una pilota, una roda, etc.
botir-se  v pron  1. Inflar-se. | 2. Enfadar-se. Es boteix per no-res.
capitomba  f  Tombarella.
cassigall  m  Parrac, tros de roba esquinçat o dolent.
clípol  m  Autobús interurbà.
cossigoles m pl  Pessigolles.
desencusa  f  Excusa,
desempanar  v tr  Reparar una pana
donques  conj  Doncs
entrepussar  v intr  Ensopegar.
esparpillar  v tr  Remenar, remoure alguna cosa, escampant-ne el contingut.
estrossinar  v tr  Trossejar.
fargat -ada adj  Vestit (mal fargat, ben fargat). 
gicar  v tr  Deixar.
murga  Múrgola.
pessó  m  1. Pila, gran quantitat d’una cosa.
reglatge  m  Ajust (dels esquís).
tampanada  f  Trompada, garrotada, cop fort que algú es dóna amb una tampa o amb alguna altra cosa.
trasteria  f  1. Cosa inútil. | 2. Malifeta.


1 comentari:

L'home del sac ha dit...

Carai, ara que sembla que amollava el secessionisme lingüístic pel sud, el comenceu pel nord... XD

Tost

Tost
poble de l'Alt Urgell, també deshabitat, del qual només es manté dempeus la imponent església. Us sona el cavaller Arnau Mir de Tost?

i l'església de Tost

i l'església de Tost
no me n'ha pogut estar, de posar-la. Imposa o no? L'església, documentada l'any 1030, va ser fundada el 1040 pel cavaller Arnau Mir de Tost

Sauvanyà

Sauvanyà
poble deshabitat de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell (11/09/2007)

no és un quadre impressionista

no és un quadre impressionista
és un arbre caigut, un arbre immens que ens hem trobat avui d'excursió pel ras de Conques, més amunt d'Ars (30/08/2007). També hem trobat...